Prášok z marhuľových jadier, 200 g
Prášok z marhuľových jadier, 200 g
- 100% prírodný produkt
- Horké marhuľové jadrá v prášku
- Bezlepkový! Bez GMO!
- Vhodné pre vegánov
Vlasťou marhule je severovýchodné Arménsko. Doteraz sa divoká marhuľa nachádza v Strednej Ázii, Dagestane, severovýchodnom Arménsku. V Himalájach rastie aj vo výške 4000 m n. Ako kultúrny druh sa už 3000 rokov pestuje v Arménsku, odkiaľ sa začalo jej rozšírenie - Perzia, Malá Ázia.
Do Európy sa dostala až v 1. storočí, no dlho rástla len v kláštorných záhradách. Až v desiatom storočí sa rozšírila z Apeninského polostrova do Nemecka a Francúzska, neskôr do Ameriky, Afriky a Austrálie.
Gréci ju nazývali arménske jablko, odtiaľ pochádza aj vedecký názov marhule.
Zdravotné výhody:
Zloženie marhuľového jadra je blízke mandľovému. Obsahuje 19% bielkovín, 53,5% tukov, 4,5% sacharidov, nenasýtené mastné kyseliny, fosfor, železo, horčík a rastlinnú vlákninu.
Marhule sú bohaté na omega-6 mastné kyseliny, vitamíny B15 a B17, A a E, niacín, vlákninu, fytosteroly a ďalšie. Energetická hodnota 100 g marhuľových jadierok sa pohybuje medzi 500-700 kcal. Okrem užitočných látok obsahujú marhuľové jadrá nebezpečný glykozid amygdalín.
Predpokladá sa, že marhuľové orechy majú liečivý účinok proti prechladnutiu.
Marhule majú vysoký obsah vitamínu B17, tiež známeho ako amygdalín. V alternatívnej medicíne sa používa pri liečbe rakoviny. Autorka Helen Curran vo svojej knihe Sila marhúľ – Ako laetril vylieči moju rakovinu rozpráva, ako si sama vyliečila rakovinu pomocou laetrilu, obchodného názvu amygdalínu.
Ingrediencie:
Práškové horké, marhuľové jadrá.
Bezlepkový! Neobsahuje žiadne technologické prísady! Bez GMO!
Nutričné hodnoty na 100 g:
Energia: 1425 kJ / 343 kcal
Tuk: 10,0 g
Sacharidy: 9,8 g
Bielkoviny: 36 g
Soľ: 0,05 mg
Použitie:
Na priamu konzumáciu a kulinárske použitie. Môže sa použiť ako prídavok do šalátov, omáčok, krémových polievok, cestovín a pod.
Môže sa pridať do koktailov a smoothies pridaním 1 čajovej lyžičky produktu.
Balenie: 200 g