BADlÁN (hviezdicový aníz) BIO
BADlÁN (hviezdicový aníz) BIO
Keď je mletý, badián sa hodí k jemnému pečivu a sladkokyslým jedlám ako napr. kačice alebo kuracie mäso. Badián sa často používa na rafináciu dezertov, ako je puding alebo pyré. Badián chutí podobne ako anízové semiačka, ale má jemnejšiu arómu a výrazne intenzívnejšie.
Badián: Nielen pre ázijskú kuchyňu
Jeho melodický názov hovorí za všetko. Nákup badiánu sa neoplatí len kvôli jeho krásnemu vzhľadu, ktorý mimochodom perfektne ladí s vianočným obdobím. Ovocie v tvare hviezdy, ktoré obsahuje lahodné semená badiánu, pochádza z Číny. Fakt, ktorý mu vyniesol prezývku China Anise. Badián rastie na vždy zelenom strome vysokom až 20 metrov, ktorý je v Japonsku dokonca posvätný. Japonci, ho často vysádzajú blízko chrámov, prejavujú veľkú úctu k tomuto stromu a jeho aromatickým plodom. V jeho domovskej Číne, badián tiež hrá hlavnú rolu v kuchyni. Badián si môžete kúpiť ako prísadu do slávneho čínskeho päťkorenového prášku. Okrem sečuánskeho korenia, škorice, klinčekov a feniklu je badián neodmysliteľnou súčasťou tradičnej receptúry. Prášok s piatimi koreninami je prakticky prvou voľbou grilovacieho korenia v Číne. Používa sa na marinovanie mäsa a rýb, pomaly dusených mäsových gulášov a vyprážanej zeleniny.
Aj keď je badián často zamieňaný s anízom, jedná sa o dve úplne odlišné koreniny. Chuťovo sú si napriek tomu trochu podobné. Oba majú miernu chuť sladkého drievka. Ak si chcete kúpiť badián, vyberte si z dvoch korení intenzívnejšie. Badián chutí mierne horko a aromatickejšie ako bežný aníz.. Ak chcete vo svojom jedle mentolovú zložku na báze citrusových plodov, mali by ste si kúpiť badián.
Kúpte si badián, ale nielen na ozdobu!
Napriek svojej tisícročnej tradícii ázijskej kuchyne má badián v tejto krajine stále povesť čistého vianočného korenia. Pravdaže, badián chutí vynikajúco vo vianočných koláčikoch. Jeho ovocná ostrosť sa dokonale hodí k sladkým sušienkam. A ozdobné korenie by nemalo chýbať ani vo varenom víne. Milovníci destilátov si tiež môžu vychutnať badián. Či už ouzo, pastis, raki alebo absint.
Dajte badiánu príležitosť presvedčiť aj nad rámec zimných receptov na pečenie. Nákup badiánu sa oplatí pre chutné marinády, paradajkovú alebo tekvicovú polievku. Alebo v pikantnej omáčke z červeného vína s mäsom z diviny. K mnohým jedlám si môžete kúpiť badián a pomlieť ho, alebo ho použiť celý. Môžete si ho uvariť vcelku do polievok alebo nechať marinovať.
Zloženie: celý badián
Pokyny pre skladovanie: chladné, suché a vždy zatvorené