Chinínovník kôra 100 g
Chinínovník kôra
Kúpte si chinínovú kôru - horkosť z Ánd
Strom cinchona rastie hlavne v horských lesoch Ánd. Pôvod názvu sa predpokladá v indickom slove „Quinca“ pre kôru.
Strom cinchona patrí do rodu Rubiaceae, kôra obsahuje chinín. Domorodci z Ánd nazývali aj honosný, až 20 metrov vysoký listnatý strom, „horúčkovou kôrou“. Používa sa červená alebo žltá kôra, ktorá sa olúpe z kmeňa, konárov a koreňov a vysuší sa. Dnes sa cinchona strom pestuje v Ekvádore a Peru, rovnako ako v Indii a Kongu.
Kôra chinínovníka (Cinchona officinalis L.) je východiskovým produktom na výrobu chinínu. Chinín sa používa napríklad v populárnej tonickej vode alebo v horkom citróne. Červená kôra (Cinchona pubescens Vahl) sa používa pri výrobe potravín a pri príprave nápojov. Červené farbivo stromu cinchona je možné použiť podobným spôsobom ako farbivo hena.
Kôra cinchona - neobvykle trpká a fascinujúca zároveň
Okrem alkaloidov chinínu a chinidínu obsahuje kôra stromu cinchona cenné triesloviny a horké látky, ako aj sekundárne rastlinné látky. Kôra má charakteristickú vôňu a intenzívnu horkú chuť.
Kôra sa najčastejšie používa v liečivých infúziách kvôli svojim liečivým vlastnostiam proti malárii, horúčke, chrípke, bolestiam hlavy a liečivým účinkom.
Chinín, chinquina alebo kina-kina sa do Európy dovážali pod názvom „Kôra Peru“ a v tejto krajine pôvodní obyvatelia objavili jej antimalarické vlastnosti, pretože za toto meno vďačí manželke miestokráľa Peru, Grófke z Chinchonu, ktorá sa liečila pomocou tejto rastliny, neskôr viedla k zavedeniu tohto čaju v celom Španielsku, kde získala názov „Grófkin prášok“ a neskôr ho predávali jezuiti a stal sa známym ako “prach od jezuitov “.
Čaj si môžete pripraviť z rezanej cinchonovej kôry. Čajovú lyžičku (1,5 gramu) nakrájanej kôry zalejte 150 mililitrami vriacej vody. Po 10 minútach máčania je čaj z kôry cinchony pripravený na vychutnanie. Rovnako ako väčšina bylinných čajov, aj tento čaj by sa mal piť iba s mierou a nie natrvalo.
Ak chcete pripraviť tonizovanú vodu alebo sirup z rezanej cinchonovej kôry, potrebujete najskôr studený extrakt. Za týmto účelom vložte 10 gramov kôry do uzatvárateľnej nádoby a zalejte ju 250 mililitrami vody. Nechajte zmes lúhovať štyri dni, potom ju prelejte cez jemné sitko. Extrakt je vhodný ako základňa na výrobu tonizujúcej vody. Prípadne môžete zmiešať extrakt z kôry cinchony s cukrovým sirupom. Výsledkom je aromatický sirup so skvelou chuťou.
Zloženie: Kôra cinchony nakrájaná
Informácie o skladovaní: chladné, suché, chránené pred svetlom
Upozornenia: Túto rastlinu by nemali konzumovať tehotné ženy, kojenci alebo osoby precitlivené na jej chemickú zlúčeninu.