Podbeľ
Podbeľ je starodávna liečivá rastlina proti kašľu, ktorú používali Dioscurides a Plinius. Jeho účinok sa odráža aj v latinskom názve „Tussilago farfara“, Tussis = kašeľ a lago = odchádzam, farfara označuje listy pokryté bielou plsťou a znamená pomúčené. Podbeľ je spolu so snežienkou jednou z prvých rastlín na jar. Rozprestiera svoje kvety smerom k prvým, jemne sa otepľujúcim lúčom slnka a jasne žiari na inak neúrodnej zemi. Podbeľ obsahuje vysoké množstvo minerálov, ako je draslík, vápnik, zinok, horčík, oxid kremičitý a železo. Obsahuje tiež sliz a triesloviny, čo z neho robí vynikajúcu rastlinu na všetky prieduškové choroby.
Podbeľ je veľmi mierna bylina, ktorá sa dá v kuchyni využiť na mnoho spôsobov. Púčiky, kvety a tiež stonky kvetov chutia v šalátoch nádherne. Kvety sa používajú aj ako jedlé dekorácie a spracovávajú sa na karbonátky. Mladé listy sa nakrájajú na šalát alebo bylinkový tvaroh. Listy a stonky kvetov chutia dobre aj tepelne upravené ako zelenina a hodia sa k nim zemiaky. Veľké listy sú vhodné ako listové závitky plnené syrom a zeleninou. Listy sa dajú použiť aj do polievok, napríklad ako voliteľná prísada do polievky na Zelený štvrtok. Od septembra môžu byť korene zozbierané a spracované na karbonátky alebo varené spolu s inou koreňovou zeleninou.
Liečivé využitie
Plinius odporúčal podbeľ na astmu a bronchitídu. V minulosti sa listy podbeľu často fajčili ako cigarety alebo v fajkách. Dym podbeľa pôsobí relaxačne a pomáha uvoľniť uviaznutý hlien. Aj dnes môžeme tento účinok využiť pri pretrvávajúcom kašli a hliene tým, že necháme sušené listy zhorieť na rozpálenej peci a vdýchneme dym. Na podporu dýchacích ciest sa dá z podbeľových listov pripraviť aj sirup. V prípade kŕčových žíl a vredov môže utišujúci účinok pôsobiť obklad zo stlačených listov.
Podbeľ sa najčastejšie používa ako čaj. Používa sa hlavne na chronický kašeľ, konvulzívny kašeľ, bronchitídu, astmu a kašeľ u starších ľudí. Slizničné látky v podbele tvoria ochrannú vrstvu okolo slizníc, triesloviny ich posilňujú a minerály, ktoré obsahujú, pomáhajú obnoviť sliznicu. Podbeľ sa používa aj na rozšírenie priedušiek a zmiernenie prekrvenia jemného pľúcneho tkaniva. Na čaj sa zbierajú kvety a listy, sušia sa a používajú sa spoločne. Dve čajové lyžičky zmesi zalejte 250 ml vriacej vody a nechajte desať minút lúhovať. Vonkajšie sa čaj používa na kožné problémy, najmä zápaly a popáleniny, na výplachy alebo obklady.
Odvar z podbeľa sa používa na pokožku, ktorá sa stáva mastnou a lúpe sa a na mastné vlasy. Na odvar zahrejte 500 ml vody do bodu varu, pridajte dve polievkové lyžice podbeľových listov a priveďte k varu. Odstráňte z tepla, nechajte desať minút lúhovať a sceďte. Odvarom z podbeľa si umyte tvár alebo vmasírujte do vlasov a pokožky hlavy.