Plnená cuketa s amarantom
Plnená cuketa s amarantom
Amarant je zdrojom vlákniny, železa a vápnika. Amarant je cenený pre prítomnosť kompletných rastlinných bielkovín vyvážených tak, ako sa nenachádzajú v žiadnej inej obilnine. Amarant je zdrojom vlákniny, železa a vápnika. Absencia lepku ho robí vhodným pre ľudí s neznášanlivosťou lepku.
Produkty:
3 stredne veľké cukety
100 g amarantu
250 ml vody
3-4 lyžice olivového oleja
1 červená cibuľa, nakrájaná na polmesiace
1 strúčik cesnaku, nasekaný nadrobno
50 g syra čedar
6-8 paradajok, nakrájaných na plátky
3-4 stonky čerstvej petržlenovej vňate
soľ a čerstvo mleté korenie
Cukety nakrájané na dve dĺžky. Ich vnútro vydlabte lyžičkou. (Vnútro z cukety môžete použiť na polievku, zeleninové pyré alebo zeleninové fašírky.)
Takto vydlabané cukety blanšírujeme vo vriacej osolenej vode počas 5-6 minút. Vyberte ich lyžicou a sceďte. Umiestnite na plech tesne pri sebe.
Olivový olej sa zahrieva v hrnci s cibuľou a cesnakom na 3-4 minúty. Pridajte amarant a miešajte 2-3 minúty. Potom pridajte vodu, za stáleho miešania nechajte variť 15 minút, kým sa tekutina nevsiakne a amarant nabobtná. Osoľte čerstvo mletým korením. Odstráňte z ohňa a pridajte nasekanú petržlenovú vňať.
Plnka sa naukladá do cuketových lodičiek. Na vrch nastrúhajte syr čedar, na ktorom poukladajte kolieska paradajok. Do panvice nalejte trochu vody a cuketu pečte 15 minút pri 200 °C alebo kým sa syr neroztopí a nezíska zlatistú farbu.