Sladič obyčajný / anjelský sladký koreň
Sladič obyčajný / anjelský sladký koreň 100 g
Rhizoma Polypodii, Polypodium vulgare
Sladký anjelský koreň alebo papradie rastie primárne v riedkych brezových a dubových lesoch vo veľkých skupinách pri zemi. Sladký anjelský koreň sa zbiera na jeseň a suší sa na vzduchu. Sušenie prebieha rýchlo v špeciálnych sušiarňach.
Korene sú bohaté na triesloviny a horké látky, saponíny a éterické oleje. Sladké anjelské korene majú sladkú chuť, a odtiaľ pochádza aj názov.
Anjelský sladký koreň sa používa ako čaj pri naturopatii. Na prípravu anjelského sladkého čaju sa 2 čajové lyžičky anjelského sladkého koreňa zahrejú na teplotu varu s 250 ml studenej vody a varia sa 5 minút. Anjelský koreň sa používa hlavne v prieduškových čajoch a kvôli jeho stimulačnému účinku na žlč aj v žlčových čajoch.
Sladký anjelský koreň pochádza z kontrolovaného zberu a je bez škodlivých látok. Anjelský sladký koreň sa môže uchovávať najmenej 24 mesiacov.