logo template4

Tonka fazuľa

vyberte veľkosť:
50 g celá 9.990
50 g mletá 11.900
100 g celá 15.900
100 g mletá 22.900
Výrobca: naturwaren
Záručná doba:: uvedená na obale
Kód: vds v012
Dostupnosť: na sklade
8.33 bez DPH
9.99 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Tonka fazuľa

Fazuľa tonka má veľmi vyrovnávajúci účinok a zlepšuje náladu - ideálne na relaxáciu.

Krajina pôvodu: Brazília
Tonka fazuľa sú semená stromu tonka, ktoré po čerstvom nastrúhaní (na strúhadle na muškátový oriešok) vydávajú sladkú, teplú vôňu podobnú vanilke.

Poznámka: Fermentáciou bôbov tonka sa uvoľňuje kumarín. Kumarín je prírodná aróma, ktorá sa nachádza aj v škorici a drievkach. Príliš veľa kumarínu je škodlivé, odporúčaná hodnota je 50 miligramov na kilogram jedla a päť miligramov na kilogram dezertu. Preto by sa fazuľa tonka mala používať veľmi striedmo.

Tonka fazuľa má veľmi silnú, sladkú a korenistú vôňu, ktorá pripomína drevinu a vanilku. Vydymovaná má antidepresívny a euforický účinok, ale jeho intenzita môže ľahko prerásť. Veselá vyrovnanosť vzniká zo srdečnej otvorenosti, ak je dodržaná správna miera.

Fazuľa tonka je sušené semienko plodu stromu tonka a v súčasnosti je neodmysliteľnou súčasťou hviezdnej kuchyne. Špecialita fazule tonka spočíva vo veľkej rozmanitosti chutí od mandlí, marcipánu, karamelu, vanilky až po ľahkú rumovú arómu.

Strom fazule tonka rastie v Južnej Amerike do výšky 25-30 metrov, s priemerom kmeňa do jedného metra. Kôra stromu je hladká a sivá, zatiaľ čo drevo je červené. Obľubuje tienisté miesta s vysokou vlhkosťou. Strukovina je oválna a má veľkosť manga. Semeno, známe ako fazuľa tonka, má mandľový tvar so zvrásneným povrchom. Jadro tvoria dva olejovité, žltohnedé semenné laloky, medzi ktorými sú uložené kumarínové vrstvy. Tonka fazuľa je vysoko aromatická, má sladkastú vôňu a vo vôni pripomína vanilku.

Ako korenie sa používajú veľmi striedmo do zákuskov, ktorých základom je často mak či kokos a používajú sa aj do pečiva. Sú veľmi tvrdé a najlepšie sa rozotierajú strúhadlom na muškátový oriešok.