logo template4

Arabská guma

vyberte veľkosť:
50 g 3.490
100 g 6.590
500 g 25.900
1000 g 43.900
Záručná doba:: uvedená na obale
Kód: vds 2232
Dostupnosť: na sklade
2.91 bez DPH
3.49 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Arabská guma E414

Potravinárska kvalita

Iné názvy: arabská guma, senegalská guma, sudánska guma, guma africká.

Čisto rastlinná arabská guma je neutrálna alebo slabo kyslá soľ komplexného polysacharidu, ktorý sa získava z kôry rôznych arabských živíc. Ľahko rozpustná guma je ideálna ako nosič, plnivo, stabilizátor a konzistencia.
V mastiach arabská guma podporuje schopnosť šírenia (šíri sa veľmi rýchlo po pokožke a ľahko preniká do malých trhliniek v pokožke), robí pokožku jemnou a zároveň má ochranný účinok.

V potravinárskom priemysle sa arabská guma používa vo veľkom, vo farmácii slúži ako skutočný a jedlý emulgátor, zahusťovadlo a ochranný koloid.

Arabská guma je známa už od staroveku a okrem toho, že bola zložkou kadidlových zmesí, používala sa aj hlavne na lekárske účely.

Arabská guma je prírodná živica, sušená šťava z rôznych agátových stromov, ktorá sa zhromažďuje na povrchu rastlín rezom na vonkajšej šupke a potom sa zbiera. Ako prírodný stabilizátor, zahusťovadlo alebo emulgátor sa prírodný polysacharid široko používa nielen v potravinárskom priemysle (v sladkostiach a nápojoch), ale predovšetkým v prírodných farbách a kozmetike.

Arabská guma sa používa ako potravina asi 4000 rokov, predtým hlavne na stabilizáciu trávenia. Dôvod je veľmi jednoduchý. Napriek svojej veľmi vysokej molekulovej hmotnosti má živica iba slabé zahusťovacie vlastnosti (v porovnaní s mnohými inými zahusťovadlami chutí výrazne menej slizky). Napriek tomu je živica absolútne nestráviteľný polysacharid. Vďaka takmer neutrálnej hodnote pH „guma“ pri žuvaní neutralizuje škodlivé kyseliny v ústnej dutine a zaisťuje tak tiež zdravšie zuby a ďasná.

Prírodná pomocná látka sa používa hlavne na zahusťovanie a stabilizáciu. V cukrovinkách zabraňuje kryštalizácii cukru, v zmrzline je možné riadiť nežiaducu tvorbu veľkých kryštálov a v zmesiach tuk-voda stabilizuje emulziu. V drobnom pečive, ako sú sušienky, je arabská guma odolná a lesklá.
Ďalšie vlastnosti:
Potravinová vláknina s tráviacimi vlastnosťami
je možné konzumovať bez obmedzenia
doplnková látka schválená na odstavenie pre kojencov a malé deti.
Stabilizátor, zahusťovadlo a emulgátor arabskej gumy v prášku E414. Zloženie: arabská guma. Nerozpustný v alkohole. Dávkovanie: 1 g v 2 ml vody vytvorí voľne tečúci roztok. Dodržujte maximálne množstvá a použitie v potravinách v súlade s nariadením (ES) č. 1333/2008 o prídavných látkach v potravinách! Len na profesionálne použitie! Skladujte v chlade (do + 20 ° C), suché, chránené pred svetlom a tesne uzavreté.

Použitie v mliečnych výrobkoch

Prirodzené vlastnosti arabskej gumy ako emulgátora a stabilizátora sú užitočné na zahustenie textúry mliečnych výrobkov, na stabilizáciu štruktúry a na harmonizáciu pocitu v ústach. Prirodzená emulgovateľnosť arabskej gumy ponúka výrobcom mlieka a mliečnych výrobkov čisto rastlinnú alternatívu k syntetickým emulgátorom. Vďaka svojej neutrálnej chuti umožňuje arabská guma dobre uvoľniť chuť receptu počas konzumácie. V mrazených mliečnych výrobkoch zabraňuje tvorbe ľadových kryštálov, čím zlepšuje celkovú štruktúru mrazeného výrobku a podporuje jeho krémovú konzistenciu. Stabilizačný účinok hydrokoloidu zároveň zvyšuje odolnosť mliečnych výrobkov pred mrazom / rozmrazením. Má koloidný ochranný účinok na kmene mliečnych baktérií a tým zlepšuje konzerváciu bakteriálnych kultúr, ktoré sú dôležitou zložkou mliečnych výrobkov. Pretože arabská guma má vysoký obsah vlákniny (> 85% arabskej vlákniny, podľa metódy AOAC), prispieva k celkovému obohateniu vlákniny v receptúre, a tým k zvýšeniu výživovej hodnoty vysokokvalitných mliečnych výrobkov.

Všestranná funkčnosť arabskej gumy prospieva rôznym produktom s mliečnymi zložkami. Použité množstvo sa líši podľa požadovaného účinku vo výrobku alebo podľa celkového zloženia receptúry. Všeobecne sa hovorí o povolenom použití arabskej gumy medzi 1 g / kg alebo 2 g / liter až 20 g / kg, aby sa dosiahlo stabilizačná alebo aby sa dosiahla zahusťovacia a želírujúca funkcia. Tu je niekoľko príkladov výrobkov s mliečnymi zložkami, v ktorých sa používa prírodný hydrokoloid:

V mrazených mliečnych výrobkoch arabská guma zabraňuje tvorbe ľadových kryštálov a zlepšuje tak celkovú textúru mrazeného výrobku
  • Zmrzlina, sorbety, mrazené dezerty
  • Pudingy, koláče, želé dezerty
  • Ochutené mliečne nápoje s kúskami ovocia alebo ovocných príchutí, s kakaom alebo čokoládou, vanilkou, karamelom, mokou atď.
  • Krémové výrobky, šľahačka, krémové krémy
  • „Ľahké“ krémy (so zníženým obsahom tuku a cukru)
  • Pasterizované a sterilizované mliečne výrobky
  • Jogurtové dezerty s ovocím alebo ochutené
  • Indické jogurtové nápoje Lassi
  • Smoothie mliečne koktaily - Zmiešajte jogurt / mlieko s ovocím, bobuľami, korením, zeleninou
  • Ochutené emulzie na použitie v dezertoch, krémoch, plnkách a mliečnych nápojoch
  • Cukrovinky s kremom alebo mrazené plnky obsahujúce mlieko
  • Mliečne výrobky obohatené funkčnými vláknami
  • Organické mliečne výrobky

Prísada s pridanou hodnotou

Arabská guma (arabská guma) je čisto rastlinná a pochádza z botanického zdroja bez GMO (arabské stromy). Je to prírodný a udržateľný poľnohospodársky zdroj pre africké krajiny, ktoré ťažia: akáciové stromy svojimi hlbokými koreňmi zabezpečujú pôdu a zabraňujú dezertifikácii v africkom regióne Sahel. Akácie hrajú pozitívnu úlohu v ekosystéme tým, že prispievajú k úrodnosti pôdy väzbou dusíka. Extrakcia živice dáva miestnemu obyvateľstvu pracovné a finančné zdroje, a má tak stabilizačný vplyv na sociálno-ekonomické podmienky života ľudí.

Arabská guma v kozmetike

Arabská guma je jeden z najstarších prírodných emulgátorov. Využíva sa tiež ako zahusťovadlo (napríklad pri výrobe riasenky) a zvlhčujúca látka. Je rozpustná vo vode.
Pri výrobe kozmetiky sa uplatňuje najmä v starostlivosti o pleť, vlasy (laky na vlasy), pri výrobe make-upu, púdrov, produktov do kúpeľa.

Koncentrácia použitia: 10 - 15% objemu v krémoch (make-up)

Odporúčané dávkovanie:
Ako stabilizátor : 1 - 25 %
Ako aktívna látka: 1 - 3%

Arabská guma v kozmetike zaručuje, že použité výrobky budú odolné proti rozmazaniu. Je preto vhodná najmä na maskaru.
Jednoducho zapracujte arabskú gumu s pigmentmi do hotového výrobku. Aby produkt nevyschol a zostal elastický, je vhodné pridať trochu glycerínu.