Recept na mydlo Annatto
Recept na mydlo Annatto
Ako vyrobiť prírodné mydlo oranžovej farby pomocou tohto receptu na mydlo Annatto. Semená annatta môžu zafarbiť vaše mydlo do žltej až živej tekvicovej oranžovej.
Hoci existuje veľa farbív, ktoré môžete použiť na farbenie mydla, často sú to korene, bylinky a semená, ktoré vytvárajú tie najkrajšie odtiene. Alkanet pre fialovú, indigo pre modrú a dokonca mrkvu pre žltú. Použite tento recept na mydlo Annatto, aby ste získali živé mydlo oranžovej farby. Úprimne povedané, je to takmer elektrická oranžová farba, ale nezafarbí vaše telo ani bubliny. V Južnej aj Strednej Amerike sa semená annatto používajú na farbenie potravín a na vytváranie farieb na telo. Po rozomletí sa tiež hovorí, že chutia a voňajú jemne korenisto. Annatto sa používa aj v moderných potravinárskych farbivách na tónovanie syra, masla a pukancov.
Recept na mydlo Annatto
Toto je dávka na 453 g a vyrobili sa z nej dve hrubé tyčinky a dve tyčinky normálnej veľkosti. Budete si musieť objednať a vylúhovať semená aspoň mesiac predtým, ako si pripravíte recept na mydlo annatto nižšie.
Roztok lúhu
65 g hydroxid sodný
120 g demineralizovaná voda
Tuhé oleje
137 g kokosový olej, rafinovaný
116 g trvalo udržateľného palmového oleja
Kvapalné oleje
142 g olivového oleja (všetky alebo niektoré naplnené semienkami Annatto)
38 g hroznový olej
20 g ricínový olej
Vôňa:
3 lyžice esenciálneho oleja Litsea cubeba – prírodná vôňa s citrónovou arómou
6 kvapiek extraktu z grapefruitových jadierok
POSTUP:
Krok 1: Semená annatto vylúhujte v oleji
Spôsob, akým sa farba extrahuje, je vylúhovanie celých semien vo svetlo sfarbenom oleji. Pre tento recept som naplnila sklenenú nádobu 142 g svetlého olivového oleja a pridala som 6 g semienok annatto. Potom ho necháte na teplom mieste mimo priameho slnečného žiarenia asi mesiac. Ak to môžete nechať dlhšie, ešte lepšie, pretože farba bude intenzívnejšia.
Ak chcete použiť olej, musíte ho precediť cez jemné sitko a odmerať – zo 142 g oleja, s ktorým som začala, som nakoniec dostala len 127 g. Zvyšok bol zaseknutý vo vnútri pohára a na sitku. Na výrobu tejto várky mydla som z neho spotrebovala všetkých 127g a zvyšok som doplnila nefarbeným olivovým olejom. Ak použijete menej farebného oleja alebo ak sa nelúhuje dostatočne dlho, získate svetlejšie oranžové až žlté mydlo.
Alternatívne pridajte 5 g prášku annatto do olivového oleja a nemusíte robiť infúziu.
Krok 2: Usporiadajte si pracovný priestor
Pred prípravou tohto receptu na mydlo Annatto je v prvom rade bezpečnosť! Uistite sa, že máte oblečenú obuv s uzavretou špičkou, dlhé rukávy, ochranu očí (okuliare) a latexové/vinylové rukavice alebo rukavice na umývanie. Budete pracovať s hydroxidom sodným (lúh) a trochu si striekať na pokožku nie je nič príjemné.
Otvorte okno na vetranie, zatvorte dvere pred domácimi zvieratami a deťmi a pripravte si všetko, čo potrebujete:
Hydroxid sodný a voda odmerané do tepelne odolných nádob: sklo, pyrex alebo polypropylénový plast
Pevné oleje odmerané v malej panvici z nehrdzavejúcej ocele.
Tekuté oleje odmerané do misky
Forma nastavená a pripravená. Budete tiež potrebovať ľahký uterák, takže si ho pripravte.
Tyčový mixér zapojený a pripravený
Digitálny teplomer
Usporiadané náradie: lyžica z nehrdzavejúcej ocele na miešanie roztoku lúhu, malé sitko s jemnými okami a pružná lopatka
Vôňa a doplnky pripravené: esenciálny olej, extrakt z grapefruitových jadierok
Krok 3: Vytvorte roztok lúhu
Ak máte okno nad kuchynským drezom, môžete tam pracovať. Ak nie, budete musieť vytvoriť svoj lúhový roztok v blízkosti iného okna (alebo ešte lepšie vonku) na vetranie. Podržte džbán s vodou od seba a smerom k otvorenému oknu, nalejte kryštály lúhu do vody a dobre premiešajte. Para, výpary a teplo sú produktom spojenia vody a suchého lúhu. Dávajte si pozor na všetky tri.
Umiestnite naparovaciu kanvicu s lúhovou vodou do drezu. Potom naplňte umývadlo trochou vody, aby sa roztok lúhu ochladil. Ak pracujete ďaleko od umývadla, použite vandlík.
Krok 4: Zahrejte tuhé oleje
Odstúpte od lúhu a začnite rozpúšťať tuhé oleje pri najnižšom možnom ohni na varnej doske. Keď na panvici pláva len niekoľko kúskov tuhého oleja, vypnite oheň a panvicu presuňte do podstavca. Miešajte špachtľou, kým sa všetky oleje nerozpustia.
Krok 5: Zmiešajte svoje oleje
Keď sa tuhé oleje roztopia, nalejte tekuté oleje do panvice. Použite špachtľu, aby ste dostali čo najviac oleja - ricínový olej má skutočnú tendenciu sa lepiť. Teraz zmerajte teplotu svojich olejov pomocou digitálneho teplomeru. Chcete ju znížiť na približne 54 °C.
Krok 6: Vyrovnajte teploty
Keď odčítate teplotu oleja, vráťte sa k roztoku lúhu a zmerajte aj jeho teplotu. Cieľom je dosiahnuť, aby teplota roztoku lúhu a olejov v panvici bola v rozmedzí 5 stupňov. Tiež chcete, aby sa tento rozsah pohyboval okolo 54 °C.
Krok 7: Tyčinkové miešanie
Ponorte tyčový mixér do panvice pod uhlom – tým sa zníži množstvo vzduchu v hlave a tým aj v mydle. Urobte to vždy, keď tyčový mixér vyberiete a vložíte späť.
Keď je vypnutý, zmes jemne premiešajte. Teraz postavte tyčový mixér do stredu panvice a keď stojíte, zapnite ho na niekoľko sekúnd. Keď je vypnutý, pomocou tyčového mixéra vymiešajte. Zapnutie mixéra počas miešania na vás môže vystreknúť striekance mydla a v tomto bode nie je bezpečné mať ho na pokožke.
Krok 8: Pridajte vôňu
Keď vaše mydlové cesto zhustne na „svetlú stopu“, je čas vmiešať doň esenciálny olej a extrakt z grapefruitových jadierok, ktorý je antioxidantom. Pri ručnej výrobe mydla nemusíte používať konzervačné látky. Antioxidanty pomáhajú udržiavať oleje v mydle pred „žltnutím“. Nalejte každý z nich do mydlového cesta a jemne miešajte, kým sa všetky nerozpustia. Miešajte to dobrých tridsať sekúnd.
Krok 9: Formujte a ozdobte svoje mydlo Annatto
Nalejte cesto z mydla annatto do svojej silikónovej formy na mieste, kde môžete formu nechať 24 hodín. Použite špachtľu, aby ste dostali čo najviac mydla z panvice do formy. Usaďte mydlo tak, aby malo plochý vrch. Urobíte to jemným potrasením formy.
Po dokončení zabaľte formu uterákom tak, aby sa nedotýkala vrchnej časti mydla.
Krok 10: Nakrájajte a vytvrdzujte svoje mydlo Annatto
Po uplynutí dňa môžete mydlo annatto vybrať z formy. Tento recept rýchlo tuhne, takže by malo vyskočiť z formy. Potom ho pomocou bežného kuchynského noža a reznej dosky nakrájajte na tyčinky. Teraz je tá ťažšia časť – čakať, kým sa vaše mydlo „vytvrdí“.
Umiestnite tyčinky na vrstvu nepremasteného papiera na policu na knihy alebo na iné miesto, ktoré je vzdušné a mimo priameho slnečného žiarenia. Pred použitím tyčiniek nechajte stáť celý mesiac. Potrebuje tento čas, aby sa premenilo na mydlo a aby sa voda mohla vypariť.