Prínosy inulínu pre zdravie. Dávkovanie a vedľajšie účinky
Inulín je vláknina, ktorá môže prospievať zdraviu čriev. Rastliny prirodzene obsahujú inulín a niektorí výrobcovia ho pridávajú do spracovaných potravín. Články o zdraví čriev často hovoria o inulíne, ale niektorí ľudia majú obavy z jeho vedľajších účinkov a z toho, ako dobre funguje.
Tento článok podrobne popisuje inulín a jeho účinky na zdravie. Inulín je druh rozpustnej vlákniny, ktorý sa nachádza v mnohých rastlinách. Inulín je tiež fruktán. Rovnako ako iné fruktány, je to prebiotikum, to znamená, že živí dobré baktérie v čreve. Fruktany sú reťazce molekúl fruktózy. Molekuly sa navzájom spájajú takým spôsobom, že tenké črevo sa nemôže rozložiť. Namiesto toho putujú do dolných čriev, kde kŕmia prospešné črevné baktérie.
Inulín je druh rozpustnej vlákniny, ktorá je obsiahnutá v mnohých rastlinách. Užívaním inulínu sa črevné baktérie v tele premenia na mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré poskytujú množstvo výhod pre naše zdravie.
S inulínom sa môžeme stretnúť v prírodnej forme, ale je možné ho upraviť aj na komerčné použitie.
Prírodné zdroje inulínu:
Ako už bolo spomenuté, inulín sa nachádza vo väčšine rastlín. Vo väčšine týchto rastlín je však obsah inulínu veľmi nízky. Existujú rastliny, ktoré majú vysoký obsah rozpustnej vlákniny. Tu je uvedené, koľko inulínu obsahuje 100 g nasledujúcich rastlín:
- Korene čakanky: 36 - 48 g
- Cesnak: 9 - 16 g
- Špargľa: 2 - 3 g
- Cibuľa: 1-8 g
Vyrobené formy inulínu:
Inulín je dostupný ako doplnok výživy alebo ako súčasť bielkovinových a cereálnych tyčiniek, jogurtov a ďalších. Produkčný inulín je dostupný v niekoľkých formách:
- Čakanka prírodná: Získava sa z koreňa čakanky.
- Oligofruktóza: Vyrába sa odstránením dlhších molekúl z inulínu.
- HP: Vysokovýkonný (HP) inulín sa vytvára odstránením kratších molekúl.
- FOS: Fruktooligosacharidy (FOS) pozostávajú z krátkych molekúl inulínu syntetizovaných zo stolového cukru.
Prínosy inulínu pre zdravie:
Inulín je prebiotikum, ktoré zvyšuje množstvo dobrých baktérií
Inulín pôsobí ako prebiotikum ako nestráviteľná živina, ktorá vyživuje „dobré“ baktérie v črevách.
Inulín je hlavnou potravinou pre bifidobaktérie a stimuluje ich rast a aktivitu. Bifidobaktérie majú v tele niekoľko dôležitých funkcií, medzi ktoré patria:
- produkujú kyselinu octovú a kyselinu mliečnu, ktoré znižujú pH hrubého čreva a zabraňujú množeniu „zlých“ baktérií v čreve;
- stimuluje imunitný systém;
- pomáha vstrebávať niektoré minerály;
- Zvýši produkciu vitamínov skupiny B, ako sú foláty, B12, tiamín a niacín.
Inulín zabraňuje zápche
Vďaka svojej schopnosti napučiavať po absorpcii vody je inulín veľmi účinný pri znižovaní zápchy. Uskutočnila sa štúdia (DB-RCT), v ktorej sa 17 deťom so zápchou vo veku 2 - 5 rokov podával inulín a sledovala sa konzistencia stolice. Deti, ktoré užívali tieto fruktány inulínového typu, mali mäkšiu stolicu.
Pre lepšie účinky proti zápche je vhodné použiť inulín v kombinácii s Aloe - suchým extraktom (horké kryštály aloe).
Inulín znižuje chuť do jedla a pomáha chudnúť
Ak sa inulín pridáva do nízkokalorických potravín, účinne potláča chuť do jedla a reguluje príjem potravy.
Inulín pomáha znižovať chuť do jedla niekoľkými spôsobmi:
- Zvyšovaním produkcie hormónu, ktorý riadi chuť do jedla.
- Zvyšovaním peptidu podobného glukagónu, ktorý sa uvoľňuje po jedle a pomáha spomaliť vyprázdňovanie žalúdka.
- Zmenou neuronálnej aktivity v mozgu na potlačenie chuti do jedla.
Inulín znižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje zdravie srdca
Inulín zlepšuje zdravie srdca znižovaním hladiny tukov v krvi pomocou rôznych mechanizmov:
- znižuje produkciu pečeňových enzýmov zodpovedných za produkciu tukov;
- Posilňuje enzýmy, ktoré odbúravajú svalový tuk;
- Pomáha produkovať peptidy, ktoré zvyšujú pocit sýtosti a odstraňujú „zlý“ cholesterol v krvi.
Inulín zlepšuje absorpciu horčíka a vápnika
Do štúdie (DB-RCT) bolo zapojených 15 postmenopauzálnych žien. Účastníci sú rozdelení do dvoch skupín, prvá užívala inulín počas 6 týždňov a druhá skupina dostávala placebo. U žien, ktoré dostávali inulín, sa zistila zvýšená absorpcia horčíka.
Tiež sa zistila príčina pozorovanej reakcie. Inulín spôsobuje produkciu mastných kyselín s krátkym reťazcom, ktoré znižujú pH v hrubom čreve. To zvyšuje rozpustnosť vápnika a horčíka, čo uľahčuje vstrebávanie látok.
Vedľajšie účinky inulínu
Používanie a konzumácia inulínu je bezpečná. Potvrdili to zdravotné úrady EÚ aj Americká agentúra pre potraviny a liečivá.
- Aj keď sú zriedkavé, môžu sa vyskytnúť závažné alergické reakcie. V niektorých ojedinelých prípadoch to malo za následok alergickú reakciu, pravdepodobne spojenú s reakciou na potravinovú alergiu.
Dávkovanie
Priemerná spotreba inulínu v USA sa odhaduje na 1 až 4 g. V Európe sa podáva priemerná dávka od 3 do 11 g.
Dávky do 10 g (inulín z prírodného zdroja) sú dobre znášané a účinné.
Séria klinických štúdií ukázala, že denná dávka inulínu sa môže zvýšiť na 20 g bez výskytu vedľajších účinkov.
Inulín má niekoľko potenciálnych prínosov pre zdravie. Môže podporovať zdravie čriev, pomôcť pri regulácii hmotnosti a pomôcť pri liečbe cukrovky.
To znamená, že vedci musia vykonať viac vysokokvalitného výskumu, aby spoznali skutočné zdravotné účinky inulínu v ľudskom tele.
Pri pridávaní inulínu do stravy by ľudia mali začať s nízkou dávkou a postupne zvyšovať príjem v priebehu niekoľkých týždňov.
Inulín, rozpustná čakanková vláknina, 200 gPravidelný príjem inulínu priaznivo pôsobí pri hypertenzii, zlepšuje metabolizmus lipidov a priaznivo pôsobí aj pri cukrovke. Inulín tiež pomáha pri zápche a zlepšuje vstrebávanie minerálov z tela.
|
|
Inulín 90 HTInulín je prebiotická, prírodná a mierne sladkastá vláknina z koreňa čakanky, ktorá slúži priaznivým črevným obyvateľom ako zdroj výživy a má tak aktivačný vplyv na črevnú flóru.
|