Palmový olej RSPO Eco 900 g
Palmový olej RSPO Eco
Náš palmový olej je vysoko všestranný produkt široko používaný v osobnej starostlivosti a na výrobu mydla, pochádza z trvalo udržateľných zdrojov, je ekologický a certifikovaný RSPO-SG.
Získava sa lisovaním mäkkej dužiny tropického ovocia palmového oleja, po ktorom nasleduje jemná rafinácia, aby sa zabezpečila jeho sviežosť.
Vzhľad: slonovina, tuhá konzistencia pri izbovej teplote, bod topenia 33-38°C
Kvalita: 100% prírodná, ekologická, fyzikálne rafinovaná, RSPO-SG (Roundtable on Sustainable Palm Oil) certifikovaná u výrobcu
INCI: Elaeis Guineensis Oil
Aplikácie, použitie
široko používaný v osobnej starostlivosti, nachádza uplatnenie pri formulovaní mydiel a produktov starostlivosti o telo
zmäkčujúci, textúrovací, upokojujúci, výživný, základný olej
bez GMO a trans-mastných kyselín
pridajte palmový olej do mydla za studena, aby ste získali pevné tyčinky; vytvára skvelú penu v kombinácii s kokosovým olejom, babassu a/alebo ricínovým olejom
použitie ako prísada do starostlivosti o pleť, vlasy, telo a opaľovacie prípravky, pleťové vody, balzamy, krémy
Bezpečnostné údaje, opatrenia na použitie: kozmetické použitie
Skladovanie: na chladnom a suchom mieste, chránené pred svetlom
Na začiatok, čo je to vlastne palmový olej?
Je to druh rastlinného oleja získaného z palmy olejnej. Palma pochádza zo západnej a juhozápadnej Afriky, no úspešne sa pestuje aj v iných tropických oblastiach vrátane Indonézie a Malajzie. Je to mimoriadne všestranná prísada a ako hovorí Alison Kirkman z Greenpeace UK: „Nachádza sa vo viac ako polovici všetkých produktov supermarketov, od čokoládových tyčiniek a sušienok až po mydlá a šampóny.“ V kozmetike sa používa najmä pre svoje prirodzené konzervačné účinky, ako aj hydratačné vlastnosti. Podľa okrúhleho stola o trvalo udržateľnom palmovom oleji (RSPO – organizácia výrobcov, maloobchodníkov a pestovateľov pôsobiacich v dodávateľskom reťazci palmového oleja alebo pracujúcich na tom, aby sa trvalo udržateľný palmový olej stal skutočnosťou), sa vo svete používajú 2 % palmového oleja a oleja z palmových jadier v kozmetike.
Ako sa teda vyrába?
Existujú dva hlavné typy: palmový olej a olej z palmových jadier. „Pri výrobe palmového oleja sa palmové plody lisujú, aby sa extrahoval surový palmový olej [CPO], ktorý sa potom rafinuje, aby sa stal jedlým,“ vysvetľuje Kirkman. „Ďalej rafinérie spracovávajú CPO na to, čo je známe ako rafinovaný, bielený a deodorizovaný (RBD) palmový olej. Alebo sa dá olej extrahovať aj priamo z jadra, aby sa vytvoril olej z palmových jadier.“ To je látka používaná v potravinách a pri výrobe niektorých kozmetických prípravkov vďaka jej schopnosti zachovať si štruktúru pri vysokých teplotách, krémovej, hladkej textúre a nedostatku vône.
Palmový olej - kozmetické výrobky
„Neudržateľný palmový olej má ničivý vplyv na životné prostredie,“ varuje doktorka Emma Keller, vedúca oddelenia potravinových komodít Svetového fondu na ochranu prírody (WWF). "Je zodpovedný za rozsiahle odlesňovanie, stratu biotopov a uvoľňovanie významných emisií skleníkových plynov, čo poháňa klimatické zmeny." Pre kontext Greenpeace uviedol, že len v Indonézii sa každých 25 sekúnd stratí plocha o veľkosti futbalového ihriska. To znamená, že má tiež škodlivý vplyv na voľne žijúce živočíchy vrátane už ohrozených populácií orangutanov, slonov a tigrov. „Správa WWF Living Planet [z roku 2014] zistila 52 % pokles populácie zvierat [v rokoch 1970 až 2010],“ dodáva Keller.
Dobre, ale mali by sme palmový olej úplne bojkotovať?
Nie tak rýchlo. Na druhom konci argumentu sú ľudia, ktorí sa spoliehajú na palmový olej, aby si zarobili na živobytie. „V producentských krajinách milióny farmárov a rodín pracujú v sektore palmového oleja. Hrá dôležitú úlohu v živote rodín, ktoré sa snažia dostať z chudoby – v Indonézii a Malajzii si výrobou palmového oleja zarába okolo 4,5 milióna ľudí,“ vysvetľuje Fay Richards, hovorca RSPO. Úplný bojkot palmového oleja by mal škodlivý vplyv na živobytie týchto ľudí. Približne 20 % indonézskej populácie závisí od tohto odvetvia.
Okrem toho je palmový olej skutočne jedným z najúčinnejších a udržateľnejších olejov. Množstvo, ktoré možno vyrobiť z jedného hektára paliem olejných, je 3,7 tony, zatiaľ čo napríklad hektár slnečnice by vyprodukoval 0,7 tony oleja. Ak by sa teda palmový olej bojkotoval a namiesto neho sa používal slnečnicový olej, poľnohospodárstvo by si vyžadovalo päťkrát viac pôdy. V konečnom dôsledku ide o udržateľnosť.
Existujú značky, ktoré sa zaviazali prestať používať palmový olej a zamerať sa na alternatívy.
Značky, ktoré naďalej používajú palmový olej, sa však musia zamerať na trvalo udržateľné zdroje. To je dôvod, prečo bola RSPO založená v roku 2004. „Pestovatelia paliem s certifikáciou RSPO sú kontrolovaní nezávislým akreditovaným certifikačným orgánom, ktorý zabezpečuje, aby výrobné procesy dodržiavali princípy a kritériá RSPO – rozsiahly súbor prísnych sociálnych a environmentálnych smerníc. Tým, že RSPO spojilo zainteresované strany, aby hľadali riešenia výziev v sektore palmového oleja, vytvorilo platformu na transformáciu spôsobu, akým sa palmový olej vyrába, obchoduje a predáva. „Členstvo v RSPO sa za posledných päť rokov viac ako zdvojnásobilo; dnes je približne 19 % všetkého palmového oleja vyrobeného na celom svete certifikovaných podľa noriem RSPO.“