Hnedý trstinový cukor, natural 400 g
Hnedý trstinový cukor, natural 400 g
Hnedý cukor má dlhú históriu ako prvá forma cukru, ktorá sa používa na kulinárske účely. Na jeho výrobu sa tradične používa cukrová trstina, ktorá sa pestovala v Indii a Číne pred tisíckami rokov. Asi 4 pred Kr. Bola cukrová trstina prenesená do Perzie a Egypta a o niečo neskôr ju Alexander Macedónsky spopularizoval v Grécku a Ríme.
V dávnych dobách sa cukrová trstina varila, kým sa nezískali kryštály cukru. Neskôr vo svojich denníkoch Marco Polo popisuje cukrovary, ktoré videl v Číne, a popisuje, ako Číňania používali tmavohnedý cukor bez toho, aby ho ďalej rafinovali.
Užitočné vlastnosti:
Hnedý cukor obsahuje oveľa viac minerálov ako biely cukor. Je tiež bohatý na vitamíny skupiny B.
Hnedý trstinový cukor čistí moč a pomáha zlepšovať funkciu obličiek.
Zistilo sa tiež, že tento cukor je vhodný pre ľudí trpiacich horúčkovitými chorobami. Febrilné poruchy sú zodpovedné za vyvolanie vysokej horúčky, ktorá môže viesť k strate veľkého množstva bielkovín v tele. Dostatočná konzumácia hnedého trstinového cukru dodáva telu potrebné bielkoviny a ďalšie živiny.
Hnedý trstinový cukor dodáva telu glukózu, ktorá sa vo svaloch ukladá ako glykogén a dodáva im energiu. Preto sa tento cukor považuje za jeden z najlepších zdrojov energie.
Mnoho dietetických výrobkov sa považuje za bez chuti. To však neplatí pre hnedý cukor. Vo svojom obsahu má sladkú šťavu zvanú melasa, ktorá pri spracovaní kryštalizuje a dodáva jedinečnú farbu. Po pridaní do nápojov hnedý cukor výrazne zlepšuje chuť a skúsení kuchári z neho pripravujú jedinečné sladké pokušenia.
Štipka hnedého cukru pridaná do omáčky na konzumáciu alebo pri pečení rýb jej dodáva ešte lákavejšiu chuť, vôňu a vzhľad.
Zloženie:
Hnedý trstinový cukor.
Nutričné hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 388 kcal / 1623 kJ
Sacharidy: 99,73 g
z toho cukry: 99,73 g
Bielkoviny: 0,00 g
Tuk: 0,00 g
Soľ: 0,00 g
Účel:
Prírodné sladidlo. Môže sa použiť na osladenie teplých a studených nápojov pri pečení, varení alebo dezertovaní.
Balenie: 400 g