Powered by Smartsupp

Olivové listy 50 / 100 / 200 / 500 g

vyberte veľkosť:
50 g 2.900
100 g 5.190
200 g 23.590
500 g 45.590
Záručná doba:: uvedená na obale
Kód: z SKU15930
Dostupnosť: vypredané
2.42 bez DPH
2.90 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Olivové listy 50 / 100 / 200 / 500 g

Vždy zelené listy olivovníka sú dlhé až desať centimetrov a majú výrazný elipsovitý tvar, ktorý je v strede listu z oboch strán rozdelený nápadným stredovým rebrom. Zatiaľ čo horná strana listu má klasickú tmavú až šedozelenú farbu olivových listov, spodná strana je sfarbená striebristo sivou farbou a má malé listové chĺpky.

Olivové listy vynikajú porovnateľne kožovitým a tvrdým povrchom. To je nevyhnutné pre to, aby listy dokázali prežiť v horúcom, suchom a slnečnom podnebí oblastí pôvodu olivovníka. Príliš tenké a mäkké listy by sa rýchlo spálili. Okrem toho povahu olivových listov určujú aj ich zložky. Skladajú sa prevažne z éterických olejov s nízkym obsahom vody, čo tiež prispieva k húževnatej listovej konzistencii.

Ako je známe, olivovník sa veľmi dlho pestuje ako užitočná rastlina. Najstaršie nálezy, ktoré dokazujú kultúrne využitie stromu, pochádzajú z štvrtého tisícročia pred naším letopočtom. Týkalo sa to však najmä použitia olív a olivového oleja.

Na druhej strane liečivým vlastnostiam listov olivy sa venovala väčšia pozornosť pomerne neskoro. Dnes je známe, že starí Egypťania sa pri mumifikácii mŕtvol spoliehali na dezinfekčný účinok lisovaných olivových listov, čo sa však stalo medicínsky významným až v stredoveku.

Jednou z prvých, ktorá to opísala, bola slávna bylinkárka Hildegarda von Bingen. V 12. storočí odporúčala čaj z olivových listov na choroby zažívacieho traktu, ako aj na vysoký krvný tlak, a tak pomohla olivovým listom získať medzinárodnú reputáciu.

V dnešnej dobe je čaj z olivových listov obľúbeným prostriedkom, najmä v stredomorskej oblasti. Výhody olivových listov sa však čoraz viac znovu objavujú aj vo zvyšku Európy. 

Sušené celé olivové listy z ekologických certifikovaných záhrad. So svetlo žltozelenou až zelenohnedou farbou. Čaj z olivových listov má energizujúce účinky a posilňuje prirodzenú imunitu. Horúci nálev je možné konzumovať vo chvíľach úzkosti, kedy je zvýšená hladina stresu a nervového napätia.

Chuť: kvetinová, ľahká, príjemná
Vôňa: slabá, trávová (nie olivová)
Olivové listy nie sú ošetrené ultrafialovými a ionizačnými lúčmi. Bez GMO.

Extrakt z olivového listu - liečivé vlastnosti
Všeobecne platí, že olivové listy majú rovnaké prísady ako všetky ostatné časti olivovníka. Niektoré rastlinné látky sú však obzvlášť vysoko koncentrované v listoch, čo tiež vysvetľuje, prečo je extrakt z olivových listov oveľa silnejší ako olivový olej. Je to predovšetkým rastlinná látka oleuropeín, ktorá sa nachádza v liste olivy asi v 3000-krát vyššej koncentrácii ako v olivovom oleji a má tak oveľa väčší liečivý účinok.

Oleuropeín je jedným z takzvaných terpénov a hlavne jednou z horkých látok. Sú známe svojimi tráviacimi účinkami, a preto extrakt z olivových listov špeciálne pomáha pri tráviacich problémoch, ako sú zápcha alebo plynatosť. Okrem toho má :

antimikrobiálne látky,
antivírusové,
protizápalový
a zosilňovače imunity

Extrakt môže mať dokonca pozitívne účinky na zápalové ochorenia pohybového aparátu, ako sú reumatizmus alebo artritída.

Ďalšou prospešnou vlastnosťou oleuropeínu je jeho antioxidačný účinok. Hrá dôležitú úlohu, pokiaľ ide o srdcové a cievne choroby, pretože často vznikajú oxidačnými procesmi znečisťujúcich látok alebo ukladaním vaskulárneho plaku.

Podávanie čaju z olivových listov pacientom s vysokým krvným tlakom alebo artériosklerózou Hildegardou von Bingen malo svoj dôvod. A dokonca aj metabolické choroby, ako je cukrovka alebo vysoký cholesterol, naznačujú použitie olivových listov obsahujúcich oleuropeín

zníženie hladiny cukru v krvi,
zníženie hladiny cholesterolu,
detoxikačný,
cievne ochranné
ako aj posilnenie srdca a obehu
V olivových listoch sa nachádza množstvo ďalších účinných látok, ktoré celkovo zdieľajú alebo posilňujú liečivé vlastnosti oleuropeínu. Najmä ďalšie terpény z triedy iridoidov ako napr

Kyselina elenolová,
Kyselina masklinová
a kyselina oleanolová,
V tejto súvislosti však stoja za zmienku aj rôzne flavonoidy, ktoré dávajú extraktu z olivových listov typickú zlatožltú farbu. Vôňa, ktorá sa vytvára v extrakte z olivových listov, ako aj v čaji z olivových listov, je vďaka ingredienciám horko-sladká so zeleno-prírodnou notou.

Mimochodom: Vedci z univerzity v Lipsku dokázali prostredníctvom štúdie preukázať, že účinné látky obsiahnuté v extrakte z olivových listov sú schopné inhibovať enzým xantínoxidázu. To je zodpovedné za vývoj dny, a preto môže byť použitie extraktu prospešné aj pre pacientov s dnou.

Olivové listy ako liečivé byliny
Tradičné použitie extraktu z olivových listov je vo forme čaju. 
Na prípravu pohára vezmite asi polievkovú lyžicu olivových listov, zalejte ich 250 mililitrami vriacej vody a potom nechajte čaj lúhovať asi 20 minút. Dlhý čas máčania je dôležitý, pretože to je jediný spôsob, ako dostať účinné zložky z tvrdých listových bylín. Prefiltruje sa a čaj sa pije po malých dúškoch. Denne sa dajú skonzumovať až tri šálky čaju z olivových listov.

Tip: Čaj z olivových listov je dobrou alternatívou pre ľudí, ktorí neznášajú olivový olej z dôvodu intolerancie. To je napríklad prípad niektorých alergikov na peľ.

Existuje celý rad ďalších metód extrakcie a tiež rôzne zaujímavé recepty. Môžete napríklad namočiť listy do 40% alkoholu a získať tinktúru z olivových listov. Za týmto účelom naplníte veľkú skrutkovaciu nádobu až po okraj olivovými listami a potom ju zalejete vodkou alebo brandy.

Nádoba, ktorá je dobre utesnená, musí potom na parapete dva až štyri týždne zrieť na slnečnom svetle. Potom sa olivové listy odfiltrujú a tinktúra sa môže uchovávať v tmavej fľaši chránenej pred svetlom. Zriedená vodou sa takáto tinktúra používa okrem iného na výrobu kapsúl z extraktu z olivových listov. Nižšie sme pre vás vymenovali niekoľko ďalších zaujímavých receptov.

Ingrediencie:

700 mililitrov vodky
100 gramov trstinového cukru
50 gramov olivových listov
Polovica citrónu
Príprava:

Vložte olivové listy spolu s vodkou, trstinovým cukrom a kôrou z polovice citróna do vopred očisteného pohára.
Potom sa musí likér skladovať štyri týždne na chladnom a tmavom mieste. Každý deň nádobou dobre pretrepte, aby sa cukor úplne rozpustil.
Hneď ako uplynú štyri týždne dozrievania, hrubé zložky odfiltrujte a uložte do chladničky. Ako alternatívu k vodke môžete použiť aj iné druhy alkoholu, ako je brandy, rum alebo alkohol, podľa toho, ktorá chuť vám viac vyhovuje.

Denný krém vyrobený z extraktu z olivových listov
Krémy a masti vyrobené z extraktu z olivových listov sú samozrejme zvlášť vhodné na starostlivosť o pokožku, ako aj na ošetrenie kožných chorôb. Pretože krémy obsahujú okrem výťažkov z olivových listov aj ďalšie prísady pôsobiace na pokožku, dajú sa dokonca použiť na každodennú starostlivosť.

Náš recept:

35 gramov (g) dobre varených olivových listov
7 g jojobového oleja
3 g bambuckého masla
2,5 g Lanette 
2 g močoviny
0,5 g cosgard
kvapka kyseliny mliečnej
Príprava:

Výroba krémov si vždy vyžaduje samostatnú prípravu zložiek obsahujúcich tuk (tuková fáza) a zložiek obsahujúcich vodu (vodná fáza). Pre tukovú fázu preto najskôr bambucké maslo zahrejte na vodnom kúpeli na asi 40 stupňov Celzia a počkajte, kým sa úplne neroztopí.
Ďalej sa za stáleho miešania metličkou primiešava jojobový olej a Lanette. Posledne uvedený je emulgátor, ktorý zaisťuje, že sa tuková fáza neskôr dobre premieša s vodnou fázou.
Pre vodnú fázu je pripravený samostatný vodný kúpeľ, v ktorom po sebe zmiešate čaj z olivových listov, močovinu, kyselinu mliečnu a konzervačnú látku cosgard. Močovina je známa ako mimoriadne cenná účinná látka v starostlivosti o pokožku, zatiaľ čo kyselina mliečna slúži ako zvlhčovadlo a regulátor pH.
Po príprave dvoch fáz ich vyberte z platne a nechajte ich niekoľko minút vychladnúť. Na konci musí mať tuková aj vodná fáza teplotu 40 stupňov Celzia, skôr ako sa zmiešajú. To sa deje tak, že sa po kvapkách zmieša vodná fáza s tukovou fázou. Najlepšie je použiť mixér, ktorý vám uľahčí prácu.
Hneď ako sa krém zmieša, plní sa do čistej a tmavej nádoby. Nádobu vzduchotesne utesnite a najlepšie ju uchovávajte v chladničke, keď krém nepotrebujete. Chladné a svetlom chránené prostredie nesmierne predlžuje trvanlivosť denného krému z olivových listov.
Vedľajšie účinky extraktu z olivových listov
Rovnako ako v prípade olivového oleja, aj v prípade, že je používateľ alergický na peľ, môže sa občas vyskytnúť reakcia z precitlivenosti na extrakt z olivového listu. Možné vedľajšie účinky potom spočívajú hlavne v hnačkách a alergických kožných reakciách. Odporúčame preto alergikom, aby si vopred otestovali iba malé množstvá extraktu, aby sa zabezpečilo, že nedôjde k neznášanlivosti.

Update cookies preferences