Púpava koreň / listy
Koreň púpavy / listy púpavy
Rez koreňa púpavy alebo mletý - pre žalúdok a pokožku
Aj keď sa púpavy dlho považovali za burinu, v posledných rokoch zaznamenala rastlina v kuchyni zaslúžené oživenie. Koreň púpavy lekárskej bol tiež znovuobjavený a bol dlho súčasťou ľudového liečiteľstva. Vďaka vysokej koncentrácii horkých látok sa jej pripisujú mnohé liečivé účinky: Je dokázané, že stimulujú žlč, môžu viesť k lepšiemu tráveniu tukov a majú pomôcť pri gastrointestinálnych ťažkostiach, ako sú plyny a nadúvanie. Púpava lekárska môže tiež pomôcť zmierniť nechutenstvo a únavu a vypláchnuť močové cesty. Okrem toho podľa posledných štúdií môže liečivá rastlina pomôcť aj pri kožných problémoch. Okrem koreňa púpavy sa v ľudovom liečiteľstve používa aj nadzemná bylina, teda listy púpavy. Spolu s bodliakom a artičokmi sú púpavy jednou z najdôležitejších „pečeňových rastlín“.
zložky púpavy:
Triterpény
Taraxsterol
Sitosterol
Flavonoidy
Kumaríny
Sliz
draslík
Inulín
Púpavový čaj
Púpavový čaj sa väčšinou pripravuje z kvetov alebo listov rastliny. Môžete však použiť aj koreň. Čaj z púpavy jednu alebo dve čajové lyžičky koreňa púpavy zalejte asi 150 ml studenej vody. Krátko povarte čaj, potom ho nechajte desať minút lúhovať a potom púpavu preceďte. Vďaka množstvu zdravých horkých látok chutí púpavový čaj trpko. Môžete samozrejme osladiť cukrom alebo medom.
dávkovanie
Pite tri až štyri šálky púpavového čaju denne asi mesiac. Najlepšie je dopriať si čaj pol hodiny pred jedlom. Kvôli svojim odtekajúcim vlastnostiam sa odporúča púpavu nebrať pred spaním.
Riziká a vedľajšie účinky
Riziká nie sú známe. Je však možné zvýšenie žalúdočnej kyseliny, čo môže viesť k žalúdočným problémom. Púpava by sa nemala používať, ak máte alergiu na kompozitné materiály alebo ak máte zablokované žlčové cesty, žlčník, nahromadený hnis alebo upchatie čreva. V prípade ochorenia žlčníka by ste sa mali urgentne poradiť so svojím lekárom.
Prečítajte si: Púpava: Vlastnosti a prínosy pre organizmus