Muškátové oriešky BIO
Muškátové oriešky BIO
Muškátové oriešky (Semen Myristicae, Myristica fragrans) mleté a celé
Mleté muškátové oriešky - Myristica fragrans zázračné korenie pre telo i dušu
V minulosti sa dokonca viedli vojny o muškátový oriešok. Dnes to už nie je potrebné, pretože exotické korenie je dostupné v každom supermarkete - a za prijateľnú cenu. Samotný význam muškátového oriešku nestratil počas storočí nič zo svojho významu. Pojem „orech“ je zavádzajúci. Rastlina, ktorá pochádza z indonézskych ostrovov Banda a severných Moluccas, nie je v žiadnom prípade orieškom.
Za názov vďačíme nedorozumeniu: V stredoveku, keď muškátové oriešky prvýkrát prišli do Európy, sa nevedelo, že ide iba o semienko a že v ňom chýbala škrupina. Tvrdé ovocie sa mylne interpretovalo ako orech - nie ako semeno. Táto chyba v našom jazyku pretrváva dodnes. Keď si kúpime muškátový oriešok, býva to vnútorná strana semena. Pre účinok nie sú tieto podrobnosti rovnako dôležité.
Najmä v Ázii je muškátový oriešok dôležitou liečivou rastlinou na posilnenie nervov a trávenia. Napríklad v tradičnej indonézskej medicíne sa ovocie používalo na tráviace ťažkosti, reumu, kašeľ, nervozitu ako stimulant, afrodiziakum a tonikum. Muškát bol veľmi cenený v stredoveku. Dnes sa na ich účinky zabudlo. Muškátový orech údajne pomáha pri plynatosti a hnačkách, žalúdočnej slabosti a žalúdočných kŕčoch, slabosti pečene a žlčových ciest, dne a reumatizme, nespavosti, lišajníkov, ekzémov a oparov, zlej pamäti, srdcového zlyhania a kocoviny. To všetko robí chutné korenie dvakrát cennejším.
zložky
Esenciálne oleje
Myristicín
Safrol
Elemicín
živica
Lignany
Lykopén
Terpény
Pinén
Eugenol
Muškátový oriešok v kuchyni
Ako korenie je muškátový oriešok nenahraditeľný vďaka svojej nezameniteľnej aróme. Tradične sa nachádza v indonézskej a indickej kuchyni, k mäsovým a zeleninovým jedlám, ale tiež ako súčasť mnohých zmesí korenia. Muškátový oriešok je v európskej kuchyni nevyhnutnosťou pre sladké i koláčové jedlá.
V kuchyni je tiež dôležitý pre liečivý účinok: Muškátový oriešok v našej strave môže posilniť tráviaci systém, posilniť srdce, zmierniť plynatosť a pôsobiť proti infekciám pri hnačkách. Hildegarda von Bingen dokonca používa muškátový oriešok na zvýšenie duševnej výkonnosti. Je nevyhnutné, aby bol muškátový oriešok čerstvo nastrúhaný a používaný šetrne.
Nápoj z muškátového mlieka
Nastrúhaný muškátový oriešok alebo palcát môžeme uvariť v mlieku alebo cmare. Muškátové mlieko sa odporúča vypiť pol hodiny pred spaním. To by malo upokojiť nervy a zabezpečiť pokojný spánok.
Zábal z muškátového orieška
Čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok zmiešaný s vodou na kašu môže pomôcť proti zápalovým ochoreniam kože. Éterický olej z muškátového orieška sa používa hlavne do bežných balzamov proti prechladnutiu, masti proti reumatizmu, pastiliek do hrdla, bylinkových sladkostí, masážnych olejov a kvapiek na podporu trávenia. Muškátový olej alebo strúhaný muškátový prášok možno tiež použiť ako prospešný doplnok k zubnej paste.
dávkovanie
Dávky nad 4 gramy sa neodporúčajú.
Riziká a vedľajšie účinky
Muškátový oriešok má množstvo vedľajších účinkov: Ak sú dávky príliš vysoké (od 4 gramov), môžu sa vyskytnúť príznaky otravy. Môžu sa prejaviť vo forme bolesti hlavy, závratov, zhoršeného vnímania a nevoľnosti. Výsledkom môže byť navyše istý druh tranzu až halucinácií. Príznaky otravy sa oneskoria približne o 3 - 6 hodín po požití. Ustupujú do 1 až 2 dní. So zvyšovaním dávky sa zvyšuje riziko vážnych nepriaznivých účinkov.