Jastrabník chlpánik 100 / 500 g
Jastrabník chlpánik
Musíte sa naozaj pozrieť dvakrát, aby ste si nezamenili jastrabník s púpavou, pretože tvar kvetu aj rast sú úžasne podobné. Rozdiel je zrejmý najmä vo farbe, pretože najznámejšie odrody byliny, na rozdiel od púpavy, kvitnú na poliach a otvorených lesných plochách v našich zemepisných šírkach oranžovo-červenou farbou. Botanicky sú aj napriek tomu úzko prepojené, hoci jastrabník vytvára tienistú existenciu, pretože je oveľa menej známy ako jeho žiarivo žltý dvojník. Flavonoidy, éterické oleje a triesloviny robia z jastrabníka rastlinu, ktorú Hildegarda von Bingen spomenula na začiatku svojich pozoruhodných spisov. Podľa legendy je to práve táto rastlina zodpovedná za skvelý zrak jastraba.
Čaj z Hieracium pilocella si môžete ľahko pripraviť sami. Pridajte asi dve kopcovité lyžičky bylinky a zalejte ich 250 ml vriacej vody. Po 10 minútach máčania je čaj hotový a podľa želania je možné ho osladiť alebo doladiť citrónom. To platí najmä pre tých, pre ktorých sú horké látky rastliny príliš dominantné.
Zloženie: jastrabník sušený a nakrájaný
Pokyny pre skladovanie: chladné, suché a vždy zatvorené