DIY mangový tuhý šampón
DIY mangový tuhý šampón
Zmeňte svoju vlasovú rutinu s našim tuhým mangovým šampónom. Tento tuhý šampón je vyrobený z manga, nielen z mangového masla, ale aj zo skutočného manga. V tomto recepte nájdete všetky možné verzie Manga. Na jednej strane obsahuje čerstvú dužinu z manga a na druhej strane mangové maslo známe svojimi výživnými a zvlhčujúcimi vlastnosťami. A na záver mangová aróma, ktorá spolu s dužinou dodá šampónu neskutočnú vôňu. Tuhý šampón je vhodný pre všetky typy vlasov.
Zložky tuhého mangového šampónu
Povrchovo aktívna látka SCI: veľmi dobre znášaná pokožkou, používa sa v prírodnej kozmetike a používa sa na zmäkčenie receptúr tuhých šampónov a sprchových tyčiniek, čím poskytuje bohatú a krémovú penu aj v tvrdej vode.
SLSA povrchovo aktívna látka: Veľmi mierna aniónová povrchovo aktívna látka získaná z mastných kyselín kokosového oleja. Poskytuje jemné čistenie bez podráždenia pokožky a vlasov.
Mangové maslo: poskytuje výhody najmä suchej a poškodenej pokožke a tiež vlasom, vyhýba sa štiepeniu končekov. Mangové maslo navyše hydratuje a dodáva vlasom lesk a výživu.
Tekutý rastlinný glycerín: je to veľmi zmäkčujúci produkt (zabraňuje strate vody alebo dehydratácii) a hygroskopický, teda hydratačný pre pokožku a vlasy.
Mrkvový olej: obsahuje širokú škálu vitamínov, najmä tie typu A, B, C, D a E.
Ingrediencie na výrobu tuhého mangového šampónu
Prášková fáza
24 g povrchovo aktívnej látky SCI
20 g povrchovo aktívnej látky SLSA
7,5 g arrowroot prášku
Vodná a olejová fáza (ide spolu)
12 g čerstvej dužiny z manga
4 g mangového masla
3,5 g kyseliny stearovej
2,5 g rastlinného glycerínu
2,8 g demineralizovanej vody
Termolabilná fáza
1,5 g vitamínu E tokoferolu
1 g mangovej arómy
Aditíva
1 ml mrkvového oleja
Krok za krokom príprava na výrobu tuhého mangového šampónu
V tej istej nádobe sme odvážili práškovú fázu.
V inej nádobe odvážime vodnú a olejovú fázu (idú spolu). Vložte do vodného kúpeľa nad parou a keď sa zmes roztopí, odstráňte ju z ohňa. Dobre šľaháme, kým nevznikne tekutá zmes.
V tretej nádobe sme odvážili termolabilnú fázu.
Práškovú fázu spojíme s vodnou a olejovou fázou a šľaháme do homogenizácie. Na miešanie sa odporúča použiť ruky.
Pridajte termolabilnú fázu a dobre premiešajte.
Pridáme mrkvový olej a dobre premiešame.
Formujeme, kým nedostaneme tvar tablety, či už rukami alebo formičkou. Necháme vytuhnúť na 24 hodín.
Pripravený k použitiu!
PS: mango môžete zameniť za ľubovoľné ovocie.