logo template4

Prírodný sezam, lúpaný, 200 g

Výrobca: zdravnitsa
Záručná doba:: uvedená na obale
Kód: zdr 98694013
Dostupnosť: na sklade
3.33 bez DPH
3.99 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Prírodný sezam, lúpaný, 200 g

- 100% prírodný produkt
- Prírodné sezamové semiačka - nelúpané
- GMO free! Bezlepkový!
- Vegánsky výrobok

Sezam je jednoročná bylina z čeľade sezamových. Existuje 12 druhov sezamu. Vlasťou sezamu je Afrika. Pestuje sa v severnej Afrike, Stredomorí atď.; najviac v Indii, Číne, Pakistane.

Sezamové semiačka obsahujú 53-63% oleja, 21% bielkovín a 21% sacharidov. Používajú sa na potravinárske účely, v potravinárskom priemysle, lekárskom priemysle, v cukrovinkách a ďalších.

Sezam je hlavným produktom pri výrobe chalvy a tahini sa používa na Blízkom východe a v Stredozemnom mori. Používa sa na dochutenie humusu, kebabových omáčok, najčastejšie zmiešaných s citrónom a cesnakom v  omáčke - obľúbené arabské predjedlo mezze.

Výhody pre zdravie:

Sezamové semiačka sú nielen výnimočným zdrojom medi a mangánu, ale aj veľmi dobrým zdrojom horčíka, vápniku, železa, fosforu, vitamínu B1 a vlákniny. Okrem týchto cenných minerálov a vitamínov obsahuje sezam aj dve jedinečné zložky - sezamín a sezamolín. Obe látky patria do skupiny takzvaných lignanov, ktoré majú účinky na zníženie hladiny cholesterolu a vitamínu E. Sesamín chráni pečeň pred nepriaznivými účinkami kyslíka.

Úľava pri reumatoidnej artritíde
Meď, ktorá sa nachádza v sezamových semiačkach, je známa svojimi priaznivými účinkami pri znižovaní bolesti a opuchov spôsobených reumatoidnou artritídou. Účinnosť medi je spôsobená skutočnosťou, že tento stopový prvok je dôležitý v mnohých protizápalových a antioxidačných enzýmových systémoch. Meď hrá dôležitú úlohu v aktivite lyzyloxidázy - enzýmu, ktorý je potrebný na väzbu kolagénu a elastínu, ktoré sú hlavnou súčasťou štruktúry kostí, kĺbov a krvných ciev.

Znížte hladinu cholesterolu
Fytosterolové zlúčeniny v sezamových semenách majú chemickú štruktúru veľmi podobnú cholesterolu. Častá konzumácia sezamu znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi, zlepšuje imunitnú odpoveď a znižuje riziko niektorých druhov rakoviny.

Sezamové semiačka sú jedným z najbohatších zdrojov fytosterolov. Štúdie ukazujú, že sezam obsahuje 400 - 413 mg na 100 g. Pre porovnanie, známe semená ako slnečnicové semiačka obsahujú 270 - 289 mg fytosterolov, za ktorými nasledujú tekvicové semená - 265 mg na 100 g.

Kardiovaskulárne zdravie
Vylúpané sezamové semiačka obsahujú antioxidanty a protizápalové látky vrátane sezamolu - látky, ktorá vykazuje antiaterogénne vlastnosti a tým významne zlepšuje kardiovaskulárne zdravie. Sezam obsahuje veľké množstvo mononenasýtených mastných kyselín a kyseliny olejovej, ktoré znižujú hladinu zlého cholesterolu a zabraňujú tak riziku srdcových chorôb alebo cievnej mozgovej príhody.

Pre dobré trávenie
Vylúpané sezamové semiačka vďaka vysokému obsahu vlákniny udržiavajú zdravie tráviaceho systému a hrubého čreva. Vláknina pomáha hladkému fungovaniu čriev, a tak neuľahčuje vylučovanie odpadu z tela a zmierňuje zápchu.

Zloženie:

lúpané, surové sezamové semiačka.

Obsahuje alergény: Sezam.

Nutričné ​​hodnoty na 100 g:

Energia: 572 kcal / 2393 kJ
Sacharidy: 10,2 g
z toho cukry: 0,2 g
Tuk: 50,7 g
z toho nasýtené: 7,9 g
Bielkoviny: 20,9 g
Vláknina: 12 g
Soľ: 0,0 g

Minerálne zloženie na 100 g:

Vápnik: 957 mg
Med: 4,082 mg
Železo: 14,55 mg
Horčík: 351 mg
Mangán: 2 460 mg
Fosfor: 629 mg
Selén: 34,4 μg
Zinok: 7,75 mg

Použitie:

Ako doplnok k jedlám, polievkam, prílohám a pod. Možno pridať do koktailov a smoothies.

Balenie: 200 g