Pohánka - dvakrát pražená a lúpaná, 200 g
Pohánka - dvakrát pražená a lúpaná, 200 g
Pohánka je rod krytosemenných rastlín z čeľade Polygonaceae. Niektoré druhy sa používajú ako obilniny, hoci nepatria do čeľade obilnín.
Prvýkrát ju ľudia začali pestovať pred 6000 rokmi v juhovýchodnej Ázii. V Indii sa pohánka nazýva „čierna ryža“ a v iných krajinách je známa ako „čierna pšenica“. Po začatí jeho masového pestovania si rýchlo získala slávu jednej z najbežnejších potravín pre chudobnejšie sociálne vrstvy.
Vlasťou pohánky je India, no najobľúbenejšia je v Rusku (nazývajú ju „grechka“).
Zdravotné výhody:
Pohánka má nižší obsah sacharidov ako množstvo obilnín, zemiakov a ryže. Vďaka tomu je výbornou potravinou pre diabetikov, ľudí s nadváhou a špeciálne diéty.
V kombinácii s mliekom pohánka výrazne zlepšuje činnosť tráviaceho traktu a urýchľuje metabolizmus bez zaťažovania tráviaceho systému, pretože obsahuje pektín.
Pohánka pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi, vďaka čomu je vhodná nielen pre ľudí s diétou, ale aj pre diabetikov.
Pohánka obsahuje živiny, ktoré majú vlastnosti odstraňovať cholesterol z krvi, ako aj znižovať priepustnosť a krehkosť stien krvných ciev. Je vhodnou potravinou pre ľudí, ktorých trápia hemoroidy a kŕčové žily.
Pohánka pomáha zvyšovať svalovú silu a vytrvalosť športovcov vďaka vysokému obsahu bielkovín.
Pohánka je bohatá na flavonoidy, ktoré výrazne spomaľujú proces starnutia.
Horčík obsiahnutý v pohánke je veľmi dôležitý pre prevenciu kardiovaskulárneho systému.
Pohánka sa odporúča aj ako prostriedok proti reumatizmu a artritíde, proti ateroskleróze, hypertenzii a zníženej funkcii štítnej žľazy, ako aj na zlepšenie imunitného systému a udržanie dobrého zraku.
Ingrediencie:
100% pohánka - dvakrát pražená, lúpaná.
Bezlepkový produkt! Bez alergénov!
Nutričné hodnoty na 100 g:
Energia: 1605 kJ / 379 kcal
Tuk: 3,4 g
z toho nasýtené: 0,71 g
Bielkoviny: 13,7 g
Sacharidy: 71,5 g
z toho cukry: 1,1 g
Vláknina: 3,9 g
Soľ: 0,52 g
Spôsob prípravy:
Nevyžaduje sa žiadne tepelné spracovanie. Zalejte vriacou vodou v pomere 1:1 a nechajte stáť 7-10 minút. Vhodné na prípravu jedál, polievok, oblôh a pod.
Balenie: 200 g