Powered by Smartsupp

Potravinové gumy, zahusťovadlá

Potravinárske gumy ako arabská guma, karobová guma a konjak sa používajú už stovky rokov (niektoré sa datujú do starovekého Egypta) a pochádzajú z rôznych prírodných zdrojov vrátane stromov, semien, koreňov, plodín a morských rias. Jedna charakteristická vlastnosť, ktorú má väčšina gúm spoločnú, je ich schopnosť pôsobiť ako emulgátor, ktorý zabraňuje oddeľovaniu zmesí oleja a vody. Poskytujú tiež stabilitu, zahusťovacie vlastnosti, textúru a v niektorých prípadoch vlákninu pre celý rad produktov. 

Niektoré gumy pochádzajú zo stromových štiav. Najpopulárnejšou gumou zo stromovej šťavy je arabská guma, ktorá sa bežne označuje aj ako akáciová guma. Táto guma pochádza z akácie. Dnes sa používa ako emulgátor, ktorý umožňuje, aby bežné potraviny zostali stabilné, tiež sa používajú na dodanie textúry a zahustenie potravín a nápojov.

Do kategórie gúm zo semien patria gumy guar, senovka grécka, tara a karob. Gumy zo semien sa vyrábajú namáčaním semien, extrakciou malej vnútornej vrstvy a jej mletím na jemný prášok. Najznámejšou gumou z tejto skupiny je guarová guma, ktorá pochádza zo semien pestovaných v Indii a Pakistane. Táto skupina sa najlepšie používa na stabilizáciu a zahusťovanie polievok, omáčok, nápojov a mliečnych výrobkov.

Konjac je extraktom z koreňov a rastie prirodzene v juhovýchodnej Ázii a Číne a používa sa na kulinárske aj liečebné účely už viac ako 1500 rokov. Zo všetkých potravinárskych gúm, ktoré sa dajú použiť v studených tekutinách, má najsilnejšiu zahusťovaciu schopnosť a podobne ako guarová guma sa dá konjaková guma použiť na zlepšenie stability zmrzliny. Okrem toho sa táto guma používa na výrobu konjacových rezancov, bezlepkových cestovín, ktoré sú obľúbené vo vybraných ázijských krajinách.

Potravinové gumy nepochádzajú len zo zeme, ale aj z vody! Niektoré potravinárske gumy sa vyrábajú z morských rias, napríklad alginát, agar a karagénan.

Filter
Cena
Agar Agar prášokAgar Agar prášokAgar Agar sa získava z bunkových stien rôznych druhov rias. Agar je bez chuti. V porovnaní s inými želírujúcimi látkami je agar agar nákladnejší, ale nana sklade6.90 € Agar Agar, rastlinná želatína, prášok, Pimenta, 100 gAgar Agar, rastlinná želatína, prášok, Pimenta, 100 gAgar agar je bez chuti, vône a farby a možno ho použiť na sladké i slané jedlá bez toho, aby sa zmenila ich chuť. Na rozdiel od tradičnej želatíny má agarna sklade9.90 € Alginát potravinárskyAlginát potravinárskyAlginát - získava sa z hnedých rias a používa sa v kozmetike aj v potravinách. Používa sa okrem iného ako želatinačné, zahusťovacie, emulgačné ana sklade2.79 € Arabská gumaArabská gumaČisto rastlinná arabská guma je neutrálna alebo slabo kyslá soľ komplexného polysacharidu, ktorý sa získava z kôry rôznych arabských živíc. Ľahkona sklade3.49 € Arabská guma - kúsky 50 gArabská guma - kúsky 50 gArabskú gumu, tiež známu ako akáciová guma, vylučujú africké akácie Acacia senegal a A. seyal. Historicky sa pestuje v Arábii a západnej Ázii, kde sa pona sklade8.90 € Bambusová vláknina, múka - BIO, BioAgros, 200 gBambusová vláknina, múka - BIO, BioAgros, 200 gBambusová vláknina pre normálne trávenie Bambusové vlákno je rastlinné vlákno získané z bambusovej stonky. Prirodzené vlastnosti bambusu umožňujú jehona sklade6.90 € Foodmuls HTFoodmuls HTModerný rastlinný potravinový emulgátor Foodmuls pozostáva z palmového oleja a viaže na seba väčšinu tekutiny. V kyslom prostredí stráca Foodmuls svojuna sklade2.90 € GUAROVÁ GUMA BIO, 150 gGUAROVÁ GUMA BIO, 150 gGuarová guma je zahusťovadlo získané mletím semien Cyamopsis tetragonolobus, strukoviny pôvodom z Indie a Pakistanu. Táto guma vám umožní získať hladkéna sklade10.39 € Guarová guma E-412 BIOGuarová guma E-412 BIONaša kvalitná guarová guma „CERAMEHL“ je biely prášok a získava sa zo semien indického stromu Cyamopsis tetragonolobus. Guarová guma má asi 8-násobokna sklade5.90 € Guma tragant (Gum Tragacanth)Guma tragant (Gum Tragacanth)Použitie ako kozmetická prísada / prísada do potravín: Tragant má veľmi vysokú schopnosť viazať vodu a dokonca aj malé množstvo tragantu robí tekutinyna sklade6.39 € Karagénan prášok E 407Karagénan prášok E 407Mach sú sušené červené riasy zo severného Atlantiku. Riasy bez škrobu napučiavajú v studenej vode, v horúcej napučiavajú ako sliz. Po ochladení sa hlienna sklade7.90 € Karobová guma E-410 BIOKarobová guma E-410 BIOSvätojánska guma / karobová guma (Semen Ceratoniae plv., Ceratonia siliqua) z ekologického poľnohospodárstva! Karobová guma slúži ako emulgátor, suspenznéna sklade7.90 € Konjac múka vysoko čistenáKonjac múka vysoko čistenáMúka Konjac dokáže v tekutine absorbovať až 200-násobok svojho objemu a funguje dobre ako zahusťovadlo. Múka Konjak sa stala známou vďaka výrobkom nana sklade8.49 € Lecitín slnečnicový práškovýLecitín slnečnicový práškovýSlnečnicový lecitín je ideálny na výrobu čokolády, dezertov alebo dipov. Tento produkt je bez chuti, jemnozrnný a vysoko rozpustný. Lecitín sa zvyčajneskladom 1 ks10.90 € Tapiokový prášok, prírodný škrob, 200 gTapiokový prášok, prírodný škrob, 200 gManiok alebo takzvaná manioka alebo tapioka je jednou z najbežnejšie používaných rastlín v Amerike v období pred Kolumbom. Peľ z neho, siahajúci až do rokuna sklade5.90 € Tapiokový škrob BIO - 400gTapiokový škrob BIO - 400gBio tapiokový škrob (maniok) - ľahké spojivo, ktoré možno použiť na zahustenie rôznych tekutín (30 g výrobku na 500 ml mlieka) alebo na prípravu chleba,na sklade6.39 € Tara guma E-417Tara guma E-417Vlastnosti tara gumy sú porovnateľné s vlastnosťami gumy svätojánskeho chleba a guarovej gumy. Tara je podobne ako guarová guma rozpustná v chladných systémochna sklade2.99 € XANTHANOVÁ GUMA transparent - tvoriaca gélXANTHANOVÁ GUMA transparent - tvoriaca gélXantánová guma transparent vytvára stabilné, nádherné a krištáľovo čisté gély bez dobre známeho „goo efektu“, ktorý má „normálny“na sklade2.90 € Xantánová guma potravinárskaXantánová guma potravinárskaXantánová guma na kulinárske použitie - na bezlepkové pečenie a ako zahusťovadlo (v omáčkach, dresingoch, zákuskoch a iných). Bezlepková.vypredané3.90 €

Update cookies preferences