Bazalka sušená - 30 g
Sušená bazalka - 30 g
Bazalka je bežná aromatická bylina z čeľade mäty, rovnaká rastlinná rodina ako iné prospešné byliny bohaté na živiny, vrátane mäty, oregana a rozmarínu. Bazalka sa používa na dochutenie rôznych receptov a je to jedna z najobľúbenejších kulinárskych bylín z dobrého dôvodu. Rovnako ako iné byliny v rodine mäty, aj bazalka upokojuje žalúdok, zlepšuje chuť do jedla a je prírodným dezinfekčným prostriedkom. Stredomorská a indočínska kuchyňa často používa bazalku, prvá ju často kombinuje s paradajkou. Jedno z najznámejších spôsobov použitia bazalky je ako jedna z hlavných zložiek pesta.
Bazalka je dnes jednou z najdôležitejších bylín v mnohých kultúrach a kuchyniach vrátane talianskej, indickej, thajskej a vietnamskej. Bazalka sa dá použiť mnohými spôsobmi: s dusenou zeleninou; v omáčkach; na dochutenie mäsa, rýb a duseného mäsa; ako súčasť obväzov; v bylinkových čajoch; na ochutenie likérov; a dokonca aj na prípravu miešaných nápojov.
Medzi najbežnejšie spôsoby použitia bazalky v receptoch patrí príprava pesto omáčky; paradajková omáčka marinara; alebo ju kombinujte s príchuťami z olivového oleja, cesnaku, syra, octu a orechov. Čerstvá bazalka, sušená bazalka a bazalka v oleji sú všetky spôsoby, ako jedlám dodať bazalkovú príchuť a vyskúšať výhody bazalky. Sušenú bazalku možno ľahko pridať prakticky do každého jedla. Dodáva hĺbku a chuť, ktorej sa nedokážu vyrovnať iné bylinky.
Zloženie:
bazalka, sušené listy a stonky