Aníz celý 50 / 500 / 1000 g
Aníz celý 50 / 500 / 1000 g
Semená anízu sú semená rastliny anízu (latinský názov Pimpinella anisum), čo je kvitnúca letnička, ktorá pochádza z oblasti východného Stredomoria a juhozápadnej Ázie. (Zábavný fakt: Aníz patrí do rovnakej rodiny rastlín ako petržlen, mrkva a zeler!)
Semená, celé alebo mleté, chutia sladko – ale to je začiatok. Len malé množstvo zelenohnedých semien dodáva sladkú chuť podobnú sladkému drievku, ktorá je osviežujúca, ovocná a horká zároveň.
Jedlo a iné použitie:
Stonky anízu, ktoré majú rovnakú charakteristickú chuť ako semená, sa konzumujú ako zelenina. Semená sa typicky používajú v sušienkach, ako sú talianske biscotti a nemecké špringerle, v chlebe a v klobáse. Semená anízu sa tiež používajú ako korenie v kari a hoisine, zatiaľ čo olej sa používa v niekoľkých likéroch vrátane anízového likéru a ouzo i absinthe. Anízový olej sa okrem iného používa aj v zubných pastách, žuvačkách, sirupoch proti kašľu a mydlách.
Semená anízu možno použiť na prípravu čaju tisan alebo bylinkového čaju, ktorý sa odporúča ako pomôcka pri laktácii.
Existuje mnoho spôsobov, ako variť s celým a mletým anízovým semienkom. Celé semená dodávajú nuansu omáčkam a nálevom, ako aj zmesiam korenia na použitie ako kôra na mäso, kuracie mäso alebo ryby. Obľúbená je egyptská zmes korenia dukkah, ktorá kombinuje rascu, koriander, feniklové alebo anízové semienka a niekedy aj iné orechy a sezamové semienka pre dynamickú zmes korenia, ktorou si budete chcieť posypať všetko.
Semená, surové alebo opečené, môžete tiež primiešať do mletého mäsa pri príprave klobásy, ako dochucovadlo v náleve na uhorky, alebo dokonca, ak chcete okoreniť fašírky alebo burgerové karbonátky.
Poznámka k opekaniu: Opekaním všetkých korenín zvýrazníte ich chuť a vôňu. Opečte na miernom ohni na suchej panvici a akonáhle začnete cítiť orieškovú arómu, odstráňte z tepla. Vaše recepty by mali vyžadovať buď opekané, alebo surové semienka, ale ak si nie ste istí, použite opečené semienka pre slané recepty a surové pre sladšie recepty.
A keď už hovoríme o sladkých veciach, napriek svojej pikantnej hĺbke je anízové semienko možno najznámejšie na ochutenie dezertov. Talianske sušienky pravdepodobne prídu na myseľ okamžite, ale anízové semienko môže ochutiť aj iné sušienky, ako je nemecké pfeffernüsse, koláčové cesto, plnka do koláčov a akýkoľvek druh chleba.
Zloženie: aniz celý
Krajina pôvodu: Turecko
Krajina pôvodu: Turecko