logo template4

Masticha z Chiosu, stredné slzy, 30 g

Výrobca: pimenta
Záručná doba:: uvedená na obale
Kód: zdr 88760437
Dostupnosť: na sklade
13.25 bez DPH
15.90 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Masticha z Chiosu, stredné slzy, 30 g

Masticha vonná živica zo stromu Pistacia lentiscus, ktorý rastie v stredomorských krajinách, používa sa na laky, atramenty, v medicíne atď. Hlavným producentom je ostrov Chios v Grécku.
 
Masticha sa ako liečivo používa už od staroveku a dodnes sa používa v tradičnom ľudovom liečiteľstve na Blízkom východe. V starovekom Grécku ju používali ako protijed na hadie uhryznutie a v Indii a Perzii ju používali na vypĺňanie dutín v zuboch. Hippokrates napísal, že masticha pomáha odvrátiť zažívacie ťažkosti a prechladnutie a Galén spomínal, že masticha pomáha pri bronchitíde a zlepšuje stav krvi. V každodennom živote bola masticha vysoko cenená v sultánskych háremoch ako osviežovač dychu a bielidlo zubov.
 
Zdravotné výhody:
 
Masticha sa už dlho používa v alternatívnej medicíne. Jej použitie má množstvo zdravotných výhod, vrátane:
- Zmiernenie tráviacich problémov;
- Ako pomoc pri infekcii Helicobacter;
- Zníženie hladiny cukru v krvi a cholesterolu;
- Podporuje zdravie pečene;
- Zabraňuje vzniku zubného kazu.
 
Ingrediencie: BIO Masticha z ostrova Chios.
 
Použitie:
 
Masticha sa dá žuť podobne ako žuvačka. Dá sa prehltnúť. Môže sa použiť na prípravu čaju alebo tinktúry.
Mastichová guma má od staroveku mnoho využití. V starovekom Grécku bola známa svojimi liečivými vlastnosťami. Egypťania ju používali na balzamovanie mŕtvych, zatiaľ čo Rimania a Turci vyrábali drevené špáradlá - tmel na čistenie a bielenie zubov. Dnes sa používa:
 
+ v cukrárstve na prípravu veľkého množstva sladkostí, cukroviniek a aromatického pečiva, pri varení dodáva výraznú vôňu mäsu, syru alebo ako korenie. Najznámejšie grécke mastichové sladkosti sú tsoureki (grécka brioška), grécka loukoumi s mastichovou chuťou a mastihopita (druh koláča).
+ v liehovare sa používa pri príprave likérov a ouzo, pretože pridaním mastichy nápoj získava svoju vôňu, znižuje sa škodlivý účinok alkoholu. Miestna tradícia velí, že mastichový likér sa má podávať s dezertom, po každom jedle alebo ku káve.
+ v modernej kozmeteológii sa mastichový olej používa ako esenciálny olej na prípravu parfumov a pleťových krémov. Mastichový olej sa používa aj na výrobu zubných pást a mydiel.
+ v stolárstve sa masticha používa na výrobu nábytku a hudobných nástrojov.
 
Chioská masticha je jedným z najstarších známych korení v Stredomorí a svoju výraznú vôňu prepožičiava mnohým potravinám.
Masticha sa tradične používa ako aróma na sviatočné chleby, briošky a sušienky. V niektorých oblastiach Grécka, väčšinou v Egejskom mori, sa masticha často používa ako príchuť do veľkonočných sladkostí. Masticha sa používa aj v cukrárstve, väčšinou na dezerty s príchuťou mastichy a na lahodnú zmrzlinu známu ako kaimaki, ktorá má nezvyčajnú trochu žuvaciu a vláknitú textúru vďaka pridaniu chioskej mastichy ako zahusťovadla. Novodobí grécki kuchári však dokázali, že toto korenie s jedinečnou aromatickou exotickou chuťou podobnou drevu a borovici sa hodí k mnohým jedlám aj s čokoládou.
 
Okrem toho je masticha dôležitým doplnkom stravy najmä v prípadoch nedostatku stopových prvkov.
 
V Grécku a na Cypre ju dokonca používajú na dochucovanie chleba. V Libanone a Sýrii vyrábajú akýsi tradičný syr s príchuťou mastichy.
Pre Arabov je masticha považovaná za veľký luxus na ochutenie jedla, sladkostí či mlieka.
 
V súčasnosti sa z mastichovej živice vyrába množstvo produktov, vrátane žuvačiek, alkoholických nápojov, sladkostí, korenín, krémov, pleťových vôd, zubných pást, pričom najvýznamnejšie využitie je v medicíne na celom svete.
 
Masticha ako vydymovadlo a pre magické účely:
Mastichová živica - Používa sa na grimoár, rituálnu a ceremoniálnu mágiu, Picatrixovu astrológiu, ochranu a pre prácu s kadidlom.
Pri horení táto živica vydáva nádherne sviežu, čistiacu a duchovne povznášajúcu vôňu. Tradične sa spája so slnkom v jeho mladistvom aspekte ako dieťa slnečného hrdinu. Spálená ako kadidlo pomáha získať jasnosť a jej motivujúca energia zaháňa duševnú únavu a smútok srdca.
 
Odkedy sa ľudia prvýkrát stretli, aby si uctili bohov a duchov prírody, používali živice a voňavé bylinky, aby ich priviedli bližšie k božským bytostiam a dali vonné krídla ich modlitbám. Každá kultúra má svoje vlastné posvätné byliny, ktoré sú špecifické pre jej región, no so vzácnymi kadidlami sa vždy obchodovalo aj ďaleko za hranicami ich krajiny pôvodu.
AKO POUŽIŤ KADIDLO:
Umiestnite drevené uhlie na ohňovzdorný povrch, dostatočne ďaleko od horľavých predmetov. Kotúče s dreveným uhlím je možné zapáliť jednoduchým priložením zápalky alebo zapaľovača k okraju. Uvedomte si, že tieto disky môžu pri zapálení občas pľuvať a silno iskriť. Nechajte okolo dreveného uhlia prúdiť veľa vzduchu, aby sa zabezpečilo jeho rovnomerné horenie. Niektorí ľudia radšej otvoria okno, kým sa drevené uhlie zapáli, pretože z neho vychádza dosť dymu. Akonáhle sa uhoľný kotúč rozžiari, začne žiariť, zvyčajne najprv na jednej strane, potom sa pomaly rozšíri po celom kotúči. Keď sa celý kotúč rozžiari do červena, je pripravený na použitie a môžete naň umiestniť malú štipku kadidla. Keď disk presvitá, oheň sa sústredí v jeho strede. Možno budete chcieť občas zoškrabať popol, aby ste odhalili žiariace centrum a pridať čerstvé kadidlo podľa želania.
Výrobcovia kadidla v starovekom Egypte používali mastichovú živicu vo svojich zmesiach Kyphi a dovážali túto obľúbenú prísadu vo veľkých množstvách.
 
Množstvo v balení: 30 g
Pôvod: Grécko
Zloženie: Chioská mastichová guma
Prepravná hmotnosť: 0,050 kg
Vhodné pre: Dospelých, diabetikov, vegetariánov, vegánov