Baza
Baza obyčajná (Sambucus Nigra) je jednou z rastlín bazy, ktorá rastie na Slovensku. Baza je malý strom s naklíčenými vetvami a bielym jadrom. Baza má silný imunostimulačný účinok a dodáva telu energiu. Preto sa rastlina považuje za náš slovenský ženšen.
Liečivé vlastnosti majú všetky časti rastliny - korene sa používajú na odvar, plody sa používajú na šťavu a nálevy, listy sú užitočné na obklady.
Ovocie je pravdepodobne najpoužívanejšou časťou bazy - je bohaté na anti-kyanidové zlúčeniny, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály. Obsahujú veľa pektínu a celulózy, ktoré podporujú lepšiu činnosť žalúdka a čriev, pôsobia proti zápche a zlepšujú črevnú flóru v hrubom čreve. Ovocie tiež pôsobí účelne, obsahuje minerály a vitamíny a vlastnosti glykozidových látok pomáhajú znižovať horúčku. Ak sú správne sušené alebo skladované ako sirup, vitamíny v nich sú úplne zachované.
V ľudovom liečiteľstve sa baza používa proti chorobám nachladnutia a obličiek, normalizácii vysokého krvného tlaku, akútnemu kašľu, dne, hemoroidom, anémii. Pre vysoký obsah vitamínu C v plodoch je čaj z bazy vhodný pre fajčiarov a ľudí s oslabenou imunitou.
Ak si v novembri dáte sirup z bazy, nebudete chorí celú zimu, tvrdia skúsení bylinkári. Iste, tento imunitne stimulujúci účinok plodu bazy obyčajnej (Sambucus nigra) má skutočne veľký potenciál. Je známe, že tmavo sfarbené antokyány (ktorým plody vďačia za svoju charakteristickú farbu) sa extrahujú dlhým tepelným spracovaním, pri ktorom sa účinné látky stanú stráviteľné pre naše trávenie. V minulosti bolo súčasťou receptu aj pridanie rumu, pretože alkohol zvyšuje priepustnosť slizníc, čo uľahčuje príjem látok do slizníc.
Recept : Horúci nápoj z bazy
2 litre ovocia bazy, 2 litre vody, 800 g cukru, 250 ml rumu, vanilky, škorice a klinčekov.
Plody sa varia 60 minút vo vode a potom sa precedia. Pridá sa k nim cukor a korenie a výsledná zmes sa varí ďalších 30 minút. Nakoniec sa pridá rum a následne sa plní do tmavých fliaš.
Pridaním horúcej vody je nápoj pripravený na pitie. Môže sa tiež použiť na osladenie bylinného alebo ovocného čaju.