Púpava: Vlastnosti a prínosy pre organizmus
Púpava je trváca bylina, ktorá sa často vyskytuje v Európe a ktorá sa postupom času používa na boj proti rôznym infekciám. Hoci rastlina môže mať prospešné vlastnosti, vedecké štúdie v tomto smere sú dosť obmedzené, ale v tomto článku budú zdôraznené potenciálne terapeutické vlastnosti rastliny.
Púpava lekárska (Taraxacum officinale) je považovaná za záhradnú burinu. Táto rastlina rastie hojne v rôznych krajinách a klimatických podmienkach a často sa vyskytuje v záhradách alebo pri cestách.
Iný názov pre púpavu je „levov zub“, možno kvôli charakteristickým zubatým okrajom jej listov. Púpavy sú známe aj svojimi žiarivými žltými kvetmi a bielymi guľami. Viac o púpave vám povieme v nasledujúcom texte: ako rastlina vyzerá, aké časti sa používajú, výhody, vlastnosti a možné kontraindikácie.
O púpave
V miernych oblastiach Európy, Ázie a Severnej Ameriky rastú stovky druhov púpav. Púpava je odolná trvalka, ktorá môže dosiahnuť výšku takmer 30 centimetrov. Rastliny majú hlboko zúbkované, ozubené, lesklé listy. Stonky púpavy sú pokryté žiarivo žltými kvetmi. Vrúbkované listy odvádzajú dážď smerom ku koreňu púpavy. Kvety púpavy sa otvárajú ráno slnkom a zatvárajú sa večer alebo počas pochmúrneho počasia. Tmavohnedé korene sú mäsité a krehké a sú naplnené mliečne bielou látkou, ktorá je horká a mierne zapácha. Púpava obsahuje vitamíny A, B, C a D a tiež minerály (železo, draslík a zinok). Listy púpavy sa používajú na dochutenie šalátov, chlebíčkov a čajov. Korene sa používajú v niektorých náhradách kávy a kvety sa používajú na výrobu vína.
V minulosti sa korene a listy púpavy používali na liečbu pečeňových problémov. Domorodí Američania tiež varili púpavu vo vode a odvar používali na liečbu ochorení obličiek, opuchov, kožných problémov a pálenia záhy. V tradičnej čínskej medicíne sa púpava používala na liečbu žalúdočných problémov, apendicitídy a problémov s prsníkmi (zápal alebo nedostatok mlieka). V Európe sa púpava používala v liekoch na horúčku, vriedky, očné problémy, cukrovku a hnačku.
Dodnes neexistujú kvalitné vedecké štúdie o púpave. Korene sa však používajú najmä na povzbudenie chuti do jedla a pri problémoch s pečeňou a žlčníkom. Listy púpavy sa používajú aj ako diuretikum.
Tu sú najdôležitejšie vlastnosti púpavy:
obsahuje antioxidanty, látky, ktoré neutralizujú škodlivé účinky voľných radikálov. Ľudské telo produkuje voľné radikály prirodzene, ale tie spôsobujú škody tým, že urýchľujú starnutie alebo progresiu niektorých chorôb. Napríklad púpava obsahuje betakarotén, antioxidant, ktorý pomáha chrániť bunky. Kvet púpavy je tiež plný flavonoidov a polyfenolov (iné druhy antioxidantov).
obsahuje vitamíny a minerály: púpava je považovaná za výživnú rastlinu, má veľa vitamínov, minerálov, ale aj vlákniny, živín, ktoré pomáhajú telu správne fungovať. Spolu s vitamínmi A, C, K, E, B obsahuje púpava kyselinu listovú, železo, vápnik, horčík a draslík.
Na čo sa púpava používa? Aké prospešné vlastnosti ponúka púpava?
Pre svoje protizápalové, regeneračné a tráviace vlastnosti sa púpava okrem iného používa už tisíce rokov na liečbu nespočetných fyzických ťažkostí, najmä porúch trávenia a ochorení pečene. Aj keď má púpava veľké množstvo vlastností, väčšina z nich nie je známa, takže v mnohých prípadoch bola pre svoje kvety využívaná len ako okrasná rastlina.
Existujú dva rôzne druhy kvetov púpavy, v závislosti od poddruhu a obe sú jedlé ako celok, no všetky sa vyznačujú tým, že majú žiarivo žlté kvety. V tradičnej medicíne sa púpava široko používa pri liečbe ekzémov a kožných vyrážok alebo niektorých typov infekcií, najmä vírusových, ale najmä pri žalúdočných, ale aj kĺbových ochoreniach. Púpava je veľmi cenená aj ako kulinárska ingrediencia, keďže je úplne jedlá a možno ju pridávať do polievok, šalátov alebo nálevov.
Listy púpavy sa dajú konzumovať varené alebo surové a slúžia ako výborný zdroj vitamínov A, C a K. Ďalej obsahujú vitamín E, kyselinu listovú, malé množstvo vitamínov B a inulín, typ vlákniny, ktorý je pre organizmus najprospešnejší pre zdravie črevnej mikrobioty. Poskytujú tiež značné množstvo rôznych minerálov vrátane železa, vápnika, horčíka, draslíka a kremíka. Ale liečivé vlastnosti päpavy sú spôsobené kombináciou antioxidačných a protizápalových zlúčenín, ako je beta-karotén a polyfenoly.
Púpava lekárska – potenciálny liek na rôzne neduhy
Aj keď sú štúdie o výhodách púpavy obmedzené, existujú hlasy, ktoré potvrdzujú skutočnosť, že táto rastlina je účinná pri zlepšovaní rôznych symptómov, ako aj v boji proti určitým ochoreniam. Púpave sa preto pripisuje mnoho medicínskych aplikácií. Vyniká predovšetkým ako výborný ochranca pečene, aj svojou močopudnou silou, no vlastností tejto liečivej rastliny je oveľa viac.
Zlepšuje výkonnosť pečene a regeneruje ju
Podávanie púpavy stimuluje funkciu pečene, aktivuje sekréciu žlče a napomáha jej odtoku zo žlčníka. K tomu možno podávať prírodné prípravky s obsahom púpavy, ale odporúča sa konzultovať s názorom ošetrujúceho lekára. Štúdie na zvieratách potvrdili jednu z hlavných vlastností, ktoré púpave pripisuje tradičná medicína: schopnosť regenerovať pečeň a chrániť ju pred toxickými látkami a nadbytočným tukom.
Reguluje metabolizmus
Púpava obsahuje špeciálnu receptúru živín a bioaktívnych zlúčenín, ktorá ponúka rad priaznivých účinkov na metabolizmus:
Pomáha kontrolovať hladinu cukru
Stimuluje sekréciu inzulínu
Reguluje hladinu glukózy
Znižuje vstrebávanie tukov
Podporuje kontrolu cholesterolu
Protirakovinové pôsobenie
Možno jednou z najzaujímavejších vlastností púpavy – najmä extraktu z listov a koreňa – je jej potenciál brániť rastu rakovinových buniek v rôznych orgánoch. In vitro štúdie ukázali, že extrakt z koreňa púpavy má schopnosť drasticky znížiť rast rakovinových buniek v pečeni, hrubom čreve, koži, krvi a tkanive pankreasu. Tieto zistenia sú povzbudivé, ale na testovanie toho, či môže byť púpava užitočná pri liečbe rakoviny u ľudí, sú potrebné ďalšie štúdie.
Zabraňuje infekciám
Niektoré výskumy naznačujú, že púpava môže mať antimikrobiálne a antivírusové vlastnosti. Niekoľko štúdií in vitro zistilo, že extrakt z púpavy výrazne znižuje schopnosť replikovať škodlivé vírusy a baktérie.
Diuretický a tráviaci účinok
Konzumácia púpavy je považovaná za ideálnu pre tých, ktorí sa chcú zbaviť nadbytočných kilogramov, pretože rastlina je nízkokalorická, pôsobí močopudne, preto podporuje vylučovanie tekutín bez toho, aby znižovala hladinu draslíka v krvi. Zdá sa tiež, že púpava stimuluje sekréciu tráviacich orgánov, čím napomáha tráveniu.
Mierny laxatívny účinok
Púpava je dobrým liekom pre ľudí, ktorí trpia obdobiami zápchy kvôli jej mierne laxatívnemu účinku.
Venotonické a vazodilatačné účinky
Púpava stimuluje krvný obeh a rozširuje cievy, čo môže byť prospešné pre reguláciu krvného tlaku a prečistenie krvi.
Bojuje proti bolestiam svalov a kostí
Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam môže púpava pomôcť znížiť zápal kĺbov. Okrem toho je táto rastlina veľmi bohatá na vápnik a vitamín K, ideálne pre vývoj a dobré fungovanie našich kostí.
Urýchľuje hojenie rán
Nanášanie na rany napomáha ich hojeniu v krátkom čase, vďaka svojmu hojivému účinku.
Ďalšie výhody pre pokožku
Pre svoje čistiace vlastnosti a výnimočné zloženie je púpava veľmi užitočná aj pre estetickú starostlivosť. Jej lokálna aplikácia vďaka obsahu betakaroténu pomáha čistiť a redukovať nečistoty pokožky. Púpava, ktorá je bohatá na antioxidanty, tiež pomáha bojovať proti poškodeniu buniek a starnutiu. A tiež pomáha rýchlejšiemu hojeniu rán, okrem toho znižuje akné, psoriázu alebo žihľavku, hoci v tomto smere neexistujú žiadne objasňujúce štúdie.
Výskumy na zvieratách ukazujú, že výťažky z listov a kvetov púpavy chránia pokožku pred poškodením spôsobeným slnečným žiarením, starnutím a akné. Zvyšujú tvorbu nových buniek v pokožke, čo by mohlo oddialiť proces starnutia. Púpava znižuje zápaly a podráždenie pokožky a zároveň zvyšuje hydratáciu a tvorbu kolagénu. To môže byť užitočné pri prevencii a liečbe určitých typov akné.
Ako používať púpavu
Listy, stonky a kvety púpavy sa môžu jesť surové a prírodné (napríklad v šaláte) alebo varené. Koreň sa zvyčajne suší, melie a konzumuje ako náhrada čaju alebo kávy. Púpava je dostupná aj v kapsulách, extraktoch a tinktúrach. Táto rastlina má nízku toxicitu, ale ako každá rastlina, aj púpava by sa mala používať s mierou.
Keď sa púpava konzumuje ako celá potravina, je bezpečná na konzumáciu. Ľudia, ktorí sú alergickí na rastliny, ako je ambrózia, chryzantémy, nechtíky a sedmokrásky, by mali byť opatrní pri konzumácii púpavového sirupu alebo púpavového medu, pretože sa môžu vyskytnúť alergické reakcie.
Tradične sa púpava používa ako diuretikum. Používa sa pri mnohých stavoch, pri ktorých môže byť užitočné diuretikum, ako sú problémy s pečeňou a vysoký krvný tlak. Čerstvá alebo sušená púpava sa tiež používa ako mierny stimulant chuti do jedla a na zmiernenie žalúdočnej nevoľnosti. Koreň púpavy môže pôsobiť ako mierne preháňadlo a používa sa na zlepšenie trávenia. Predbežný výskum naznačuje, že púpava môže pomôcť zlepšiť funkciu pečene a žlčníka.
Predbežné štúdie na zvieratách naznačujú, že púpava môže pomôcť normalizovať hladinu cukru v krvi a znížiť celkový cholesterol a triglyceridy a zároveň zvýšiť HDL (dobrý) cholesterol. Výskumníci musia zistiť, či púpava funguje rovnakým spôsobom aj u ľudí.
Prevencia
Existuje niekoľko situácií, v ktorých je potrebné konzumovať púpavu opatrne alebo sa vopred poradiť s lekárom:
Veľké množstvá/dávky: púpava môže spôsobiť alergické reakcie, žalúdočné ťažkosti, hnačku alebo pálenie záhy. Alergické reakcie môže spôsobiť aj tinktúra z púpavy.
Tehotenstvo a dojčenie: Nie je dostatok spoľahlivých informácií, aby ste vedeli, či je púpava bezpečná počas tehotenstva alebo dojčenia. V týchto prípadoch sa odporúča vyhnúť sa konzumácii.
Ekzém: u ľudí s ekzémom sa zdá byť vyššie riziko alergickej reakcie na púpavu, preto je vhodné konzumáciu púpavy v akejkoľvek forme konzultovať s lekárom.
Poruchy krvácania: púpava môže spomaliť zrážanie krvi. Teoreticky by užívanie púpavy mohlo u týchto pacientov zvýšiť riziko vzniku modrín a krvácania.
Alergia na ambróziu: Ľudia, ktorí sú alergickí na ambróziu a príbuzné rastliny (sedmokrásky, chryzantémy, nechtík), môžu byť alergickí aj na púpavu.
Doporučujeme zakúpiť:
19.90 €Púpava - extrakt, Panacea, 90 kapsúl7.19 €Púpava koreň BIO 100 / 500 / 1000 g14.59 €Púpava lekárska - koreň, Bioherba, 100 kapsúl8.90 €Púpava lekárska - koreň, bylinná tinktúra, Bioherba, 100 ml39.90 €Púpava lekárska - koreň, vodný extrakt, 300 ml12.79 €Púpavový a ostropestrecový olej, podpora pečene, 50 ml8.90 €Púpavový elixír, Mursal, 360 g10.90 €Super detox pečene, tinktúra bez alkoholu, Lidia Pharma, 100 ml