Krém na veľmi suchú a poškodenú pokožku s jahodovým a pupalkovým olejom DIY
Krém na veľmi suchú a poškodenú pokožku s jahodovým a pupalkovým olejom DIY
Pri tvorbe krému na suchú a podráždenú pokožku sa riadime vlastnosťami olejov, ktoré dokážu dodať pleti čo najviac živín, najmä esenciálnych nenasýtených mastných kyselín a vitamínov, ktorých nedostatok prispieva k suchej pokožke.
Spoznajte bohatstvo olejov s úžasnými účinkami určených pre suchú pleť a to: olej z jahodových semienok, olej z pšeničných klíčkov a olej z pupalkových semienok, ktoré použijeme v kréme na suchú pleť.
Ingrediencie používané na hydratačný krém
Olej z pšeničných klíčkov bohatý na bielkoviny, mastné kyseliny a vysoký obsah vitamínov A, B, D a E (prírodný antioxidant). Pôsobí nielen na povrchu pokožky, ale ľahko preniká do epidermis. Ak je však niekto z vás alergický na pšenicu, odporúčame napríklad avokádový olej
Olej z jahôd lisovaný za studena je bohatý na nenasýtené mastné kyseliny (cca 80 %) vrátane omega-3-6-9 a vitamínov E a F a obsahuje približne 50 % kyseliny linolovej. Olej znižuje transepidermálnu straty vody. Olej z jahôd hydratuje, regeneruje pokožku a zanecháva ju hladkú na dotyk.
Pupalkový olej je jedným z najhodnotnejších kozmetických olejov s vysokým obsahom aktívnych esenciálnych mastných kyselín, t.j. kyseliny alfa-linolovej (70-79%) a kyseliny gama-linolénovej (9,5-12%). Nedostatok vyššie uvedených esenciálnych mastných kyselín je zodpovedný za predčasný vznik vrások, podráždenie, olupovanie epidermy, tvorbu akné a čiernych bodiek.
Ďalšie zložky majú skvelé premasťujúce a hydratačné vlastnosti a vďaka ich univerzálnym vlastnostiam sa dajú použiť v rôznych kozmetických prípravkoch pre všetky typy pleti.
Nerafinovaný jojobový olej, olej má dlhú trvanlivosť, pretože je odolný voči žltnutiu a vysokým teplotám. Jeho cennou zložkou je cetylpalmitát - výživná a premasťujúca mastná kyselina, skvalén (chráni pred stratou vody), ale aj fytosteroly (prírodné antioxidanty) a vitamíny E a F. Chemická štruktúra jojobového oleja pripomína štruktúru kožného mazu, teda kožného mazu vylučované ľudskou pokožkou. Vďaka vysokej znášanlivosti s pokožkou sa veľmi ľahko a hlboko vstrebáva, takže ho možno použiť pre všetky typy pleti.
Lanolín je skvelý emulgátor na vytváranie emulzií V/O (voda v oleji). Lanolín má navyše hydratačné, vyhladzujúce a zmäkčujúce vlastnosti.
Bambucké máslo je bohaté na vitamíny A a E, vďaka ktorým je pokožka hladká, dobre hydratovaná a pokrytá ochranným lipidovým filmom, zlepšujúcim elasticitu. Navyše obsahuje vitamín F, ktorý pomáha uvoľniť a zahriať napäté svaly. Karite je prirodzený slnečný filter, ale s nízkou mierou blokovania ultrafialového žiarenia (UV).
Včelí vosk elastifikuje a zjemňuje pokožku, v kréme má aj emulgačný účinok.
Hydrolát mäty piepornej má osviežujúce, stimulačné a tonizujúce vlastnosti. Upokojuje podráždenie, má antibakteriálne a dezinfekčné vlastnosti a urýchľuje hojenie rán. Obnovuje vhodné pH pokožky a má rozjasňujúce vlastnosti. Ideálne pre starostlivosť a osvieženie všetkých typov pleti počas dňa. Posilňuje lipidovú vrstvu a jemne chladí.
D-panthenol používaný zvonka pôsobí na pokožku vyživujúco - urýchľuje bunkové delenie kožných buniek, pôsobí upokojujúco na podráždenú a začervenanú pokožku.Krém s obsahom D-panthenolu sa ľahšie rozotiera.
NMF Faktor vlhkosti má silné hydratačné a vyživujúce vlastnosti pokožky. Obnovuje pevnosť, hladkosť a zdravý vzhľad pokožky.
Kyselina hyalurónová je prirodzenou súčasťou všetkých tkanív ľudského tela. V pokožke tvorí až 50% objemu. Je zodpovedná za schopnosť pokožky viazať vodu, a tým aj za jej pevnosť a pružnosť.
Zložky:
Fáza A
- lanolín 10 g,
- žltý včelí vosk 4 g,
- nerafinované bambucké maslo 6 g,
- jojobový olej 20 g,
- olej z pšeničných klíčkov 10 g,
- olej z jahôd 5 g,
- cetylalkohol 1 g,
Fáza B
- mätový hydrolát 30 g,
- glycerín 5 g,
- d-panthenol 3 g,
- kyselina hyalurónová 3 g,
Fáza C
- pupalkový olej 5 g,
- konzervačný prostriedok cosgard 2 kvapky,
- Vitamín E - 2 kvapky
-NMF-2 kvapky,
Príprava krému:
Fázu A zohrejeme v nádobe vo vodnom kúpeli v hrnci s vriacou vodou, zároveň v druhej nádobe zohrejeme látky z vodnej fázy, keď obe fázy majú cca 60C, tukovú fázu pomaly prilievame do vodnej fázy za stáleho miešania (najlepšie mixérom).
Po vychladnutí krému na izbovú teplotu pridáme suroviny z fázy C. Krém je trvanlivý s konzervantom a pri izbovej teplote ho možno skladovať približne 2 mesiace.