Recept na denný krém s ružou a argánom konzervovaný alkoholom
Recept na denný krém s ružou a argánom konzervovaný alkoholom
Predstavujeme vám recept na ľahký a ochranný denný krém, určený pre normálnu a/alebo zrelú pleť, ktorý budeme konzervovať alkoholom. V poslednej dobe sa niekoľko
z vás pýtalo na túto formu konzervácie krémov. Vysvetlíme vám aj ako teda efektívne konzervovať krémy alkoholom.
Tento krém je jemný a ľahko sa rozotiera. Alkohol nevysušuje pokožku kvôli vysokému obsahu mastných frakcií; navyše sa po nanesení vplyvom telesného tepla vyparí za pár sekúnd (teplota ľudského tela na povrchu pokožky je cca 36,5-37,2°C, pričom teplota vyparovania alkoholu je 16,6°C)
Zložky lecitín a cetylpalmitát majú za úlohu modulovať textúru prípravku (ľahšie sa rozotiera na pokožku); zároveň prispieva k udržaniu epidermy v dobrom stave (kondicionovanie pokožky).
Poznámka: tento krém je 100% prírodný a je konzervovaný výhradne alkoholom. Nádobu po každom použití ihneď uzavrite, inak sa alkohol môže vypariť a krém už nebude správne konzervovaný!
Prírodný alkohol / vínny destilát – kozmetický konzervant
Prírodný alkohol - vínny destilát sa používa v medicíne ako rozpúšťadlo, antiseptikum a dezinfekčný prostriedok. Je účinný pri ničení väčšiny baktérií, plesní a vírusov. Je základnou zložkou rôznych farmaceutických produktov, tinktúr a pleťových vôd.
V prírodnej kozmetike sa alkohol používa ako rozpúšťadlo na extrakciu účinných látok z rastlín a ako konzervačný prostriedok. Všetky ekologické certifikačné inštitúcie ho považujú za bezpečnú kozmetickú zložku.
Zo štúdií toxicity uskutočnených v posledných desaťročiach tak na prírodnom alkohole, ako aj na iných konzervačných látkach používaných v kozmetických výrobkoch, sa prírodný alkohol ukázal ako najmenej toxický v porovnaní s akýmkoľvek iným konzervačným prostriedkom. Alkohol mal dráždivý charakter len vtedy, keď sa nepoužíval prírodný alkohol, ale denaturovaný lieh, t.j. etylalkohol z rôznych zdrojov denaturovaný prísadami, ktoré znemožňujú jeho potravinárske využitie.
Alkohol má však zlú povesť, pretože „vysušuje pokožku“. V kozmetických výrobkoch s vysokým obsahom alkoholu (nad 60 %) a bez mastných látok môže totiž alkohol citlivú pokožku podráždiť. Ale na to, aby pôsobil ako konzervant, stačí percento medzi 15-20% alkoholu, teda oveľa menej, ako je hranica, pri ktorej môže mať dráždivé účinky.
Zároveň by malo byť známe, že pri bežnej aplikácii kozmetického prípravku konzervovaného alkoholom nezostane na pokožke dlhšie ako niekoľko sekúnd, pretože je veľmi prchavý. Teplota vyparovania alkoholu je 16°C a teplota pokožky je oveľa vyššia, okolo 36-37°C.
Za týchto podmienok sa alkohol vyparí skôr, ako môže mať biologické účinky na pokožku, za predpokladu, že pokožka je po aplikácii kozmetického výrobku vystavená vzduchu.
Neodporúčame používať produkty konzervované alkoholom alebo s vysokým percentom alkoholu pod okluzívny obväz (hrozí, že alkohol v tomto prípade prenikne cez kožnú bariéru a vstrebe sa cez kožu). Podobná situácia ako pri okluzívnom obväze je taká, pri ktorej sa po nanesení kozmetického prípravku na pokožku príslušná oblasť tesne prekryje a odparovaniu alkoholu sa zabráni alebo sa spomalí.
Ak analyzujete etikety niektorých 100% prírodných produktov patriacich organicky certifikovaným spoločnostiam, v mnohých z nich medzi prvými 5 zložkami nájdete prítomnosť etylalkoholu („etanolu“), čo znamená podiel minimálne 15 %, teda hranica, od ktorej je možné použiť alkohol ako konzervačnú látku.
Recept, ktorý vám predstavujeme, a v ktorom používame prírodný alkohol ako konzervačný prostriedok, je recept, ktorý sme overili a niekoľkokrát vyskúšali správny pomer surovín, má vysoký obsah mastných a zmäkčujúcich látok a je určený na aplikáciu na pokožku s následným vystavením vzduchu.
Odporúčame vám kupovať iba 96º alkohol z bezpečných zdrojov.
Potrebné zložky:
voda, 96° alkohol, ružový olej, glycerylstearát rastlinný samoemulgátor, arganový olej, glycerín, lecitín, antioxidačný extrakt rozmarínu CO2, cetylpalmitát , voliteľné: geranium esenciálny olej, kozmetická nádoba 100 ml
Fáza olejov A:
12 g ružový olej
6 g argánový olej
3 g lecitín
1 g cetyl palmitat
7 g glyceryl stearate SE
Fáza vody B:
49 g demineralizovaná voda
3 g glycerín
Ostatné zložky:
C rozmarínový extrakt 1 g
D vínny destilát 96,5 percentný nedenaturovaný etanol 18 g
E geranium esenciálny olej 3 kvapky
Postup:
1. Zložky olejovej fázy A vložte do špeciálnej misky z nehrdzavejúcej ocele na zmiešanie. Zložky fázy B sa umiestnia do kotla z nehrdzavejúcej ocele. Dva nerezové riady sa ohrievajú na vodnom kúpeli.
Roztopte zložky fázy A až do teploty 75 °C a miešajte, kým nezískate homogénny roztok; zahrejte zložky fázy B na rovnakú teplotu 75 °C a vyberte ich z vodného kúpeľa.
Pozor!
Časové intervaly potrebné na zahriatie dvoch fáz sú rôzne: fáza B (vodná) rýchlejšia, fáza A (olejová) pomalšia kvôli tuhým frakciám.
2. Pred ďalším postupom sa uistite, že obe fázy majú rovnakú teplotu 75°C. Nalejte prísady fázy B (vodné) na prísady fázy A (olejové) v miske z nehrdzavejúcej ocele a začnite miešať. Na mixovanie potrebujete ručný mixér. Miešajte pri nízkej rýchlosti 3 minúty.
3. Nádobu z nehrdzavejúcej ocele s výslednou emulziou vložte do inej nádoby so studenou vodou a pokračujte v miešaní, kým zmes nedosiahne teplotu pod 35 °C, v tomto bode sa pridá fáza C (rozmarínový extrakt).
4. Po pridaní fázy C pomaly pridajte fázu D (alkohol). Je veľmi možné, že sa emulzia v tomto momente viditeľne riedi; nemusíte sa báť, miešajte ďalej, pričom nádobu držte v studenej vode. Na konci ďalších 3-5 minút bude emulzia hustejšia.
Voliteľné: pridajte 3 kvapky geranium esenciálneho oleja - pre vôňu a vlastnosti, ktoré tento esenciálny olej dáva - a vmiešajte do produktu
5. Výsledný produkt preneste do kozmetickej nádoby určenej na skladovanie; veko nasaďte až potom, keď prípravok dosiahne teplotu blízku izbovej teplote (aby nekondenzoval!).
Konečná textúra tohto krému bude zrejmá asi po 12 hodinách.
Skladujte na suchom mieste, chráňte pred svetlom, pri teplote do 20°C po dobu cca 3 mesiace.
Nezabudnite !
teplota emulgácie (fáza A a fáza B) musí byť 75°C!
alkohol sa do prípravku pridáva, keď jeho teplota klesne pod 35 °C!; nádoba na miešanie musí byť umiestnená v studenej vode, aby sa urýchlilo chladenie emulzie
aj keď sa v čase pridávania alkoholu zdá, že emulzia skvapalňuje, je potrebné niekoľko minút miešať, pričom misku držte v studenej vode.