Semená anatto
Semená anatto
Semená annatto (Achiote, Bixa, Ruku) Annatto alebo oleander je obzvlášť atraktívny kvitnúci ker, ktorý pochádza z Karibiku, Mexika a Južnej Ameriky. Jeho veľké, ružové kvety pripomínajú divoké ruže.
Semená ovocných toboliek v tvare srdca obsahujú výrazné červené farbivo, ktoré je úžasne vhodné na farbenie potravín. V kuchyniach Latinskej Ameriky, Karibiku a Filipín sa semená používajú na oranžovo-červené farbenie + dochucovanie rôznych jedál + zmesi korenia, v Európe na farbenie syrov.
Vyskúšajte semená s korením: strukoviny, cereálie, ryža, hydina, ryby, bravčové mäso dusené, hovädzie + jahňacie, okra + paprika, paradajky + kari, morské plody, jedlá z vajec. Ľahko si vyrobíte anatový olej, má veľmi dlhú trvanlivosť a len s pár kvapkami pekne zafarbíte ryžu, polievky a omáčky. Funguje to takto: 200 ml rastlinný olej s lyžicou semien anatta dusíme domäkka 15 minút, ochladíme + nalejeme do malej fľaštičky. To je všetko. Teraz máte jemný FAREBNÝ OLEJ s mierne korenistou arómou. Mimochodom, toto je tiež pekný DARČEK pre kuchárov, ktorí už majú všetko.