Šípková múka - BIO - 200g
Šípková múka - BIO - 200g
Šípka je červenkastý, mierne sťahujúci plod Rosa canina. Je široko známa pre svoj vysoký obsah vitamínu C a tiež pre mnohé terapeutické vlastnosti. Plody šípky sa používajú najmä ako prísada do bylinkových čajov alebo domácich marmelád. Keď je šípkový plod usušený a najemno pomletý, tvorí dokonalú múku, ktorá dodáva pokrmom pripraveným z neho obzvlášť vysokú nutričnú hodnotu.
Šípková múka obsahuje pektín, ktorý podporuje trávenie, zmierňuje kŕče a nadúvanie. Je tiež bohatá na flavonoidy, známe pre svoju vysokú antioxidačnú aktivitu.
Šípka je bezpochyby jednou z najbežnejších a najpoužívanejších byliniek. Vysoký obsah vitamínov, užitočných kyselín a príjemná chuť z nej robia hodnotný doplnok stravy, ktorý sa nazýva „kráľovná bylín“.
História šípok je dlhá – už od pradávna ju ľudia používali ako liek a treba mať na pamäti, že mnohé z jej cenných vlastností ešte nie sú známe.
Nutričné zloženie šípok
Šípky svojím bohatým obsahom vitamínu C zlepšujú redoxné procesy v bunkách a priepustnosť vlásočníc a pôsobia aj močopudne.
V plodoch šípky sa nachádza unikátny prírodný komplex prírodného vitamínu A (asi 5-7 mg%) a esenciálnych mastných kyselín (Omega-3 a Omega-6), v kombinácii so silnými antioxidantmi-flavonoidmi a vitamínom E, ktoré aby pokožka bola zdravá, pružná a mladistvá, výrazne odstraňuje príznaky jej starnutia (vrásky, škvrny, strie).
Drobné ovocie obsahuje aj vitamíny P, B1 (asi 430 mg), B2 a K, ako aj pektíny (asi 11 %), olej (asi 2 %), organické kyseliny (citrónovú a jablčnú), cukry (väčšinou sacharózu, asi 2,5 % ), triesloviny a minerálne soli (asi 3,25 %), najmä draslík (asi 512 mg), vápnik (asi 50 mg), fosfor (asi 54 mg), sodík (asi 47 mg) a horčík (asi 122 mg). soli.
Šípky sú ideálnym nástrojom na posilnenie a zlepšenie funkcie imunitného a obehového systému, mozgu a štítnej žľazy. Na profylaktické ošetrenie a urýchlené zotavenie pokožky (dermis, epidermis, kolagén a elastín), na posilnenie krvných ciev a bunkových membrán všetkých buniek, aby mohli správne fungovať.
Návod na použitie:
Pridajte ho do kokteilov, džúsov, jogurtov, smoothies, ovocných pyré, cereálií a ďalších. Príjemný osviežujúci nápoj si pripravíte len pridaním teplej vody, citrónovej šťavy a pomarančovej kôry.
Ingrediencie:
Šípková múka z ekologického poľnohospodárstva
200 g
Pôvod: Bulharsko