Recept na lososa s agar agar a tekutým gélom Tomatillo
Recept na lososa s agar agar a tekutým gélom Tomatillo
Tieto mexické kúsky lososa ponúkajú veľa chuti. Kyslosť z paradajok lososa dokonale dopĺňa a chrumkanie z vyprážaných tortíl dodáva skvelú textúru.
Tomatillo omáčka je vyrobená z agarového tekutého gélu s trochou xantánovej gumy na jej zahustenie. Tekutý gél tomatillo môžete pripraviť tak hustý, ako sa vám páči. Dávam prednosť trochu redšiemu, takže je o niečo ľahší. Pridanie xantánovej gumy pomáha udržiavať ho pohromade, aj keď je redší.
Tieto sústa sa môžu podávať teplé alebo studené.
Potrebujete:
Agar Agar
Xantánová guma
Ponorný mixér
Tortily
Váha s malými gramovými mierami
Na omáčku Tomatillo
400 gramov zelených paradajok, olúpaných, umytých
2 strúčiky cesnaku, nahrubo nasekané
1 poblano korenie alebo chilli paprička, nahrubo nasekané
42 gramov medu, asi 2 lyžice
Soľ a korenie
3 gramy agaru, 0,75%
0,4 - 1,2 gramu xantánovej gumy, 0,1% - 0,3%
Tortilla
1 balenie tortíl
Repkový olej
Soľ
Obloha
225 gramov lososa, varené a rozdelené na kúsky
Vetvičky koriandra
Jalapeno, tenké plátky
Postup:
Do stojaceho mixéra vložte paradajky, cesnak a poblano korenie a pridajte med. Mixujte do hladka. Soľ a korenie podľa chuti.
Pridajte agar a miešajte, až kým sa nespoja.
Nalejte paradajkové pyré do omáčkovej panvice a priveďte do varu. Necháme dusiť 3 až 5 minút. Nalejte paradajkové pyré do nádoby a nechajte ju úplne stuhnúť.
Akonáhle je stuhnutý, gél nakrájajte na kocky. Gél tomatillo pretlačte pomocou mixéra, ponorného mixéra alebo kuchynského robota, až kým nebude hladký. Ak chcete zriediť, pridajte trochu vody alebo na zahustenie xantánovú gumu.
Akonáhle dosiahne požadovanú konzistenciu, je pripravený na podávanie.
Tortilly nakrájajte na kolieska s priemerom 25 až 40 mm pomocou vykrajovátka na sušienky alebo pečiva.
Nalejte asi 6 mm oleja na dno panvice a zahrejte na asi 190 ° C. Ak nemáte teplomer, môžete do oleja namočiť drevenú lyžicu, ak začne bublinkovať je blízko správnej teploty.
Osmažte tortillové kolieska, až kým nebudú mierne nafúknuté a dozlatista. Zvyčajne to bude trvať 1 až 2 minúty v závislosti od teploty oleja.
Po zhnednutí vyberte tortilly z oleja a odložte ich na mriežku alebo na tanier pokrytý papierovými utierkami. Posypeme soľou.
Na tanier položíme okrúhlu tortillu a navrch dáme trocha uvareného lososa. Na lososa po lyžiciach dajte trochu tekutej gélovej omáčky tomatillo agar. Navrch dajte ďalšie okrúhle tortilly a ozdobte vetvičkou koriandra a plátkom jalapeno.