Kôpor semená 30 g
Kôpor semená (Anethum graveolens) 30 g
Jemná ovocná aróma sa veľmi dobre hodí k zeleninovým jedlám, ale dá sa použiť aj ako sofistikovaná prísada do šalátových dresingov alebo studených polievok. Podobne ako aníz, fenikel a rasca je to korenie harmonizujúce trávenie a plynatosť. Používa sa ako upokojujúci prostriedok pri zažívacích ťažkostiach a podporu tvorby materského mlieka. Jeho žuvanie tlmí zápach z úst.
Semená kôpru sa často používajú ako chutný bylinkový čaj. 1 - 2 čajové lyžičky kôprových semien zalejte 250 ml vriacej vody a nechajte asi 10 minút lúhovať. Bylinkový čaj má sladko-korenistú arómu. Väčšina z vás pozná kôpor iba v čerstvej, zelenej verzii ako typickú bylinu. S malými aromatickými semiačkami kôprovej rastliny však môžete vykúzliť aj najrôznejšie lahodné veci. O kôprových semenách, ktoré boli od staroveku veľmi cenené, sa vždy hovorilo, že majú magickú moc. Podľa všeobecnej viery bol kôpor schopný vyhnať démonov alebo ochrániť pred „začarovaním“.
„Fructus Anethi“ (farmaceutický názov) sa odpradávna pestuje ako liečivá a aromatická rastlina. Už starí Egypťania si kôpor vážili ako liek a na rituály. Faraón Amenophis II. si dal do hrobu kôpor. Aj Rimania dávali svojim gladiátorom jedlo okorenené kôprom, pretože vraj mal posilňujúci účinok. Gréci tiež vedeli o jeho liečivých silách, ale tam sa používal kvôli jeho chutným, tráviacim a upokojujúcim vlastnostiam. V dnešnej Indii ľudia radi žujú kôprové semená, aby poskytol svieži dych.
AROMA A CHUŤ: Vďaka svojej silnej, sladkastej aróme a mierne horkastým tónom sú intenzívne kôprové semená skutočným kulinárskym pôžitkom. Semená kôpru sú bohaté na éterické oleje a ich chuť pripomína aníz a rascu. Ich korenistá chuť sa výborne hodí k čerstvým bylinkám, ako je petržlen a pažítka, ale svoj sortiment korenia môžete veľmi dobre doplniť aj v kombinácii s jedinečnými príchuťami cibule, cesnaku a jarnej cibuľky.
POUŽITIE: Či už ako celé semiačka v kyslých alebo slaných marinádach, recepty na pikantné pečivo, výdatné zeleninové prívarky alebo ľahko opečené a rozotreté v mažiari v stredomorských rybích jedlách alebo škandinávska zemiaková polievka s lososom (Lohikeitto). Pečené bravčové alebo jahňacie mäso môžete tiež dať do úplne nového svetla s lahodnými kôprovými semiačkami. Pre kocky šalátu alebo uhorky vylepšite šalátový dresing praženými a mletými kôprovými semenami. Môžete dokonca pridať nové príchute do cesta na pizzu. Do cesta jednoducho pridajte pol čajovej lyžičky mletých kôprových semiačok a dochuťte ich údeným lososom. Semená kôpru môžete použiť aj na nápoje tak, že si uvaríte lahodný čaj z kôpru s medom alebo dochutíte pohárom teplého bieleho vína. Fantázii sa medze nekladú.
Pivný chlieb s kôprovými semiačkami
325 g múky (pšeničná alebo špaldová)
2 lyžice cukru
2 lyžice prášku do pečiva
½ čajovej lyžičky soli
1 čajová lyžička organických kôprových semien ľahko rozotretých v mažiari
1 fľaša (0,33 l) piva podľa vášho výberu
Suché suroviny v miske dobre premiešajte. Teraz za stáleho miešania pomaly prilievajte pivo a miešajte, kým múka pivo neabsorbuje a nemáte viskózne cesto. Najlepšie to funguje s drevenou lyžičkou. Cesto naplníme do maslom vymastenej formy na chlieb a pivný chlieb pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov 40 až 50 minút. Po 40 minútach pomocou drevenej tyčinky skontrolujte, či je váš chlieb pripravený (keď sa už na tyčinku nelepí viac cesta). Necháme 10 minút vychladnúť a potom opatrne vyklopíme z formy. Pred krájaním by ste mali chlieb nechať vychladnúť.
Vášmu výdatnému občerstveniu už nič nestojí v ceste. Chlieb veľmi dobre chutí aj s grilovaným mäsom, polievkami, šalátmi a dusením.
Chráňte pred teplom. Uchovávajte mimo dosahu svetla. Skladujte na suchom mieste. Držte mimo dosahu detí. Po odstránení opäť pevne uzavrieť. Upozorňujeme, že dodaný článok sa môže líšiť od obrázku, pretože ide o prírodný produkt.