Soľ Kala Namak 200g
Soľ Kala Namak 200g
Indická špecialita!
Zrno: jemné
Kala Namak, známa tiež ako čierna soľ, je špecialitou indickej kuchyne. Vyznačuje sa vysokým podielom sírovodíka a železa. Najmä sírovodík dáva soli zavádzajúcu, ale zvláštnu vôňu, podobnú vôni po skazených vajciach. Vďaka svojej špeciálnej príprave sa Kala Namak trbliece na čierno. Na výrobu soli sa Harad Same, ovocie stromu Terminalia chebula (varí), varí so soľným roztokom. Soľ získava čiernu trblietavú farbu a chuť strukoviny, vďaka čomu dostala soľ názov čierna soľ. Avšak objaví sa prevažne v tmavočervenej farbe, ktorá je spôsobená vysokým obsahom železa. V Indii má soľ iný význam. Soli ako Kala Namak sa v indickej kuchyni používajú ako korenie. Existujú rôzne odrody s rôznymi chuťami a arómami. Väčšinou poznáme iba indickú kuchynskú soľ Sambhar Namak. Ostatné soli, ako napríklad Kala Namak alebo čierna soľ, sú dostupné iba v špeciálnych obchodoch.
Kala Namak nie je zdraviu škodlivá!
V roku 2003 Federálny inštitút pre hodnotenie rizík (BfR) skúmal Kala Namak kvôli jeho relatívne vysokej koncentrácii sírovodíka. Sírovodík je jedovatý plyn, ktorý aj v nízkych koncentráciách vonia ako pokazené vajce. V tom čase BfR dospel k záveru, že „čierna namak“, „čierna soľ“ nepredstavuje zdravotné riziko, ak sa používa podľa určenia, ako v indickej kuchyni.
Kala namak alebo čierna soľ dodáva jedlám sírnu chuť. V Indii je to zvlášť žiaduce pre ovocné šaláty, čatní, chaats alebo populárne raitas. Indická koreninová soľ sa odporúča predovšetkým so zeleninou a exotickým ovocím, ale aj s rybami. Soľ dodáva nápojom z ovocných džúsov alebo long drinkom mimoriadnu chuť. Vegáni zvlášť oceňujú čiernu soľ pri stole pre jej vajcovitú chuť.