Mletý koreň sladkého drievka
Mletý koreň sladkého drievka
Koreň sladkého drievka - 100% prírodné - alternatívne sladidlo - veľmi ekonomické - bohaté na glycyrizín
100% prírodný koreň sladkého drievka, jemne mletý pre praktické použitie v kuchyni a ako prírodné sladidlo. Mleté sladké drievko má sladiacu silu, ktorá je mnohonásobne vyššia ako u bežného trstinového cukru pre domácnosť. Za svoju intenzívnu sladkosť vďačí vysokému obsahu glycyrizínu. Sladké drievko chutí veľmi sladko - ako už názov napovedá - a pripomína aníz. Je vhodný ako náhradné sladidlo do kaše, müsli, smoothies, pečiva, čaju alebo nápojov. Nákup sladkého drievka je dobrý nápad, ak máte radi chuť sladkého, ale chcete prírodnú alternatívu bez cukru.
Výhody sladkého drievka
100% mletý koreň sladkého drievka, bez umelých prísad a bez pridaného cukru
Špičková kvalita, šetrné spracovanie a extra jemne mleté
bohatý na sekundárnu rastlinnú látku glycyrizín
veľmi ekonomické, sladšie ako stolový cukor
Prášok zo sladkého drievka sa hodí ako alternatívne sladidlo do potravín a nápojov
Prášok zo sladkého drievka vďačí za svoju výživovú hodnotu koncentrovanému glycyrizínu, ktorý obsahuje. Prírodná látka z koreňa sladkého drievka sa v tejto vysokej koncentrácii nenachádza v žiadnom inom jedle. Glycyrrhizín, glykozid kyseliny glycyrrhitovej, patrí do skupiny triterpénových saponínov z triedy saponínov. Aj keď saponíny zvyknú mať horkú chuť, glycyrizín chutí sladko. Okrem intenzívnej sladkosti má vraj aj pozitívne účinky na organizmus.
Botanická informácia o sladkom drievku
Pravé sladké drievko (Glycyrrhiza glabra) je rastlina z čeľade bôbovité. S hráškom a fazuľou teda existuje botanický vzťah. Názov „sladké drievko“ možno vysledovať až k botanickému názvu (Glycyrrhiza). Glycyrrhiza pochádza z gréčtiny a skladá sa z dvoch slov, ktoré znamenajú niečo ako „sladký“ a „koreň“. Sladké drievko je trváca bylina alebo trvalka. Pre svoje rozmanité pozitívne vlastnosti sa na konzumáciu používa iba koreň. Koreň sladkého drievka je zvonka hnedý a zvnútra svetlo béžový až pieskový.
Pôvod a tradícia koreňov sladkého drievka
Koreň sladkého drievka pôvodne pochádza z Číny a je zakotvený v tradičnej čínskej medicíne (TCM). V Indii má sladké drievko trvalé miesto v ajurvéde už tisíce rokov. Ajurvéda popisuje tradíciu indickej prírodnej medicíny. Už v starovekom Egypte boli účinky sladkého drievka známe a korene sa používali pri reklamáciách. Najmä v Dánsku a Škandinávii sa sladké drievko tradične spracováva vo forme cukríkov, pastiliek alebo sladkostí zahustením koreňovej šťavy.
Návod na použitie:
Sladké drievko sa často používa ako prírodné alternatívne sladidlo. Na rozdiel od rafinovaného priemyselného cukru nespôsobuje tak rýchlo hladinu cukru v krvi vďaka rastlinným zložkám, ktoré obsahuje. Vďaka svojej silnej sladiacej schopnosti, ktorá je asi 50-krát silnejšia ako pri komerčnom cukre, je prášok z koreňa sladkého drievka veľmi ekonomický. Môžete ho použiť do jedla a nápojov, kde si chcete pomôcť so sladkosťou. Mleté sladké drievko chutí dobre na raňajkovej kaši, musli alebo smoothie. Milovníci čaju si môžu pripraviť domáci čaj zo sladkého drievka. Za týmto účelom zalejte lyžičku práškového sladkého drievka 200 ml vriacej vody, nechajte 7 - 9 minút lúhovať a pite po malých dúškoch. Vďaka svojej prírodnej sladkosti už nemusíte sladiť sladký práškový čaj. Čaj je možné tiež dobre pripraviť v kombinácii s bylinkami, napríklad s tymianom a pŕhľavou alebo s mätou a citrónovým. Bez ohľadu na to, aký spôsob prípravy si vyberiete - nákup mletého sladkého drievka je vždy dobrý nápad!
Poznámka: Ľudia s vysokým krvným tlakom by mali byť pri prášku zo sladkého drievka trochu opatrnejší a nekonzumovať ho pravidelne.
Zloženie: 100% koreň sladkého drievka pomletý.
Skladovanie: Chráňte pred vlhkosťou a teplom.