Rooibos čaj 200 g
Rooibos čaj
Organický čaj rooibos. Afrika
Rooibos (čo znamená „červený ker“; vedecký názov Aspalathus linearis) je metlovitý člen čeľade bôbovitých rastlín rastúcich na juhoafrických fynbosoch. Z listov sa pripravuje slávny bylinkový čaj Rooibos alebo Bush čaj. Tento produkt je v južnej Afrike obľúbený už celé generácie a v súčasnosti sa konzumuje v mnohých krajinách. V súlade so starou holandskou etymológiou sa niekedy píše rooibosch. Listy sa všeobecne oxidujú počas špeciálneho procesu, aby sa získala výrazná červenohnedá farba rooibosu a zvýraznila sa chuť.
Rooibos je v západných krajinách čoraz populárnejší vďaka vysokej hladine antioxidantov, ako je aspalathín a nothofagín, nedostatku kofeínu a nízkej hladiny tanínu v porovnaní s plne oxidovaným čiernym čajom alebo neoxidovanými listami zeleného čaju. Rooibos obsahuje aj množstvo fenolových zlúčenín, má pomáhať pri nervovom napätí, alergiách a zažívacích problémoch.
História
V priebehu 17. a 18. storočia európski cestovatelia a botanici navštevujúci región Cederberg v Južnej Afrike komentovali hojnosť „dobrých rastlín“ na liečivé účely. V roku 1772 švédsky prírodovedec Carl Thunberg poznamenal, že „ľudia z vidieka pripravovali čaj“ z rastliny príbuznej rooibosu alebo červenavke. Miestni ľudia tradične šplhali do hôr a strihali jemné ihličnaté listy z divokých rastlín rooibosu. Trsy listov potom zvinuli do hesiánskych vriec a zniesli ich strmými svahmi na chrbtoch somárov. Listy potom sekali sekerami a pomliaždili kladivami, potom ich nechali sušiť na slnku. Holandskí osadníci k mysu vyvinuli rooibos ako alternatívu k čiernemu čaju, drahej komodite pre osadníkov, ktorí sa spoliehali na zásobovacie lode z Európy.
Inštrukcie:
Do hrnca nalejte 250 ml alebo pol americkej pinty na osobu čerstvo prevarenej vody. Nechajte ho vychladnúť na asi 80 C a odmerajte 1 lyžicu čaju na osobu a ďalšiu lyžicu do hrnca a nechajte 2 - 3 minúty lúhovať.
Zloženie:
Organický čaj rooibos - sušené listy Aspalathus linearis.