Agar Agar prášok
Agar Agar E-406
Iné mená: japonská isinglass, agartang.
Agar Agar sa získava z bunkových stien rôznych druhov rias. Agar je bez chuti. V porovnaní s inými želírujúcimi látkami je agar agar nákladnejší, ale na druhej strane má rôzne výhody:
Na rozdiel od želatíny nie je agar agar vyrobený zo živočíšneho materiálu, ale z rias. A to od 17. storočia v Japonsku. Názov agar-agar pochádza z malajčiny a znamená: želírujúce jedlo vyrobené z rias. Je to želatinačné činidlo ako želatína, ale má vyššiu želatinačnú schopnosť a je čisto zeleninové. Agar-agar je vyrobený z červených rias, ktoré pochádzajú z tichomorského pobrežia Ázie. Agar-Agar je výborným prirodzeným želírujúcim prostriedkom s veľmi jemnou chuťou. Mimo to je veľmi výživný, pretože obsahuje mnoho minerálov. Môže byť použitý na dezerty – želé alebo korenené zeleninové aspiky. Neutrálna chuť agar-agaru neovplyvní prirodzenú arómu ovocia alebo zeleniny.
Agar-agar sa vyznačuje svojou obzvlášť vysokou gélotvornou silou a označuje sa ako potravinová prísada E-406. Vyžaduje sa iba malé množstvo tohto gélotvorného činidla. Dávkovanie: ¼ agar s čajovou lyžičkou agaru pre 200 ml tekutej alebo ovocnej dužiny ¾ agar s čajovou lyžičkou agaru pre 500 ml tekutej alebo ovocnej dužiny 1 mierne nahromadená čajová lyžička agaru pre 750 ml tekutej alebo ovocnej dužiny. Agar Agar je veľmi dobrý želírujúci prostriedok, ktorý je nezávislý na okolitom prostredí. Na dobrý gél stačí koncentrácia 1% rozpustená v horúcej vode, pol čajovej lyžičky zodpovedá približne 4 plátom želatíny. Agar Agar sa stáva tekutým pri teplote 95 stupňov Celzia a tuhne pri teplote 45 stupňov Celzia.
Po zmiešaní s výživnými látkami slúži ako živná pôda pre mikroorganizmy v mikrobiológii.
Zloženie: agar agar
Nutričné hodnoty na 100g
Výhrevnosť 775 kJ / 191 kcal
Tuk 0,30 g
Z toho nasýtené mastné kyseliny 0,30 g
Sacharidy 10,0 g
Z toho 0,5 g cukru
Vláknina 70,00 g
Bielkoviny 2,00 g
Soľ <3,125 g
Kvalita potravinárska!