Makový olej, použitie a výhody
Mak je už dlho uznávaný ako zdravá potravina pre vysoký obsah minerálov, tokoferolov a esenciálnych mastných kyselín. Odkazy už v starovekom Egypte uvádzajú ich prínos pre zlepšenie zdravia a pohody. Olej extrahovaný z maku má tiež dlhú históriu v potravinárstve a výžive, pretože je bohatý na esenciálne mastné kyseliny, najmä kyselinu linolovú. Vedeli ste však, že mak má hodnotu aj ako kozmetická zložka, najmä v prípravkoch na úpravu vlasov a v starostlivosti o pleť?
V posledných rokoch sa mak pestuje aj na použitie vo farmaceutických aplikáciách, ale ako vedľajší produkt tohto zberu sa vyrábajú aj jedlé semená bohaté na olej. Tieto semená sa zvyčajne používajú na potravinárske účely, ale ich vysoká čistota a obsah oleja ich robí ideálnymi na extrakciu lipidov.
Makový olej sa vyrába špeciálne pre kozmetický priemysel zo semien s ideálnymi pôdnymi a klimatickými podmienkami na pestovanie tejto plodiny. Semená prémiovej kvality sa používajú na získanie oleja starostlivým lisovaním za studena, čím vzniká olej mimoriadne vysokej kvality, čerstvosti a stability, v ktorom sú zachované základné živiny, ako je vitamín E.
Je nedráždivý
Pomáha zlepšiť hydratáciu pokožky
Zjemňuje pokožku
Je dokonalým doplnkom produktov starostlivosti o vlasy – je užitočný ako zmäkčujúci prostriedok na vlasy + vlasovú pokožku
Funguje dobre v balzamoch na pery, pleťových krémoch, telových maslách a ďalších
Je skvelou hviezdnou zložkou pre citlivé línie starostlivosti o pleť
Makový olej má priemerné číslo zmydelnenia medzi 189-197 a jódové číslo 133-197, čo je relatívne vysoké číslo, čo znamená, že olej má obmedzenú trvanlivosť (v porovnaní s olivovým olejom: 87-90 a avokádovým olejom 75-95) .
Makový olej je vynikajúci olej na výrobu mydla (až 15%) a dodáva mydlu tvrdosť.
Jeho pocit na koži je celkom pozoruhodný. Má veľmi ľahký pocit na pokožke, ale nepreniká pomerne rýchlo do pokožky a má relatívne nízku mieru absorpcie bez nepríjemnej mastnoty.
Tu je 7 najdôležitejších dôvodov, prečo by ste mali používať makový olej vo svojich produktoch starostlivosti o pleť, špeciálne v produktoch pre zrelú, suchú, poškodenú a citlivú pleť:
Pocit svetlej pokožky
Makový olej obsahuje v triglyceridovom spektre takmer 40% LLL (kyselina tri-linolová). To je dôvod, prečo má tento olej taký príjemný hodvábny pocit na pokožke napriek značnej koncentrácii kyseliny palmitovej
Relatívne neutrálna farba a decentná vôňa, ktorá neprebije vašu emulziu, balzam či olejovú zmes
Vysoké koncentrácie kyseliny palmitovej a kyseliny linolovej dodávajú oleju ochranné bariérové vlastnosti. Makový olej je vynikajúci olej pre poškodenú, zrelú, suchú a lámanú pokožku
Pomalá absorpcia oleja (napriek pocitu svetlej pokožky) robí z oleja „ochrannú“ a „kryciu“ zložku starostlivosti o pleť.
Nezmydliteľné látky, v podstate fytosteroly, prispievajú k ochrannej a bariérovej oprave
Vysoká koncentrácia kyseliny linolovej (omega-6 mastná kyselina) dodáva oleju protizápalové vlastnosti. Je to vynikajúca voľba pre citlivú a poškodenú pokožku
Hoci sa ópium, morfium a heroín získavajú zo semien maku (ópium sa získava z nezrelých semien a heroín sa synteticky vyrába z ópia), v oleji nie sú prítomné žiadne opiáty a nemusíte sa obávať, že by ste mali v sebe opiáty alebo alkaloidy.
Makový olej má vysokú jódovú hodnotu.
Aplikovali sme ho do produktov starostlivosti o pleť bez akýchkoľvek problémov so žltnutím a oxidáciou (vzhľadom na to, že trvanlivosť „prírodnej“ a organickej starostlivosti o pleť je cca 9-12 mesiacov)
Olej uchovávajte v chladničke alebo v chladnej a tmavej skladovacej miestnosti. Pridajte 0,5% tokoferolu alebo 0,05% extraktu z rozmarínu CO2 do oleja hneď, ako ho dostanete, aby ste olej ochránili pred žltnutím.
Skúste použiť makový olej v prípravkoch za studena alebo ak ho aplikujete v horúcom procese (emulzie, balzamy a maslá), skúste ho pridať počas fázy chladenia.