Karobový prášok, náhrada čokolády, 200 g
Karobový prášok, náhrada čokolády, 200 g
Karob (Ceratonia siliqua L.) je súčasťou rodiny Fabaceae alebo Leguminosae a pochádza z východného Stredomoria. Stromy sú vysoké a robustné, s výškou do 15 m. Plodom rohovníka je jedlo známe od staroveku, zaznamenané v samotnej Biblii. Hovorí sa, že to bolo hlavné jedlo sv. Jána Krstiteľa v jeho pustovných rokoch, takže rohovník je tiež známy ako „chlieb sv. Jána“.
V dávnych dobách sa semená rohovníka používali ako merná jednotka, pri tej istej zlatej hmote, jedno zo semien = 1 karát (rohovník fazuľový = karat). Názov „karat“ sa v súčasnosti používa na označenie 0,18 gramov zlata a najmä drahých kameňov (semená rohovníka, bez ohľadu na veľkosť a podmienky skladovania, majú vždy rovnakú hmotnosť 0,18 gramu).
V súčasnosti sa rohovníky pestujú na najteplejších pobrežiach Stredozemného mora. Na ostrove Šolta v Chorvátsku sa nachádza lokalita s názvom „Rogac“, čo znamená „roscov“, kde sa tento strom tradične pestuje. Karob sa pestuje aj v Indii, Argentíne a Brazílii.
Vzhľad: listy sú tvrdé, zelené, kvety majú vzhľad nazelenalých strapcov. Plody sú zelené struky do 20 cm. Po zbere sa farba strukov začína meniť, až nakoniec zhnedne.
obsah:
tobolka obsahuje 30 - 70% (niekedy 40 - 50%) cukru, ktorý pozostáva zo sacharózy (do 26% celulózy), fruktózy (13%), xylózy, maltózy a glukózy atď., bielkovín, aminokyselín (alanín, valín, Prolín atď.), Škrob, kyseliny atď. Semená obsahujú bielkoviny, tuky (väčšinou kyselinu olejovú, linolovú a palmitovú), fytohormóny (najmä na jeseň po defoliácii), trieslovinu, karubovú gumu atď.
Priaznivé účinky:
taníny obsiahnuté v roscovine inhibujú tráviace enzýmy; inaktivuje baktérie coli a súčasne podporuje rozvoj flóry prospešnej pre črevné baktérie. Karob má spravidla upokojujúci účinok na žalúdok a črevnú sliznicu, takže sa používa na zmiernenie nevoľnosti a hnačky, je tiež bohatým zdrojom vitamínov a minerálov (najmä vápnika), ako aj niektorých stopových prvkov.
použitie:
ľudia jedia toto ovocie už tisícročia. Karob sa používa v suchom stave, niekedy celý, najčastejšie vo forme múky, sirupu alebo čaju. Dnes pražené a mleté struky slúžia ako náhrada za kakao. Extrakt z karobových strukov sa používa ako korenie pri výrobe širokej škály potravín (alkoholické a nealkoholické nápoje, mliečne výrobky, zmrzlina, sladkosti, pekárske výrobky, pudingy, mäsové výrobky, koreninové zmesi, ovocné výrobky a ďalšie).
Nutričné hodnoty na 100 g:
Energia: 303 kcal / 1304 kJ
Sacharidy: 83,70 g
z toho cukry: 25,54 g
Vláknina: 41,20 g
Bielkoviny: 5,2 g
Tuky: 4,00 g
z toho nasýtené mastné kyseliny: 1,00 g
Nenasýtené: 3,00 g
Soľ: 0,00 g
Zloženie:
Karobová múka
Účel:
100% prírodné jedlo na konzumáciu. Je tu prírodná sladkosť a čokoládová príchuť. Kompletná náhrada kakaa. Neobsahuje kofeín, fenyletylamín a teobromín.
Použitie:
Na použitie pri varení ako náhrada kakaa a prírodných sladidiel do smoothies, pečiva, dezertov a mnohých ďalších.