€ / EUR

Vyberte menu

$ / USD

£ / GBP

Kč / CZK

€ / EUR

logo template4

Aníz celý 50 / 500 / 1000 g

vyberte veľkosť:
50 g 0.900
500 g 6.590
1000 g 12.290
Záručná doba:: 24 mesiacov
Kód: wt 1546
Dostupnosť: na sklade
0.75 bez DPH
0.90 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Aníz celý 50 / 500 / 1000 g

Semená anízu sú semená rastliny anízu (latinský názov Pimpinella anisum), čo je kvitnúca letnička, ktorá pochádza z oblasti východného Stredomoria a juhozápadnej Ázie. (Zábavný fakt: Aníz patrí do rovnakej rodiny rastlín ako petržlen, mrkva a zeler!)
 
Semená, celé alebo mleté, chutia sladko – ale to je začiatok. Len malé množstvo zelenohnedých semien dodáva sladkú chuť podobnú sladkému drievku, ktorá je osviežujúca, ovocná a horká zároveň.
 
Jedlo a iné použitie:
 
Stonky anízu, ktoré majú rovnakú charakteristickú chuť ako semená, sa konzumujú ako zelenina. Semená sa typicky používajú v sušienkach, ako sú talianske biscotti a nemecké špringerle, v chlebe a v klobáse. Semená anízu sa tiež používajú ako korenie v kari a hoisine, zatiaľ čo olej sa používa v niekoľkých likéroch vrátane anízového likéru a ouzo i absinthe. Anízový olej sa okrem iného používa aj v zubných pastách, žuvačkách, sirupoch proti kašľu a mydlách.
 
Semená anízu možno použiť na prípravu čaju tisan alebo bylinkového čaju, ktorý sa odporúča ako pomôcka pri laktácii. 

Existuje mnoho spôsobov, ako variť s celým a mletým anízovým semienkom. Celé semená dodávajú nuansu omáčkam a nálevom, ako aj zmesiam korenia na použitie ako kôra na mäso, kuracie mäso alebo ryby. Obľúbená je egyptská zmes korenia dukkah, ktorá kombinuje rascu, koriander, feniklové alebo anízové ​​semienka a niekedy aj iné orechy a sezamové semienka pre dynamickú zmes korenia, ktorou si budete chcieť posypať všetko. 
 
Semená, surové alebo opečené, môžete tiež primiešať do mletého mäsa pri príprave klobásy, ako dochucovadlo v náleve na uhorky, alebo dokonca, ak chcete okoreniť fašírky alebo burgerové karbonátky.
 
Poznámka k opekaniu: Opekaním všetkých korenín zvýrazníte ich chuť a vôňu. Opečte na miernom ohni na suchej panvici a akonáhle začnete cítiť orieškovú arómu, odstráňte z tepla. Vaše recepty by mali vyžadovať buď opekané, alebo surové semienka, ale ak si nie ste istí, použite opečené semienka pre slané recepty a surové pre sladšie recepty.
 
A keď už hovoríme o sladkých veciach, napriek svojej pikantnej hĺbke je anízové ​​semienko možno najznámejšie na ochutenie dezertov. Talianske sušienky pravdepodobne prídu na myseľ okamžite, ale anízové ​​semienko môže ochutiť aj iné sušienky, ako je nemecké pfeffernüsse, koláčové cesto, plnka do koláčov a akýkoľvek druh chleba.
 
Zloženie: aniz celý
Krajina pôvodu: Turecko