XANTHANOVÁ GUMA transparent - tvoriaca gél
XANTHANOVÁ GUMA transparent - tvoriaca gél
Potravinová a farmaceutická kvalita (zodpovedá Ph.Eur. / USP / FCC / EU)
Vlastnosti: Biely alebo nažltlý prášok, rozpustný vo vode, vytvára vysoko viskózny roztok, prakticky nerozpustný v organických látkach. Xantánová guma je prirodzene sa vyskytujúci polysacharid s vysokou molekulovou hmotnosťou.
Priemyselne sa vyrába fermentáciou čistých kultúr mikroorganizmu Xanthomonas campestris.
Je to sodná, vápenatá alebo draselná soľ polysacharidu s vysokou molekulovou hmotnosťou, ktorý obsahuje D-glukózu, D-manózu, kyselinu D-glukurónovú a nie menej ako 1,5 % kyseliny pyrohroznovej.
INCI: Xanthan gum
Krajina pôvodu: Nemecko
Xantánová guma je fermentačný produkt, ktorý je tvorený prírodnými mikroorganizmami, čistený alkoholom, sušený a mletý. Je to jeden z najpopulárnejších, pretože ide o čisto rastlinný prípravok na gélovanie v prírodnej kozmetike, pretože vyrobené gély sú veľmi stabilné, úplne prírodné a je možné ich použiť takmer v každom type kozmetickej formulácie.
Xantánová guma vytvára zakalený gél s peknou konzistenciou - vyzerá skvele v kombinácii s guarovou gumou. Ideálne na zahusťovacie krémy, sprchové gély, zubné pasty a zubné gély a šampóny na vlasy.
Xantánová guma transparent vytvára stabilné, nádherné a krištáľovo čisté gély bez dobre známeho „goo efektu“, ktorý má „normálny“ xantán.
Spracovanie je rovnako ľahké, ale priehľadná xantánová guma sa nesmie pridávať do demineralizovanej vody a nesmie sa zahrievať na viac ako 70 ° C!
Xantánový priehľadný materiál je ako normálny xantán úplne necitlivý na pH.
Tip na spracovanie
Aby xantánová guma rýchlo získala svoju konečnú konzistenciu, je najlepšie ju rozpracovať v horúcej vode (maximálne 70 ° C!). A zapracovávať pri vysokej rýchlosti po dobu asi 1 minúty, kým nebude zrejmá gélová konzistencia.
Pri studených formuláciách je najlepšie rozpustiť xantánovú gumu v malom alkohole alebo glyceríne a až potom ju zmiešať s vodnou fázou.
Používajte koncentráciu
Aby sa zo 100 g tekutiny stal pekný gél, potrebujete asi malú 1 štipku (= 0,5 g) xantánovej gumy.
Vzhľad
práškový
Hlavný účel
gély na báze vody (sprchovací gél, šampón na vlasy atď.)
Spracovanie v prírodnej kozmetike
Vodná fáza, predbežne rozpustite v malom alkohole (vínny destilát 96%), vopred rozpustite v glyceríne
Aké je použitie xantánovej gumy?
Xantánová guma sa môže používať v nápojoch, chlebe, mliečnych výrobkoch, mäsových výrobkoch, džemoch, želé, omáčkach, rezancoch, koláčoch, sušienkach, tukoch, instantnej káve, rybích výrobkoch, zmrzline atď. Xantánová guma je ideálnym zahusťovadlom, emulgátorom a formovacím činidlom v potravinárskom priemysle a používa sa v širokej škále aplikácií.
Ako vylepšovač kvality koláča môže xantánová guma zväčšiť objem koláča, vylepšiť štruktúru koláča, urobiť koláč rovnomerný, pružný a oddialiť starnutie, predĺžiť trvanlivosť koláča. Pridanie malého množstva xantánovej gumy do krémových výrobkov a mliečnych výrobkov môže spôsobiť, že štruktúra produktu bude pevná, prospeje krájaniu a ľahšie sa uvoľní chuť, osviežujúca chuť. Môže sa použiť v nápojoch na zabezpečenie nápojov s vynikajúcou chuťou a dodaním nápojov osviežujúcim vlastnostiam, takže nerozpustné zložky v džúsových nápojoch tvoria dobrú suspenziu a udržujú tekutinu aj bez delaminácie. Xantánová guma sa tiež široko používa v potravinách, ako sú konzervy, šunkové párky, sušienky, občerstvenie, instantné rezance, želé a mäsové výrobky.
Používanie xantánovej gumy v zdravotníctve a kozmetických výrobkoch:
Farby na vlasy - Xantánová guma suspenduje pigmenty.
Šampóny - Xantánová guma zabraňuje separácii pri skladovaní prostriedkov proti lupinám (napr. Pyritiónu zinku, sulfidu selénu) a silikónových kondicionérov.
Zubná pasta - Xantánová guma produkuje lesklú, relatívne mäkkú pastu, ktorú je možné baliť do dávkovačov pumpy a laminovaných rúrok. Xantán je kompatibilný so všetkými normálnymi prísadami vrátane sódy bikarbóny a solí používaných v pastách na citlivé zuby.
Koľko xantánovej gumy E415 použiť v potravinách?
Xantánová guma v ovocnej šťave, použitie 0,1 - 0,3%, použitie suspenzie zahusťujúcej funkcie, hladkej chuti, prírodnej arómy
Xantánová guma v zmrzline / pudingu, použitie 0,1 - 0,3%, použitie funkcie mikroporézne, žiadna zmrzlina, skrátenie času starnutia
Xantánová guma v sójovej omáčke a ustricovej omáčke alebo lekvári, použitie 0,05 - 0,1%, aby sa dosiahla dobrá tolerancia solenia, zvýšená konzistencia, vhodné na omáčky a priľnavosť
Xantánová guma v mrazených sladkostiach, použitie 0,1 - 0,2%, v kombinácii s vodou, produkujúca konzistenciu a jemnosť, zabraňujúce dehydratácii
Xantánová guma na pečenie, použitie 0,5 - 1,5%, ovocná náplň, vhodná na rôzne náplne
Xantánová guma v géle, použitie 0,5 - 1,5%, dezertný gél, korenie, lisovanie želé
Xantánová guma v nealkoholických nápojoch, použitie 0,01 - 0,3%, používa sa ako suspendačný prostriedok, zosilňovač peny, žiadne vrstvenie, zahusťovanie
Xantánová guma v korení na šalát, použitie 0,1 - 0,3%, uľahčuje tvarovanie a zabraňuje zriedeniu vody
Xantánová guma v instantných rezancoch, použitie 0,2 - 0,3%, zlepšuje žuvanie a udržuje vlhkosť
Xantánová guma v klobáse, použitie 0,2 - 0,3%, uľahčuje formovanie, udržuje vlhkosť a mastnotu
Xantánová guma v mäsových konzervách, použitie 0,1 - 0,2%, na ľahké dochutenie a zmrazenie
Xantánová guma v syre, použitie 0,2 - 0,5%, urýchľuje kondenzáciu pórov a zabraňuje syntéze
Xantánová guma v koláči, použitie 0,1 - 0,3%, zvyšuje mikroporéznosť, mäkkosť, predĺžená trvanlivosť
Xantánová guma v chlebe, použitie 0,1-0,2, mäkká, najvhodnejšia pre tmavý chlieb so surovou vlákninou
Xantánová guma v dehydrovaných potravinách, použitie 0,2 - 0,4%, urýchlenie sušenia, udržanie chuti
Xantánová guma v medicíne, použitie make-upu 0,2 - 1,0%, tužidlo, suspenzný prostriedok, zvlhčovač, so zahustením, adhéziou, mazaním
Xantánová guma v zubnej paste, použitie 0,4 - 0,6%, pasta na ľahké tvarovanie zubnej pasty, zlepšenie čistiacich vlastností zubnej pasty, dobrá disperzia, hladká chuť
Použitie xantánovej gumy 0,1 - 0,3% v plechovkách pre domáce zvieratá
Xantánová guma v krmive pre ryby a krevety, použitie 0,5 - 2,0%, spojivo, používané v krmive pre ryby a krevety
Nekompatibility
Nekompatibilná s katiónovými povrchovo aktívnymi látkami a polymérmi, pretože sa zrážajú v roztoku. Aniónové a amfotérne povrchovo aktívne látky v koncentráciách vyšších ako 15 % spôsobujú zrážanie xantánovej gumy z vodného roztoku.
Vo vysoko alkalických podmienkach spôsobujú kovové ióny, ako je vápnik, zrážanie gumy.