Chryzantémy sušené
Divoké chryzantémy sušené
Čína je domovom chryzantém a je tu tiež veľmi populárna. V Japonsku sa žlté kvety nazývajú „Kiku“, pretože sú symbolom japonskej cisárskej rodiny. Kvety aj listy sú jedlé, mali by byť veľmi zdravé.
Príprava: Kvety chryzantémy zalejte horúcou vodou, podľa potreby doslaďte. Táto infúzia vám dá trochu ochladenia v horúcich letných horúčavách.
Čaj z kvetov chryzantém v tradičnej čínskej medicíne
Ju Hua - tak sa volá chryzantéma v Číne. Už viac ako 2000 rokov vytvára základ pre špeciálny čaj, ktorý nie je populárny iba v Číne v horúcich letných dňoch. Už viac ako 2000 rokov je čaj z kvetov chryzantém jedným z najznámejších a najdôležitejších liečivých bylinných čajov v tradičnej čínskej medicíne. Mnoho Číňanov dodnes pestuje ju hua na balkóne alebo na záhrade.
Spomaľte starnutie
Shennong a takzvaný „Žltý cisár“ Huang Di sa dodnes považujú za zakladateľov tradičnej čínskej medicíny. V západnom svete je medicína z rastlín a bylín založená hlavne na učení stredovekých kláštorov. Tradičná čínska medicína je na druhej strane založená na taoizme, ktorý sa zameriava na dosiahnutie prosperity a dlhého a zdravého života.Ani dosiahnutie nesmrteľnosti nie je v taoizme tabu a existuje veľa liečivých rastlín, vďaka ktorým je tento cieľ dosiahnuteľný. Patrí sem aj Ju Hua, čaj z kvetov chryzantém v tradičnej čínskej medicíne. Malo by to oddialiť proces starnutia a prispieť tak k predĺženiu života.
Ako sa čaj z kvetov chryzantémy spracováva v tradičnej čínskej medicíne?
Kvety chryzantémy, ktoré sú vhodné pre klasický čaj, pochádzajú z veľmi špecifických provincií. Kvetinám sa darí v Anhui, ako aj v Henane, Shandongu, S'-čchuane, Jiangsu alebo Hebei. Zber sa koná medzi septembrom a novembrom, keď sú kvety úplne rozkvitnuté. Potom musia kvety schnúť v tieni. V niektorých provinciách stále existujú divoké chryzantémy, ktoré sú vhodné pre zdravý čaj. V mnohých prípadoch sa však chryzantémy pestujú dnes a vo voľnej prírode rastú len veľmi zriedka. Kvety by mali byť vždy udržiavané v chlade a suchu, najlepšie v dobre uzatvárateľných plechovkách.
Tradičné použitie kvetov
Čaj z kvetov chryzantémy sa v tradičnej čínskej medicíne používa na veľa chorôb. Čaj by mal pomôcť pri horúčke a bolestiach hlavy, ospalosti a tiež pri začervenaných očiach. Ju Hua by mali pravidelne konzumovať tí, ktorí majú rozmazané videnie alebo majú závraty. Číňania dokonca používajú vývar z kvetov chryzantémy na hnisajúce vredy, vredy a infikované, bolestivé rany. Čaj podporuje aj pečeň a údajne pomáha aj pri strate sluchu a hučaní v ušiach. V Číne veľa ľudí pracuje na počítačoch a väčšina z nich prisahá na Ju Hua, že si chránia oči.
Čaj z kvetov chryzantémy je vecou chuti, pretože trpko-sladká a mierne korenistá aróma nie je pre každého. Čaj je však mimoriadne zdravý, a to nielen pre oči a pečeň. Čaj môže prirodzene znižovať krvný tlak, má protizápalové účinky, rozširuje cievy, je antibakteriálny a môže predchádzať migréne. Pretože čaj je osviežujúci, keď je dobre vychladený, určite stojí za to ho raz vyskúšať.