logo template4

Recepty na opakovane použiteľné obaly z včelieho vosku

Recepty na opakovane použiteľné obaly z včelieho vosku

Pýtali ste sa a konečne je to tu – recepty na opakovane použiteľné obaly z včelieho vosku! Tieto jednoduché recepty využívajú včelí vosk, živicu a jojobový olej na vytvorenie poddajného obalu z včelieho vosku, ktorý sa použije namiesto jednorazového plastového obalu. Použite ich na zabalenie sendvičov a žemlí, prikrytie tanierov a misiek, zvyškov a mnoho ďalšieho. 

Dosiahnutie dokonalej konzistencie zábalu z včelieho vosku môže byť zložité. Voskový povlak potrebuje správnu mieru lepivosti na uchopenie a správnu mieru ohybu, aby pri formovaní nepraskol. Rozdiel môže urobiť aj druh včelieho vosku, ktorý používate. Preto odporúčame začať najskôr s malým množstvom, aby ste si zmes vyskúšali.

* Živica / kolofónia je dostupná v práškovej forme alebo v kúskoch. Obe sú rovnocenné čo sa týka konečného výsledku. Prášková forma sa akurát rýchlejšie rozpustí. Živica je krehká jantárová látka podobná kryštálu a naša je čistá, potravinárska, eticky získavaná z Grécka, tak isto naša Burgundská živica je skvelá.

RECEPT č 1 s celou živicou / môžete použiť Grécku alebo Burgundskú /

100 g včelieho vosku 

20 g živice 

15 ml jojobového oleja

6 štvorcov svetlej, opranej a vysušenej bavlnenej tkaniny 30x30cm 

RECEPT č 2 s mletou živicou - kolofóniou

100 g Čistý včelí vosk 

10 g Jojobový olej , Pre svoje antibakteriálne vlastnosti

10 g Kokosový alebo mandľový olej (aby bola tkanina poddajnejšia a nelámala sa pri použití)

70 g Borovicová živica, prášková 

Metóda
Predhrejte si rúru na 150 stupňov C.
Vložte včelí vosk, kolofóniu / živicu a jojobový olej / pre recept č. 2 aj kokosový alebo mandľový / do ohňovzornej nádoby a vložte ju do hrnca naplneného asi 5 cm vody. Položte panvicu na sporák, zapnite na strednú teplotu a za občasného miešania roztopte obsah nádoby vo vodnom kúpeli. Živici trvá dlhšie, kým sa roztopí ako včelí vosk, takže je najlepšie mať spočiatku teplo na strednej až vysokej teplote, aby sa proces urýchlil. Voda v hrnci by mala vrieť.
Na plech položte papier na pečenie a naň položte látku.
Keď sa zmes úplne roztopí, použite lyžicu a zmesou rovnomerne pokvapkajte látku.
Plech vložte do predhriatej rúry asi na 2 minúty, aby sa zohrial. To je potrebné na uľahčenie v ďalšom kroku.
Opatrne vytiahnite plech z rúry a pomocou štetca naneste zmes pomerne husto a rovnomerne na látku. Nezabudnite na okraje a rohy.
Vložte späť do rúry na minútu, aby sa „roztopili“ nerovnomerné hrbole alebo zhluky.
Vyberte z rúry a zaveste pomocou štipcov na vešiak, aby stuhli a vysušili sa.
Ak máte pocit, že sú vaše voskové obaly príliš lepkavé, nabudúce použite trochu menej borovicovej živice.

Pre vegánsku verziu môžete nahradiť včelí vosk kandelilovým voskom, ale množstvo, ktoré sa má použiť, môže vyžadovať určité experimentovanie. 

Ako použiť
Tieto opakovane použiteľné obaly z včelieho vosku sú vynikajúcou alternatívou k plastovým obalom a vreckám na zips. Zabaľte nakrájané ovocie a zeleninu, sendviče a rožky a prikryte taniere a misky.

Ak chcete skladovať, úhľadne zložte a uložte na chladnom a suchom mieste, ako je napríklad kuchynská zásuvka.

Na čistenie: utrite po použití vlhkou handričkou a nechajte uschnúť na vzduchu.

Na umývanie použite jemný prírodný prostriedok v studenej vode. Osušte čistou utierkou a vysušte na vzduchu. Vyhnite sa teplej a horúcej vode, pretože vosk sa roztopí.

Nevhodné do umývačky riadu alebo práčky.

Nepoužívať so surovým mäsom.

Chráňte pred priamym slnečným žiarením.

Doporučujeme zakúpiť spolu s tovarom