Powered by Smartsupp

Čierne ríbezle

Označuje sa aj ako európske čierne ríbezle, Siyah Frenkuzumu, Grosella Negra, Groseille Noir, Nabar, Huile de Pépins de Cassis, papier a Ribes nigrum, to je listnatý strom a rozvetvený ker, ktorý vyžaduje vlhkú, úrodnú a dobre priepustnú pôdu. Rastlina dorastá do výšky 1 - 2 m. Plody čiernej ríbezle majú vysoký obsah antokyanov, ktoré majú antioxidačné účinky a poskytujú rôzne činnosti podporujúce zdravie. Má vysoký obsah antioxidantov v porovnaní s ostatným ovocím, zeleninou vrátane čučoriedok. Okrem svojej chuti má vysoký obsah výživy. Je to skvelý zdroj vitamínu C, ktorý zvyšuje schopnosť tela vstrebávať železo. Zvyšuje imunitu v boji proti bežným chorobám, ako sú infekcie, chrípky a nachladnutie. Podporuje zdravie zraku a kardiovaskulárne zdravie. Pôvodom v severnej Európe a severnej Ázii. Čierna ríbezľa sa pestovala v 11. storočí v Rusku. V 17. storočí sa začalo s pestovaním čiernych ríbezlí. Používali sa na liečivé vlastnosti. Sirup vyrobený zo šťavy prevarenej s cukrom sa používa na liečenie bolesti v krku a nižších horúčok. Ako tradičné prostriedky sa používa odvar z kôry, listov a koreňov. Počas druhej svetovej vojny používalo Spojené kráľovstvo bobule ríbezle ako zdroj vitamínu. Rastliny sa stali vhodné na pestovanie v podnebí Veľkej Británie, takže britská vláda podporila pestovanie rastlín čiernych ríbezlí. Bobule čiernej ríbezle sú vynikajúcim zdrojom flavonoidov, vitamínu C, proantokyanidínov, antokyanov. Obsahuje 15-195 mastných kyselín, ako sú kyselina alfa a gama linolénová, antokyanidíny, kyselina stearidónová a flavonoidy. Používa sa na liečbu chrípky a nachladnutia. Listy sú užitočné na liečbu kŕčovitého kašľa, hnačiek a bolesti hrdla. Olej extrahovaný zo semien čiernej ríbezle má protizápalové, antioxidačné, imunostimulačné, kardioprotektívne vlastnosti a ochranu pokožky. Niektoré zdravotné výhody sú diskutované nižšie: Kardiovaskulárne zdravie
Konzumácia čiernej ríbezle denne pomáha pri udržiavaní zdravia srdca tým, že znižuje riziko kardiovaskulárnych problémov, ako sú mŕtvica, srdcový infarkt a nepravidelný srdcový rytmus. Je to kvôli prítomnosti flavonoidov v čiernych ríbezliach. Ďalej je skvelým zdrojom antioxidantov, ktoré zabraňujú riziku oxidačného poškodenia a znižujú tvorbu toxických látok v cievach. Vyhlazuje tok krvi v kardiovaskulárnom systéme.
Znižuje krvný tlak. Bobule z čiernych ríbezlí sú užitočné pre ľudí s vysokým krvným tlakom. Denný príjem čiernych ríbezlí je nápomocný pri znižovaní vysokého krvného tlaku v dôsledku prítomnosti draslíka, ktorý funguje ako prírodný vazodilatátor, ktorý uvoľňuje krvné cievy a reguluje krvný tlak. Regulácia krvného tlaku navyše znižuje pravdepodobnosť infarktu alebo mozgovej príhody. Reguluje hladinu cholesterolu.
Čierna ríbezľa je skvelým zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktorý pomáha regulovať hladinu cholesterolu v tele. Primeraná konzumácia čiernej ríbezle pomáha znižovať hladinu LDL cholesterolu a zvyšovať hladinu HDL cholesterolu. Nadmerná prítomnosť LDL cholesterolu je zdraviu škodlivá, pretože blokuje tepny a krvné cievy a zvyšuje pravdepodobnosť kardiovaskulárnych problémov, ako sú srdcová mŕtvica, srdcový infarkt a nepravidelný srdcový rytmus. Zabráňte tvorbe rakoviny. Čierne ríbezle majú protikarcinogénne vlastnosti, ktoré znižujú pravdepodobnosť vzniku rakoviny v tele. Obsahuje antioxidanty, ako je zeaxantín, kryptoxantín, beta karotén a vitamín C. Antioxidanty pôsobia proti voľným radikálom a zabraňujú riziku oxidačného poškodenia buniek tela a znižujú pravdepodobnosť rakoviny. Denný príjem čiernych ríbezlí znižuje riziko rakoviny a zabraňuje oxidačnému poškodeniu buniek. Zabráňte infekciám. Čierne ríbezle prispievajú k posilneniu imunitného systému a zabraňujú riziku vzniku infekcií, ktoré sú možné vďaka prítomnosti vitamínu C, ktorý pôsobí ako antioxidant pôsobiaci proti voľným radikálom v tele a zabraňuje riziku oxidačného poškodenia buniek tela. Znižuje pravdepodobnosť horúčky, nachladnutia a infekcií. 
Znižuje bakteriálnu infekciu. Denný príjem čiernej ríbezle pomáha znižovať pravdepodobnosť bakteriálnych infekcií, ako je napríklad infekcia močových ciest, v dôsledku prítomnosti chemických zlúčenín, ako je antokyanín a tanín. Zabraňuje množeniu baktérií v močových cestách a znižuje riziko infekcie. Vylepšite pamäť. Čierne ríbezle sú životne dôležité pre udržanie zdravia mozgu. Denná spotreba čiernej ríbezle zostruje pamäť a zvyšuje prísun kyslíka do mozgu. Je to kvôli prítomnosti antioxidantov a železa. Zvyšuje prívod kyslíka do mozgu a nervových buniek a napomáha jeho funkcii. Pôsobí proti voľným radikálom a zabraňuje oxidačnému poškodeniu mozgu. Znižuje pravdepodobnosť neurodegeneratívnych chorôb, ako je Parkinsonova choroba a Alzheimerova choroba. Zabráňte chudokrvnosti. Čierna ríbezľa je užitočná na zníženie rizika anémie a na úľavu od nej. Je to kvôli prítomnosti železa. Pomáha pri tvorbe červených krviniek a podporuje prienik okysličenej krvi do každej časti tela a tiež znižuje riziko anémie. Ďalej má čierna ríbezľa meď, ktorá je nevyhnutná pre tvorbu nových krviniek. Bežné príznaky anémie sú slabosť, celková únava, závraty, opuchy jazyka, bledá pokožka, nepravidelný srdcový rytmus a bolesti hlavy. Zabráňte gastrointestinálnemu zápalu. Je skvelým zdrojom antioxidantov a zlúčenín, ako sú fytonutrienty, antokyanín a triesloviny. Zabraňuje pravdepodobnosti gastrointestinálnych a kardiovaskulárnych zápalov.

Prečítajte si: Ovocie so silným antioxidačným účinkom: Prečo je dôležité jesť čierne ríbezle

Filter
Cena
Update cookies preferences