Nátržník koreň BIO 100 / 500 / 1000 g
Nátržník koreň rezaný alebo prášok
Koreň Tormentilla - Tormentillae rhizoma ÚČINNÁ látka na ústa a hrdlo
Obsah tanínu v koreni nátržníka môže byť až 22 percent. Vďaka tomu je rastlina najbohatšia na triesloviny v strednej Európe. Prečo je to dôležité? Triesloviny vytvárajú ochranný film na zapálené miesta, ako sú sliznice v ústach a hrdle. To sťažuje prenikanie mikroorganizmov spôsobujúcich zápal, ako sú baktérie, do tejto vrstvy. Baktérie sa nemôžu množiť mimo zapálenú oblasť v ústach alebo v hrdle. Vďaka tomu sú triesloviny ničiteľom nebezpečných mikroorganizmov. Ako bonus sú triesloviny podporované ďalšou skupinou zložiek: Triterpény majú podobné vlastnosti ako kortizón, a preto môžu tiež brániť zápalu. Nielen v ústach a hrdle. Hovorí sa, že koreň nátržníka je účinný aj proti hnačkám.
Koreňové zložky
Triesloviny
Triterpény
Čaj z koreňa
½ čajovej lyžičky koreňa zalejte 150 ml studenej vody. Čaj krátko privedieme k varu, odstavíme ho zo sporáka a necháme 10 až 15 minút lúhovať. Potom koreň sceďte.
Prášok z koreňa vo víne
Znie to zvláštne, ale v skutočnosti sa odporúča zmiešať prášok nátržníka s červeným vínom. Za týmto účelom pridajte 2 až 4 g práškovej účinnej látky do 1 malého pohára (80 až 100 ml) červeného vína.
Dávkovanie koreňa
Na krátkodobé použitie vypite každý deň 1 pohár červeného vína s práškovým koreňom. Dĺžka používania nesmie prekročiť 1 až najviac 3 dni. Môžete piť 3 šálky čaju denne.
Riziká a interakcie nie sú známe pri použití správnych dávok koreňa. V zriedkavých prípadoch sa u ľudí s citlivým žalúdkom môžu vyskytnúť vedľajšie účinky, ako je bolesť žalúdka alebo zvracanie. V takom prípade je lepšie užívať gastrorezistentné kapsuly s koreňom, aby nedošlo k nepríjemným pocitom. Koreň sa nemá používať počas tehotenstva, dojčenia a u detí do 12 rokov.