logo template4

Kokosový cukor, nerafinovaný, Dr. Keskin, 250 g

Výrobca: dr. keskin
Záručná doba:: 24 mesiacov
Kód: zdr 46423834
Dostupnosť: na sklade
4.08 bez DPH
4.90 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Kokosový cukor, nerafinovaný, Dr. Keskin, 250 g

Cukor z kokosových kvetov, skrátene aj kokosový cukor, pochádza z tropických oblastí, kde rastú kokosové palmy. V porovnaní s bežným domácim cukrom má vraj rôzne zdravotné benefity. 
Tradičná výroba chráni živiny nektáru a dodáva cukru jedinečnú, jemne dymovú karamelovú chuť s ľahkou vanilkovo-sladovou nôtou. Na rozdiel od toho, čo by niektorí čakali, tento labužnícky cukor nemá typickú kokosovú chuť.
Cukor z kokosových kvetov je novým favoritom medzi alternatívnymi sladidlami –  je obzvlášť bohatý na minerály a má nízky glykemický index.

Kokosový cukor sa vyrába zo šťavy z pukov rezaných kvetov kokosovej palmy. Používa sa ako tradičné sladidlo už tisíce rokov v južných a juhovýchodných oblastiach Ázie, kde je kokosová palma veľmi rozšírená. Najväčšími svetovými producentmi kokosového cukru sú Filipíny a Indonézia.

Chuť:

Kokosový cukor je takmer taký sladký ako hnedý cukor, no je tam jemný nádych karamelu. Kokosový cukor však nie je vysoko spracovaný produkt. Farba, sladkosť a chuť kokosového cukru sa môže líšiť v závislosti od použitých kokosových paliem, sezóny ich zberu a oblasti, kde sa zbierajú.

Vlastnosti kokosového cukru:

Nízky glykemický index
Kokosový cukor má porovnateľne nízky glykemický index – 35. Na porovnanie, glykemický index bieleho cukru je medzi 60 a 65. Potraviny a sladidlá s nízkym glykemickým indexom znižujú hladinu inzulínu. Kokosový cukor obsahuje aj vlákninu – inulín, ktorý spomaľuje vstrebávanie glukózy. Glykemický index (GI) cukru z kokosových kvetov je len polovičný v porovnaní s bežnými druhmi cukru a je klasifikovaný ako „veľmi dobrý“ podľa Montignacovej metódy. Preto naši zákazníci s problémami s cukrom radi používajú cukor z kokosových kvetov ako náhradu cukru.

Vysoký obsah živín
Kokosový cukor obsahuje asi 16 kalórií a 4 gramy sacharidov na čajovú lyžičku. Cukor získaný z kokosovej palmy má vysoký obsah antioxidantov, železa, vápnika a draslíka.

Nie rafinovaný
Kokosový cukor je jedným z najžiadanejších prírodných sladidiel. Tento cukor je čistý a nepodlieha žiadnemu spracovaniu. S kokosovým cukrom pripravíte rôzne dezerty a nápoje.

Menej fruktózy
Fruktóza je sacharid, ktorý sa rýchlo mení na tuk. Fruktóza sa ťažko rozkladá a len pečeň je schopná ju „zničiť“. Kokos obsahuje 70-79% sacharózy a len 3-9% fruktózy.

Ingrediencie:

Kokosový cukor z nektáru kvetných pukov kokosovej palmy.

Nutričné hodnoty na 100 g:

Energia: 1620 kJ / 386 kcal
Tuk: 0,36 g
z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,17 g
Sacharidy: 94,14 g
z toho cukry: 81,45 g
Vláknina: 1,24 g
Bielkoviny: 0,83 g
Soľ: 0,16 g

Použitie:

Kokosový cukor sa používa na priamu konzumáciu a sladenie rôznych druhov zákuskov, nápojov, pečiva a pod. Kokosový cukor má nízky glykemický index (GI), je vhodný pre diabetikov.

Možnosti použitia cukru z kokosových kvetov
Cukor z kokosových kvetov môže nahradiť bežný rafinovaný cukor v našej kuchyni vo všetkých aplikáciách a má mnoho ďalších výhod. 
Vďaka nízkemu bodu topenia je ideálny na rafináciu nápojov, omáčok, marinád, čajov a dezertov. Vďaka spôsobu prípravy má cukor prirodzene svetlo karamelovo-hnedú farbu.
Špeciálna chuť dáva vegetariánskym, mäsovým a rybím jedlám osobitný nádych.
 
Cukor z kokosových kvetov je vhodný najmä ako čerešnička na torte do dezertov a nápojov. Teoreticky možno rafinovaný cukor nahradiť kokosovým cukrom v pomere 1:1 – ale cukor z kokosových kvetov je pre väčšinu ľudí príliš drahý na celý koláč.
 
Výroba cukru z kokosových kvetov
Cukor z kokosových kvetov sa tradične vyrába ručne zo sladkého nektáru kokosového kvetu. Ako to už po stáročia býva, pomaly kvapkajúci nektár sa zbiera do špeciálnych nádob. Vzácna tekutina sa potom za stáleho miešania čo najjemnejšie varí v kotlíku na ohni na dreve a pomaly kryštalizuje.
Tomuto procesu vďačí cukor za jemne údenú karamelovú príchuť, ktorá ideálne dotvára nektárovú sladkosť veľmi ľahkým vanilkovo-sladovým tónom.
To znamená, že cukor z kokosových kvetov, na rozdiel od toho, čo názov napovedá, nechutí ako kokos.
Cukor z kokosových kvetov vďačí za svoju šetrnú produkciu skutočnosti, že sa v ňom zachová veľa prirodzených živín, a preto je obzvlášť obľúbený v kuchyniach, ktoré dbajú na výživu.
Balenie: 250 g