Kyselina vinná (hroznová, E334)
Kyselina vinná (hroznová, E334)
Kyselina vínna (kyselina 2,3-dihydroxybutandiová, niekedy kyselina dihydroxyjantarová), sumárny vzorec HOOCCH (OH) CH (OH) COOH, je bezfarebná kryštalická látka, dobre rozpustná vo vode, kyslej chuti.
L-kyselina vínna
V prírode je najviac rozšírená L-kyselina vínna a racemická kyselina vínna, alebo kyselina hroznová. Kyselina vínna sa používa najmä v potravinárstve a vinárstve.
Spolu s jablkovou tvoria najväčšiu časť kyselín vo víne, pričom v tých lepších ročníkoch je prevažuje práve kyselina vínna. V chuti vína je zjavný pocit kyslosti alebo čerstvosť.
Kyselina vínna pre potravinárske použitie. Biely kryštalický prášok bez vône a zápachu.
použitie
Úprava kyslosti vína a muštu. Možné tiež u ostatných tekutín a potravín. Kyselina vínna je šetrná takmer nemení zloženie a charakteristiku vína. Je tiež konzervant a chráni pred chorobami vína.
dávkovanie
50 - 250 g / hl. 100 g kyseliny vínnej zvyšuje kyslosť o jedno promile (g).
Možno kombinovať s Kyselinou jablčnou v pomere 1: 1
skladovanie
Na tmavom, suchom a chladnom mieste. Pre ďalšie použitie balenie dôkladne uzatvorte!
Nebezpečnosť: Dráždi oči a pokožku
H315 Dráždi kožu.
H319 Spôsobuje vážne podráždenie očí.