€ / EUR

Vyberte menu

$ / USD

£ / GBP

Kč / CZK

€ / EUR

  logo template4

Potravinové gumy, zahusťovadlá

Potravinárske gumy ako arabská guma, karobová guma a konjak sa používajú už stovky rokov (niektoré sa datujú do starovekého Egypta) a pochádzajú z rôznych prírodných zdrojov vrátane stromov, semien, koreňov, plodín a morských rias. Jedna charakteristická vlastnosť, ktorú má väčšina gúm spoločnú, je ich schopnosť pôsobiť ako emulgátor, ktorý zabraňuje oddeľovaniu zmesí oleja a vody. Poskytujú tiež stabilitu, zahusťovacie vlastnosti, textúru a v niektorých prípadoch vlákninu pre celý rad produktov. 

Niektoré gumy pochádzajú zo stromových štiav. Najpopulárnejšou gumou zo stromovej šťavy je arabská guma, ktorá sa bežne označuje aj ako akáciová guma. Táto guma pochádza z akácie. Dnes sa používa ako emulgátor, ktorý umožňuje, aby bežné potraviny zostali stabilné, tiež sa používajú na dodanie textúry a zahustenie potravín a nápojov.

Do kategórie gúm zo semien patria gumy guar, senovka grécka, tara a karob. Gumy zo semien sa vyrábajú namáčaním semien, extrakciou malej vnútornej vrstvy a jej mletím na jemný prášok. Najznámejšou gumou z tejto skupiny je guarová guma, ktorá pochádza zo semien pestovaných v Indii a Pakistane. Táto skupina sa najlepšie používa na stabilizáciu a zahusťovanie polievok, omáčok, nápojov a mliečnych výrobkov.

Konjac je extraktom z koreňov a rastie prirodzene v juhovýchodnej Ázii a Číne a používa sa na kulinárske aj liečebné účely už viac ako 1500 rokov. Zo všetkých potravinárskych gúm, ktoré sa dajú použiť v studených tekutinách, má najsilnejšiu zahusťovaciu schopnosť a podobne ako guarová guma sa dá konjaková guma použiť na zlepšenie stability zmrzliny. Okrem toho sa táto guma používa na výrobu konjacových rezancov, bezlepkových cestovín, ktoré sú obľúbené vo vybraných ázijských krajinách.

Potravinové gumy nepochádzajú len zo zeme, ale aj z vody! Niektoré potravinárske gumy sa vyrábajú z morských rias, napríklad alginát, agar a karagénan.

Filter
Cena
Agar Agar prášokna sklade5.90 € Agar Agar prášokAgar Agar sa získava z bunkových stien rôznych druhov rias. Agar je bez chuti. V porovnaní s inými želírujúcimi látkami je agar agar nákladnejší, ale na Alginát potravinárskyna sklade1.90 € Alginát potravinárskyAlginát - získava sa z hnedých rias a používa sa v kozmetike aj v potravinách. Používa sa okrem iného ako želatinačné, zahusťovacie, emulgačné a Arabská gumana sklade0.99 € Arabská gumaČisto rastlinná arabská guma je neutrálna alebo slabo kyslá soľ komplexného polysacharidu, ktorý sa získava z kôry rôznych arabských živíc. Ľahko Guarová guma E-412 BIOna sklade5.90 € Guarová guma E-412 BIONaša kvalitná guarová guma „CERAMEHL“ je biely prášok a získava sa zo semien indického stromu Cyamopsis tetragonolobus. Guarová guma má asi 8-násobok Guma tragant (Gum Tragacanth)na sklade5.99 € Guma tragant (Gum Tragacanth)Použitie ako kozmetická prísada / prísada do potravín: Tragant má veľmi vysokú schopnosť viazať vodu a dokonca aj malé množstvo tragantu robí tekutiny Karobová guma E-410 BIOvypredané8.90 € Karobová guma E-410 BIOSvätojánska guma / karobová guma (Semen Ceratoniae plv., Ceratonia siliqua) z ekologického poľnohospodárstva! Karobová guma slúži ako emulgátor, suspenzné Konjac Glucomannan prášok BIO - 200 gskladom 1 ks18.90 € Konjac Glucomannan prášok BIO - 200 gGlukomanan je prospešná, rozpustná a fermentovateľná vláknina bez lepku, odvodená z rizómov rastliny Amorphophalli Konjac. Konjac Glucomannan bio je nevyhnutné Konjac múka vysoko čistenána sklade8.69 € Konjac múka vysoko čistenáMúka Konjac dokáže v tekutine absorbovať až 200-násobok svojho objemu a funguje dobre ako zahusťovadlo. Múka Konjak sa stala známou vďaka výrobkom na Kukuričný škrob 500 / 1000 gna sklade2.29 € Kukuričný škrob 500 / 1000 gNáš hustý a práškový kukuričný škrob pochádza priamo z endospermu kukuričného zrna. Kukuričný škrob je skvelá prísada na zahusťovanie pudingov, Lecitín slnečnicový práškovýna sklade6.90 € Lecitín slnečnicový práškovýSlnečnicový lecitín je ideálny na výrobu čokolády, dezertov alebo dipov. Tento produkt je bez chuti, jemnozrnný a vysoko rozpustný. Lecitín sa zvyčajne Prášok zo semien senovky gréckej - bio, 60 gskladom 1 ks3.69 € Prášok zo semien senovky gréckej - bio, 60 gSenovka grécka je bežnou súčasťou indických a stredomorských jedál Semená a prášok senovky gréckej sa tiež používajú v mnohých indických jedlách pre Síran vápenatý potravinárskyna sklade3.19 € Síran vápenatý potravinárskyPoužitie: k zrážaniu sójového mlieka pri vyrobe tofu, regulátor kyslosti, zdroj vápnika, zlepšuje a spevňuje cesto Latinský názov: Calcium Tapiokový prášok, prírodný škrob, 200 gna sklade3.39 € Tapiokový prášok, prírodný škrob, 200 gManiok alebo takzvaná manioka alebo tapioka je jednou z najbežnejšie používaných rastlín v Amerike v období pred Kolumbom. Peľ z neho, siahajúci až do roku Tapiokový škrob BIO - 400gna sklade3.39 € Tapiokový škrob BIO - 400gBio tapiokový škrob (maniok) - ľahké spojivo, ktoré možno použiť na zahustenie rôznych tekutín (30 g výrobku na 500 ml mlieka) alebo na prípravu chleba, Tara guma E-417na sklade9 € Tara guma E-417Vlastnosti tara gumy sú porovnateľné s vlastnosťami gumy svätojánskeho chleba a guarovej gumy. Tara je podobne ako guarová guma rozpustná v chladných systémoch Xantánová guma potravinárskavypredané1.90 € Xantánová guma potravinárskaXantánová guma na kulinárske použitie - na bezlepkové pečenie a ako zahusťovadlo (v omáčkach, dresingoch, zákuskoch a iných). Bezlepková. Zemiakový škrob natívny 500 / 1000 gna sklade2.59 € Zemiakový škrob natívny 500 / 1000 gZemiakový škrob je jemná biela prášková látka získaná zo zemiakov. Podobne ako iné škroby sa bežne používa na zahustenie, gél, textúrovanie a zvýšenie

Pozri.sk - vyhľadávačPricemania.sk – Porovnanie cien