Jablko
Jablko je druh rastliny z čeľade Rosaceae, najrozšírenejšie ovocie na svete, ktoré obsahuje vitamíny A, B1, B2, C, horčík, fosfor, železo a draslík, čím tvorí zásobu živín. Vďaka svojmu zloženiu má jablko tonizujúce, diuretické, čistiace, antiseptické, laxatívne účinky.
Svojimi terapeutickými vlastnosťami sa odporúča pri chorobách žalúdka, proti migréne, bolestiam pečene a sleziny, odporúča sa pri liečbe anémie, reumatizmu, asténie, tehotenstva, hepatitídy, horúčky, nespavosti a cukrovky. Jablká sú bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, ktoré sú prospešné pre zdravie. Poskytujú tiež celý rad antioxidantov. Tieto látky pomáhajú neutralizovať voľné radikály. Voľné radikály sú reaktívne molekuly, ktoré sa môžu hromadiť v dôsledku prírodných procesov a environmentálnych tlakov. Jablká sa používajú na kontrolu hnačky alebo zápchy; a na zmäkčenie, prechod a zber žlčových kameňov. Používajú sa aj na prevenciu rakoviny, najmä rakoviny pľúc. Medzi ďalšie použitia patrí liečba rakoviny, cukrovky, úplavice, horúčky, srdcových problémov, bradavíc a stavu s nedostatkom vitamínu C nazývaného skorbut. Jablká majú nízky obsah sodíka, tuku a cholesterolu. Neposkytujú bielkoviny, ale jablká sú dobrým zdrojom vitamínu C a vlákniny. Antioxidačné vlastnosti jablka bránia poškodeniu buniek a tkanív. Štúdie odborníkov na výživu ukázali, že jablká obsahujú veľké množstvo elastínu a kolagénu, ktoré pomáhajú udržiavať pokožku mladú. Aplikácia zmesi roztlačeného jablka, medu, ružovej vody a ovsených vločiek môže na vašej pleti pôsobiť ako skvelá exfoliačná maska.