Powered by Smartsupp

Šalvia lekárska BIO 100 g / 500 g

vyberte veľkosť:
100 g 7.590
500 g 30.690
Výrobca: naturwaren
Záručná doba:: uvedená na obale
Kód: vds 19114
Dostupnosť: na sklade
6.17 bez DPH
7.59 ks
Kúpou získaš 8 bodov do vernostného programu
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Šalvia lekárska BIO 100 g / 500 g

Šalviové listy - upokojujúce pre hrdlo a žalúdok
Hovoríme o liečivej rastline šalvie, ktorá je vzhľadom na svoje početné éterické oleje, ale aj vitamíny a minerály považovaná za skutočný zázračný liek. Účinná látka rastliny, z ktorej je na celom svete známych viac ako 900 druhov, sa nachádza v jej listoch. Ich priaznivé účinky môžu byť zamerané predovšetkým na zapálené sliznice v oblasti úst alebo hrdla. V ľudovom liečiteľstve sa šalviové listy používajú hlavne na oplachovanie a kloktanie pri poraneniach a zápaloch kože, na krvácanie z ďasien, zápal hrtana a na napínanie ďasien. Údajne tiež pomáhajú pri gastrointestinálnych ťažkostiach a preukázateľne spomaľujú zvýšené potenie. 

Ďalšie výhody šalvie

Hormonálny regulátor: šalvia má miernu estrogénovú aktivitu, ktorá pomáha regulovať menštruačný cyklus, zmierňuje nepohodlie, bolesti svalov a návaly tepla.
Zlepšuje trávenie – používa sa na stimuláciu chuti do jedla, najmä po období slabosti;
Upokojuje gastrointestinálnu peristaltiku, predchádza plynatosti a zmierňuje ju a bojuje proti kyselinám;
Revitalizačný účinok – používa sa ako všeobecný posilňujúci prostriedok, vhodná v období slabosti a asténie alebo ako povzbudzujúci prostriedok po vírusovej infekcii;
Zdravie ústnej dutiny - infúzia na vyplachovanie alebo kloktanie pomáha vyrovnať sa s infekciami v ústnej dutine, faryngitídou, angínou, hojením vredov a rán v ústach a zlepšenie zápal ďasien a krvácanie ďasien;
Osviežuje ústa a bojuje proti zápachu z úst a pachuti.

zložky šalvie:
éterické oleje tujón, cineol a gáfor
Lamiacea
Horké látky
Triterpény
Flavonoidy
Vitamíny C a vitamín B3
Minerály vrátane vápnika, draslíka, horčíka a železa

Šalviový čaj
Ak máte žalúdočné ťažkosti, pridajte do 200 ml vriacej vody tri alebo štyri listy šalvie (jednu čajovú lyžičku). Po desiatich až pätnástich minútach máčania môžete listy prepasírovať. Čaj by mal pomôcť aj pri nadmernom potení a proti bolestiam hrdla.

Kloktadlo 
Ak sú sliznice v ústach a hrdle zapálené, môžete kloktať šalviovým čajom. Za týmto účelom zalejte jednu až dve čajové lyžičky šalviových listov 100 ml vriacej vody. Zmes nechajte 10 minút odstáť a potom prefiltrujte. Roztok nechajte vychladnúť, potom ním kloktajte. Roztok na kloktadlo sa však neodporúča pri suchom kašli alebo podráždenom kašli, pretože ďalej vysušuje sliznice.

dávkovanie
Pred každým jedlom vypite 3 až 4 šálky čerstvo uvareného šalviového čaju. Podľa intenzity príznakov môžete šalviový roztok kloktať aj trikrát až štyrikrát denne.

Pôvod: Turecko
 
Šalvia lekárska, vedecky známa ako Salvia officinalis, je aromatická a všestranná rastlina pestovaná v mnohých častiach sveta. Tu je niekoľko informácií o šalvii a jej použití:
 
Popis šalvie:
 
Rastlina: Šalvia je trváca rastlina, ktorá zvyčajne dosahuje výšku asi 30-60 cm. Má šedozelené, zamatové listy a stonky s drobnými kvietkami vo farbách ako fialová, modrá či biela.
 
Vôňa a chuť: Šalvia má intenzívnu zemitú vôňu a jemne horkastú, korenistú chuť.
 
Použitie šalvie:
 
Kulinárske využitie: Šalvia je v kuchyni cenená pre svoju charakteristickú chuť a vôňu. Listy sa dajú použiť čerstvé alebo sušené a sú obľúbeným dochucovadlom mäsitých jedál (najmä hydiny, ako je morka), polievok, dusených pokrmov, omáčok a cestovín. Vyprážané lístky šalvie sú tiež obľúbenou prílohou alebo oblohou.
 
Liečivá rastlina: Šalvia má dlhú históriu používania v tradičnej medicíne. 
 
Ústna hygiena: Listy alebo extrakty šalvie sa používajú v niektorých ústnych vodách a výrobkoch na starostlivosť o zuby, pretože majú antibakteriálne vlastnosti a môžu pomôcť v boji proti zápachu z úst a zápalu ďasien.
 
Kozmetika: Šalvia môže byť použitá v produktoch starostlivosti o pleť kvôli jej adstringentným (sťahujúcim) vlastnostiam na reguláciu mastnej pleti.
 
Kadidlo: Sušené zväzky šalvie sa v niektorých kultúrach pália, aby prečistili priestory a podporili pozitívnu energiu. 

Riziká a vedľajšie účinky
Dojčenie alebo tehotné ženy by sa mali šalvii vyhýbať. Ak sa šalvia užíva dlhšie ako tri týždne alebo ak dôjde k predávkovaniu šalvie, môže požitie šalvie spôsobiť gastrointestinálne ťažkosti, pocit horúčavy, zrýchlený tep, závraty alebo kŕče. 

Folia Salviae dalmat., Salvia officinalis

Update cookies preferences