Čierna rasca / Nigella Sativa
Čierna rasca / Nigella Sativa
Čierna rasca je korenie, ktoré sa používa ako mimoriadne staré liečivo, ktoré sa pred tisíckami rokov doviezlo do Európy a bolo nedávno znovu objavené.
Ako použiť:
Semená Nigella môžu byť pridané do karí, polievok a pečiva. Posypeme, zamiešame do ryžových a obilných jedál, kyslej uhorky, chutney a praženice a omelety. Pražením semien pred ich uvarením sa zvýrazní aróma semien.
Liečivá sila čierneho kmínu. Prečo je to také užitočné?
Na Slovensku je čierny kmín (Nigella Sativa) známy ako Cheren kimion, v Rusku je známy ako Posevnaya Chelebitka, v Anglicku - čierny kmín, Nemecko - Echter Schwarzkummel, Francúzsko - Nigelle de Crete.
Predpokladá sa, že pochádza zo Stredomoria, Balkánu, juhozápadnej Ázie a Kaukazu.
Čierne semená obsahujú až 1,4% mierne zapáchajúceho éterického oleja, 34% žltooranžového tukového oleja, ktorého zloženie obsahuje glyceridy kyseliny palmitovej a kyseliny stearovej.
Taktiež bol nájdený v semenách neznámy obsah látky, ktorá pôsobí na grampozitívne a gramnegatívne baktérie. Zo semien egyptskej rastliny sa izoluje tymochinón a zistilo sa, že má choleretický účinok.
V ľudovom liečiteľstve sa čierny kmín používa pri chorobách tráviaceho traktu ako karminatívum, diuretikum a preháňadlo.
Prečítajte si: Čierna rasca: Ako ju konzumovať a aké má účinky?