Hroznový cukor - glukóza
Hroznový cukor - glukóza
Glukóza, ľudovo hroznový cukor, je najrýchlejším zdrojom energie. Vyrába sa z kukuričného škrobu. Je to jednoduchý cukor nachádzajúci sa v krvi, a preto jeho trávenie nezaťažuje organizmus tak, ako trávenie bežného cukru (sacharózy), čo je zlúčenina glukózy a fruktózy, ktorá sa pred reutilizácia musí štiepiť v pečeni.
Je to jednoduchý cukrový monosacharid / dextróza / - sladká biela kryštalická látka.
V prírode sa vyskytuje ako D-glukóza v plodoch, najmä vo vinici. Dextróza je nevyhnutná pre existenciu ľudského tela. Je to najrýchlejší a najzákladnejší zdroj energie pre ľudské telo, najmä pri športe a inej fyzickej aktivite. Glukóza je v podstate liek na hypoglykémiu a je ľahko stráviteľná. Toto je jediné uhľohydrátové činidlo, ktoré je trvalou súčasťou krvi (vyživuje červené krvinky). Glykogén je rezerva glukózy uložená v pečeni a svalových bunkách. Urýchľuje regeneráciu tela po chorobách a tvrdej práci.