Powered by Smartsupp

Púpava koreň / listy

vyberte veľkosť:
50 g sušený, rezanýna sklade 3.900
100 g sušený, rezanýna sklade 6.190
500 g sušený, rezanýna sklade 29.790
1000 g sušený, rezanýna sklade 52.900
30 g listyna sklade 1.900
Záručná doba:: uvedená na obale
Kód: zdr/ z SKU6879
Dostupnosť: na sklade
1.58 bez DPH
1.90 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Koreň púpavy / listy púpavy

Rez koreňa púpavy alebo mletý - pre žalúdok a pokožku
Aj keď sa púpavy dlho považovali za burinu, v posledných rokoch zaznamenala rastlina v kuchyni zaslúžené oživenie. Koreň púpavy lekárskej bol tiež znovuobjavený a bol dlho súčasťou ľudového liečiteľstva. Vďaka vysokej koncentrácii horkých látok sa jej pripisujú mnohé liečivé účinky: Je dokázané, že stimulujú žlč, môžu viesť k lepšiemu tráveniu tukov a majú pomôcť pri gastrointestinálnych ťažkostiach, ako sú plyny a nadúvanie. Púpava lekárska môže tiež pomôcť zmierniť nechutenstvo a únavu a vypláchnuť močové cesty. Okrem toho podľa posledných štúdií môže liečivá rastlina pomôcť aj pri kožných problémoch. Okrem koreňa púpavy sa v ľudovom liečiteľstve používa aj nadzemná bylina, teda listy púpavy. Spolu s bodliakom a artičokmi sú púpavy jednou z najdôležitejších „pečeňových rastlín“.

zložky púpavy:
Triterpény
Taraxsterol
Sitosterol
Flavonoidy
Kumaríny
Sliz
draslík
Inulín

Púpavový čaj
Púpavový čaj sa väčšinou pripravuje z kvetov alebo listov rastliny. Môžete však použiť aj koreň. Čaj z púpavy jednu alebo dve čajové lyžičky koreňa púpavy zalejte asi 150 ml studenej vody. Krátko povarte čaj, potom ho nechajte desať minút lúhovať a potom púpavu preceďte. Vďaka množstvu zdravých horkých látok chutí púpavový čaj trpko. Môžete samozrejme osladiť cukrom alebo medom.

dávkovanie
Pite tri až štyri šálky púpavového čaju denne asi mesiac. Najlepšie je dopriať si čaj pol hodiny pred jedlom. Kvôli svojim odtekajúcim vlastnostiam sa odporúča púpavu nebrať pred spaním.

Spôsob prípravy:
 
Púpava - listy: 1 polievkovú lyžicu stonky zalejeme 500 ml horúcej vody a necháme 1 hodinu odstáť. Užíva sa v 3 rovnakých dávkach počas dňa pred jedlom.
 
Púpava - koreň: 1 polievkovú lyžicu koreňov namočíme na 8 hodín do 500 ml studenej vody. Užíva sa v 3 rovnakých dávkach počas dňa pred jedlom.

Riziká a vedľajšie účinky
Riziká nie sú známe. Je však možné zvýšenie žalúdočnej kyseliny, čo môže viesť k žalúdočným problémom. Púpava by sa nemala používať, ak máte alergiu na kompozitné materiály alebo ak máte zablokované žlčové cesty, žlčník, nahromadený hnis alebo upchatie čreva. V prípade ochorenia žlčníka by ste sa mali urgentne poradiť so svojím lekárom.

Prečítajte si: Púpava: Vlastnosti a prínosy pre organizmus

Update cookies preferences