Oregano BIO 100 g
Oregano BIO
herba Origani, Origanum vulgare
Aromatický pamajorán, tiež známy ako divoký majorán alebo oregano, pochádza pôvodne z oblasti Stredomoria. Rastlina milujúca teplo obsahuje veľa éterického oleja a pre svoju silnú vôňu sa dlho používa na odvrátenie zlých kúziel. Pamajorán sa zbiera v čase kvitnutia, balí sa do balíkov a suší sa v tieni. Takto sa konzervujú cenné oleje.
Pamajorán je údajne nápomocný pri kašli a zápaloch v oblasti úst.
Pamajorán má vysoký podiel éterických olejov, ktoré majú nielen dezinfekčný prostriedok, ale aj antifungálne a spazmolytické vlastnosti (podobné tymiánu).
Jeho horké látky stimulujú chuť do jedla a napomáhajú tráveniu.
Pamajorán chutí pikantne v čajových zmesiach, ale používa sa aj v korenených zmesiach. Ako „všestranný“ sa hodí k nátierkam, k duseným mäsám, k mäsu, strukovinám a omnoho viac.
Okrem toho, že je oregano aromatickým korením, má obrovský potenciál ako liečivá rastlina. Vďaka obsahu silice pôsobí antisepticky, expektoračne, antispasticky a upokojujúco na nervový systém. Stimuluje sekréciu potu, tráviacich a prieduškových žliaz, zlepšuje peristaltiku čriev, stimuluje chuť do jedla.
Bylina sa používa ako diaforetikum, tlmič kašľa a expektorans pri akútnom katare horných dýchacích ciest, bronchitíde, tracheitíde, bronchiálnej astme, čiernom kašli. Je súčasťou rôznych čajov, sirupov a tabliet. Používa sa tiež pri atónii a plynatosti, kŕčoch žalúdka a čriev, ochoreniach pečene a žlčníka a ako stimulant chuti do jedla.
Pre svoj upokojujúci účinok na centrálny nervový systém sa v ľudovom liečiteľstve používa pri nervovom nepokoji, nespavosti, bolestiach hlavy, sexuálnom vzrušení. Zvonka sa aplikuje vo forme kúpeľov pri kožných ochoreniach - ekzém a pod.
príprava
1 vrchovatú lyžicu pamajoránu zalejeme 1 / 4l vriacej vody, necháme 10 minút lúhovať, precedíme, podľa potreby dosladíme medom.
100 g