Shiitake BIO prášok 100 g
Shiitake BIO prášok 100 g
Huby shiitake majú bohatú zemitú príchuť a výraznú chuť, ktorú možno najlepšie charakterizovať ako mäsovú. Tieto huby majú veľké čiapky široké 2 až 5 palcov a líšia sa farbou od svetlej po čokoládovo hnedú, čo poskytuje atraktívny kontrast s bledou krémovou spodnou stranou.
Lentinula edodes je pôvodom z horských oblastí Japonska, Kórey a Číny, kde rastie na spadnutej guľatine. Tento druh má dlhú históriu použitia v celej východnej Ázii, ľudia zbierajú divoké shiitake ako na jedlo, tak aj na tradičnú medicínu. Ľudia v Číne začali s pestovaním húb shiitake najskôr asi pred 1 000 až 1 200 rokmi, kde tento druh poznali ako dongo alebo shanku.
Metódy kultivácie sa neskôr rozšírili do Japonska, pričom väčšinu produkcie pre aristokraciu ovládali samurajskí bojovníci. Tu získal shiitake meno, ktoré je dodnes všeobecne prijímané - shii pre Castanopsis cuspidata, druh stromu tvrdého dreva, na ktorom huby bežne rastú, a z japonského slova pre huby.
Huby shiitake sú dnes populárne na celom svete pre svoju chuť a šikovnú schopnosť rásť buď na prírodných popadaných polenách, alebo na umelom substráte. Nájdete ich komerčne vypestované v Číne, Japonsku, Spojených štátoch, Kórei a Brazílii, pričom Čína produkuje asi 80 až 90 percent všetkých svetových šiitake.
Zdravotné výhody
Huby shiitake majú jedno z najvyšších množstiev prírodnej medi, minerálu, ktorý podporuje zdravé cievy, kosti a imunitný systém. V skutočnosti vám 1/2 šálky húb shiitake poskytne 72 percent denného odporúčaného príjmu tohto minerálu. Huby sú tiež bohatým zdrojom selénu a poskytujú 33 percent vašej DRI.
Tu sú ďalšie zdravotné výhody huby shiitake:
Zlepšite zdravie srdca.
Huby shiitake obsahujú eritadenín, zlúčeninu, o ktorej je známe, že znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Obsahujú tiež betaglukány, ktoré zmierňujú zápal a pomáhajú zabrániť črevám vstrebávať cholesterol.
Podporujte imunitu.
Shiitake sú bohaté na polysacharidy, ako sú lentinany a ďalšie beta-glukany. Tieto zlúčeniny chránia pred poškodením buniek, pomáhajú vášmu imunitnému systému a zvyšujú produkciu bielych krviniek v boji proti mikróbom. Polysacharidy majú tiež protizápalové vlastnosti.
Zloženie: organický prášok shiitake
Kvalita: kbA (kontrolované organické pestovanie)
Odporúčanie týkajúce sa spotreby: Pite 2 čajové lyžičky (2 g na čajovú lyžičku) denne s dostatkom tekutiny. Prášok je možné miešať aj s jedlom.
Skladovanie: chladné, suché a chránené pred svetlom.
Výživová hodnota 4g (dve čajové lyžičky) ... každá 100 g
Energetická hodnota 27,8 kJ / 6,6 kcal ,,,, 695 kJ / 164 kcal
Tuk 0,03 g 0,8 g
z toho nasýtené mastné kyseliny ... 0,00 g 0,2 g
Sacharidy 1 g 25,1 g
z toho cukor 0,00 g 0 g
Bielkoviny 0,56 g 14,1 g
Soľ 0 g 0,03 g